divendres, 1 d’abril de 2022

QUI ET CREURÀ A TU, VLADÍMIR PUTIN?

 

           

I és que dius que per acabar aquesta primera fase de la invasió d’Ucraïna, et centraràs en el Donbàs. També deies fa cinc setmanes que no pensaves envair el país veí —i jo et vaig creure, ingènua de mi!— i ho vas fer, a la nit i de traïdor. Tanmateix dius que ho fas per alliberar Ucraïna del nazisme i jo, pel que conec de la Història, tot el que ets i tot el que fas em remet a Hitler, a les seves idees nacionalsocialistes i a la seva política feixista que va suposar la mort de cinquanta milions de persones, inclosos els seus propis compatriotes. De la mateixa manera pactes corredors humanitaris i no els respectes i crides al vent que vols arribar a acords amb Ucraïna mentre segueixes bombardejant. Acords... I quan? Quan el país estigui completament destruït? Quan els morts ucraïnesos i russos es comptin per centenars de milers? Quan els supervivents arrosseguin de per vida les malalties i misèries de la guerra?

Perquè les teves paraules, Vladímir, van per una banda i els teus fets per una altra, perquè tu no dius mentides a la mama, o a l’esposa, o a l’amic, d’amagat i sense mirar als ulls. Tu dius mentides al món. Menteixes al món obertament i obertament mostres la teva mentida, sense cap rubor, amb indecència. Has traspassat els límits de la dignitat humana, Vladímir. I el pitjor de tot, si és que hi ha alguna cosa pitjor, és que has obert la porta a altres criminals desaprensius com tu, megalòmans nacionalistes com tu que, en nom del seu gran amor a la pàtria, et veuen com el capdavanter del “tot s’ho val”, sense res a qüestionar-se.

Però, sobretot, has trencat les regles del joc, Vladímir. Què et semblaria que els teus acòlits et mentissin? Com veuries que l’OTAN, després de declarar públicament que no traspassaria les seves fronteres, ataqués una nit les teves tropes en territori ucraïnès? T’agradaria que algun membre del teu govern et mentís prou com per trair-te i lliurar-te a l’enemic? I no em diguis que l’OTAN a tu també et va enganyar perquè l’excusa no em serveix. L’OTAN ho va fer molt malament, però res no justifica la invasió d’un país lliure i si tenies el dret a queixar-te i reclamar, per mi amb la teva acció, has perdut tota la legitimitat que et podria concedir. I et diré més: que potser tots aquests països de l’antiga URSS s’han adherit a l’OTAN per força? Que potser l’OTAN els ha posat una pistola al pit perquè ho fessin? Crec que mai has assumit que aquests països són sobirans i que poden prendre les seves decisions lliurement i això, Vladímir, et deixarà al teu pas per la Història, com un heroi irònic malenconiós i anacrònic que no va saber estar a l’altura del seu temps.

I, encara que això sembli una carta, Vladímir, no ho és. No vull estar temptada de posar-la en un sobre i enviar-te-la. No per res, eh? Sé que quan l’obriries i notessis als teus dits una mena de polsim gris argentat pensaries que és poloni, però no, ja et dic jo que no, te’n dono la meva paraula. Em creus, oi? No soc jo qui ha trencat les regles del joc.


           

12 comentaris:

 1. Malauradament totes les generacions han de patir les dèries d'algun sanguinari. I aquest n'és un dels grossos.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Doncs, sí, lamentablement és així, Xavier! Però no trobés que sí entre tants avenços de què presumim, no som capaços de parar aquests criminals, millor no presumir tant? Si no es pot impedir una guerra, de què serveix res?

   Elimina
 2. Ves a saber què li passa pel cap!. No té cap lògica, ni vergonya, ni consciència, ni decència, ni perdó.

  Aferradetes, nina.

  ResponElimina
  Respostes
  1. No sé sí és veritat, diuen que està malalt i que abans de morir vol recuperar el que pugui del territori de la URSS. És igual! No hi ha res que justifiqui el que fa.
   Aferradetes, guapa!

   Elimina
 3. Psicòpata i prou. No entenc això: "com un heroi irònic malenconiós i anacrònic que no va saber estar a l’altura del seu temps": com pot ser de cap de les maneres un heroi? Deu ser això, una ironia!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Helena, si no ho tinc mal entès un heroi irònic és algú que vol fer alguna gesta, alguna heroicitat, i fa el ridícul. Això que pretèn no es correspon amb l'època actual i si algú ara li dona la raó, el temps li traurà, penso.

   Elimina
 4. Aquesta mena de malalts del poder, el pitjor que tenen és que creen escola i imitadors per tots costats. Mira encara quants feixistes admiren a Hitler i quants s sense dir-ho segueixen els seus preceptes amb les mentides i tantes coses que sabem que ja fan mandra d'enumerar un cop més.

  La gent que no tenim poder estem en mans de bojos perillosos i Putin és un dels pitjors, potser, però desgraciadament no és l'únic ni de bon tros.

  ResponElimina
 5. Sí, Carme. Jo també penso em aquests altres megalòmans que hi ha pel món, armats i té armats, que deuen anar prenent nota. I si no som capaços de parar-los estem ben bé a la corda fluixa. Tant de bo se li pogués donar un escarment!

  ResponElimina
 6. Jo no me'l crec pas , a individus com aquest ni aigua...
  Petonets, Teresona.

  ResponElimina