diumenge, 20 de desembre del 2020

VÍCTIMES

                                                   

Hi ha dies, com avui amb la Marató, que em sento orgullosa de la meva televisió i també me’n sento amb altres programes, però ja fa uns quants dissabtes que soc víctima de l’avorriment que em provoca el programa FAQS. L’avorriment és l’emoció més suau que em produeixen aquelles entrevistes tan llargues que, a partir de la primera mitja hora, no diuen gaire res de diferent. N’hi ha d’altres de més intenses, com ara el Déjà vu de trobar-te sovint els mateixos convidats al plató i la indignació quan constato que el pluralisme de TV3 és massa generós, convidant personatges de curta talla intel·lectual com ara el periodista Israel García Juez, de baixa qualitat educativa com la periodista Anna Grau, o entrevistant-ne d’altres que ni qualitat, ni talla, com Esperanza Aguirre. Vull dir, en el cas dels dos primers, convidant-los reiteradament, i en el cas de la tercera, entrevistant-ne d’altres de la mateixa mena.

Es veu que ara TV3, la meva, la que pago amb els meus impostos, vol emular els programes brossa d’altres cadenes on els convidats es barallen i es tiren els plats pel cap. Igualment passa amb la Rahola que, si quan fa un monòleg, se la pot escoltar perquè si més no serveix per mantenir la flama de la revolta encesa, quan es posa a discutir amb tots els detractors de l’independentisme, amb uns quants alhora, allò és una veritable olla de grills, sense cap més objectiu que ser-ho. En moments com aquest penso en aquella senyora que surt de tant en tant a l’APM que diu: “Yo quiero que griten, que se peleen...” Doncs jo no i em molesta extremament aquest to crispat i mal educat.

Ja fa bastants dissabtes que, fastiguejada, a les onze tanco la tele i em poso a llegir. Encara rai que ahir no la vaig tancar i vaig poder escoltar el meu admirat Boye —admirat pel seu extens coneixement de la llei i perquè defensa la nostra gent a l’exili, peti qui peti—. Era a Madrid i el van entrevistar per videoconferència (Bona nit... espera’t... un moment... ara tornem a Madrid...). Potser és cosa meva, però a mi la conductora del programa em va semblar un jutge del Suprem per la manera en com insistia a fer-li confessar a l’entrevistat el seu crim. Boye, però, no s’immuta, ni pel FAQS, ni per la conductora, ni per res i va dir que el Tribunal Suprem aquesta setmana s’ha passat dues vegades la llei per on li ha donat la gana: una, amb el cas d’Otegui, dient que el tornaria a jutjar i l’altra amb la prescripció del delicte atribuït a Boye, dient que no importa la prescripció. Està bé de saber-ho, tot i que no deixen de ser dues irregularitats més en el sac de l’omni/prepotència del Suprem i que no canviarà res mentre els seus membres mantinguin el lloc i els privilegis.

Suposo que en les dues o tres hores més que es devia allargar el FAQS, i veient el caire del programa, no devien parlar de la reunió del Consell per la República que havia tingut lloc ahir mateix i al qual ERC no va assistir per considerar-lo un acte partidista. Doncs a mi em sembla que, precisament, s’ha convertit en acte partidista al no assistir-hi Esquerra. Si hi hagués assistit hagués estat un acte d’unitat de l’independentisme aplaudit per tot l’independentisme, que no vol sentir parlar més de partits ni d’actes partidistes, i que assisteix impotent a una divisió cada cop més radical dels qui haurien de representar la seva voluntat.

Res! Aquí som i aquí ens quedem “les víctimes” que deia Miquel Desclot en el discurs que va fer en rebre el 62è Premi de Poesia Carles Riba, la Nit de Santa Llúcia d’aquest any. S’ha de saber molt de paraules per resumir en dos minuts i mig quins són, ara mateix, els nostres malestars, en un discurs tan encertat i impecable. 


                      Segur que ja l'heu vist, però si no, aquí el teniu.
          

13 comentaris:

  1. Tens molta raó en tot, Teresa, per desgràcia. Aquest dissabte jo també me'n vaig anar a fer d'altres coses perquè el FAQS era molt avorrit. Això d'insistir en què Boye expliqués el seu delicte també ho va fer amb la Ma Àngels Villalonga insistint que expliqués per què l'havien destituïda com a consellera de cultura. I la Rahola va estar molt i molt desagradable amb ella també. La Villalonga no és la Laura Borràs, però segur que no ho va fer malament, de fet, després del que va fer defensant el català a TV3, ara quan algú contesta en castellà quan li parlen en castellà, la Cristina Puig corre a dir-li que ho ha de fer en català. Que passa amb tothom, encara que sigui algú de la categoria de Sala i Martín. A la carrera ens van dir que els catalans canviem sistemàticament al castellà perquè ens sentim inconscientment inferiors. I punt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, jo també ho he sentit dir això, Helena. No sé si és aquest el motiu, jo em pensava que ho fèiem per cortesia. Però ni per un motiu ni per l'altre ho hauríem de fer.
      M'està decebent molt TV3. En molts programes veig els endollats de sempre: periodistes, músics, tertulians... que possiblement són amic, fill, cosí, nebot. I per acabar-ho d'adobar ara ens posem al nivell d'aquestes cadenes que només emeten merda. No hi ha dret que facin això amb la nostra tv pública.

      Elimina
  2. Vaig sentir em Miquel Desclot i realment ho va clavar! Clar i català, i curt i ben real.

    El FACS, jo no el miro mai... si en algun cas, com aquesta setmana em perdo algú interessant com el Boye, ja el busco després a la xarxa i escolto només el seu tros. I endavant! que no em vull posar de mal humor per les ximpleries que fa i que diu la nostra.

    Per sort la Marató continua en plena forma!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Carme. Jo no ho vaig veure en directe, però quan m'ho van passar vaig quedar impressionada. Jo em penso que ja no me'l miraré més, el FAQS. Per començar ja no m'agrada la conductora. Em sap greu, i ja sé que tenen molts detractors, però m'agradaven molt més l'Ustrell i la Rosel.

      Elimina
  3. Coincidim Tresa. La feina que fa Tv3 i tot el país solidaritzant-se amb la Marató és molt important i ho aplaudeixo.
    Pel que fa a FAQS n'havia estat un seguidor però ara fa setmanes que no el mirem, cansats justament d'escoltar les impertinències de persones com l'Anna Grau (abans en dèiem renegades) o neofranquistes (sense el neo) com aquest impresentable de l'Israel i molts d'altres.
    No sé si a Tv3 aquests personatges els fan augmentar l'audiència. Pel que fa a mi i la majoria de familiars i amistats meves, et puc dir que els fan perdre audiència a grapats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, i pel que estic veient, li passa a molta gent. Igual com el desencís amb ERC. No sé si hi tindrà res a veure. No ho crec, no? Jo estic d'acord en la pluralitat d'opinions, però aquest parell i algun altre no emeten opinions, sinó escopinades a la cara dels catalans, i no, gràcies, a casa meva no els vull.

      Elimina
  4. Molt bé el discurs del Miquel Desclot !, per la resta comparteixo opinió, malauradament ....
    Bones festes !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs estem tant d'acord que no discutirem, no, Artur?
      Els hi van agradar molt les bosses de pa pel tió dels meus fills.
      Bona entrada d'any! Que ja veurem com en, ens en, sortim.

      Elimina
    2. Que bé, Tresa ! Vam triomfar pel tió !! Bon Any 2021 ;)

      Elimina
  5. Jo tampoc em miro el FAQS que també el trobo avorrit, però és que jo no em caso amb TV3, perquè si hi ha alguna tele que fan alguna cosa interessant, mi passo , sobretot si és alguna peli guapa...
    I la Marató no me la vaig mirar( si que hi vaig col·laborar), perquè necessito alegries i no tristeses...Ah i jo no em passo el castellà perquè em senti inferior, faltaria més!!!
    Bomes Festes, Teresona.

    ResponElimina
  6. La veritat és que la Marató va mostrar escenes molt dures de la pandèmia i no animava gaire, no? Suposo que en aquest cas és amb la bona intenció que la gent es conscienciï de la seva gravetat i col·labori.
    Igualment, Roser!

    ResponElimina
  7. Molt encertat i precís aquest post, estimada Teresa. No miro FAQS, però un dia que ho vaig fer sortia una baralla de "galls" i una altra de "gallines" que em van fer tancar aviat. No m'agraden les discussions agressives. Tinc el diari en paper i em poso digitals i no em cal escoltar crits. Les tv. les paguem nosaltres i normalment ens aboquen brossa trinxada.
    Ara et desitjo un molt bon any nou, on tots els teus projectes es facin realitat amb èxit, i tinguis aquelles satisfaccions íntimes i profundes que són les reals.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  8. Hola, Olga. Ja sé que la solució és tancar la tele i ja ho faig, però és que no em passa amb cap altre programa de TV3, que em provoqui aquesta irritació. I em fa ràbia perquè abans m'agradava molt. Suposo que deu haver canviat de guionistes perquè si no, no m'explico que el trobés interessant i que l'esperés i tot, i ara, només de pensar-hi, ja em poso de malhumor. És una mica tot: les entrevistes tan llargues sobre un tema, que amb la meitat de temps ja passaríem, la conductora del programa i, sobretot, aquestes baralles de galls i gallines que dius tu, que ja coneixem (jo només per l'APM) d'altres cadenes i que deuen pensar que fan pujar l'audiència. Que no ho veuen que si l'audiència puja per aquests numerets, vol dir que l'audiència baixa de nivell? Espero que tanta faramalla que TV3 és líder des de fa tant de temps no sigui gràcies a aquesta deriva cap a la vulgaritat.

    ResponElimina