dimarts, 13 de febrer del 2024

PAGESOS, NO BAIXEU DEL TRACTOR!

 

                                     

Lamento les molèsties provocades als conductors per carreteres i  ciutats, però jo estic amb els pagesos i les seves reivindicacions. I encara trobo que arriben amb més de dos segles de retard.


          Suposo que devia ser quan l’urbanisme es va començar a estendre amb la Revolució Industrial que es va iniciar el menyspreu al camp, la pagesia i tot allò rural. Entenc que eren signes del temps, però des de llavors ha plogut molt i fins i tot ha deixat de ploure. Ara el camp, pels que no hi viuen, és aquell espai idíl·lic i desitjable per passar-hi com més temps millor, que no acostuma a ser més d’un cap de setmana. I amb tot, aliens a com els pagesos pateixen pel canvi climàtic i per la injustícia amb què se’ls tracta des dels governs i les elits econòmiques.

          Jo soc d’origen pagès, un origen allargassat perquè mentre el meu pare va ser viu, o sigui fins fa menys de deu anys, sempre vaig anar al tros -a la Conca en diem tros-, com a mínim en l’època de la collita. I molts anys a treure brots i cavalls -per als no iniciats, treure les pampes grosses i petites per a fer lloc pels raïms i que puguin créixer-.  La veritat és que encara sento la pagesia com una cosa meva i des d’aquesta còmoda implicació -i dic còmoda perquè per mi no representa cap molèstia, comparat amb les que pateixen ells- recolzo els pagesos, els demano que no afluixin i que no baixin del tractor fins que aconsegueixin un canvi.

          Puc dir que mentre no em vaig posar a treballar, vaig viure la precarietat de l’economia familiar. Sort en teníem de l’hort! Ja sé que als anys 70 l’economia de la majoria de famílies  era semblant,  però per ningú de manera tan atzarosa com pels pagesos. Quan el salari no depèn només del treball, sinó del caprici de l’atmosfera, la supervivència material es fa molt difícil. O bé plou massa o massa poc. O bé fa poc fred a l’hivern o massa calor a l’estiu. O bé quan tot és a punt per una bona collita fa una pedregada o un aiguat i ho fa malbé tot. Ui, sí! Els pagesos sempre ploren. La de vegades que ho he sentit dir! Amb sorna, és clar.

          A la meva terra -de secà, per més inri- tots els pagesos diversificaven els cultius. Recordo de molt lluny els sembrats a casa meva, perquè el pare de seguida va plantar avellaners, i ceps, i ametllers, i olivers. Amb una mica de sort si es malmetia una collita se’n salvava una altra. Era gairebé una excepció que hi hagués collita de tot, però si n’hi havia, ai las! Segur que baixava el preu d’un o altre producte i tot quedava igual.

          I això després de passar-me un mes a l’any i uns quants caps de setmana arrossegant-me per sota els avellaners, doblegant l’esquena per veremar, estirant borrasses per recollir les ametlles o quedant-me amb les mans balbes mentre collia olives. És clar que... de què em podia queixar jo? Si el pare s’hi passava l’any sencer totes les hores de claror i la mare també una bona part!  

          Ja sé que la manera de treballar la terra ara és força diferent del que jo explico, però està clar que el trinomi pagesia/treball esforçat/precarietat es manté intacte. En els darrers anys s’hi ha afegit la burocràcia excessiva, la competència deslleial dels productes que venen de fora i els robatoris, gairebé sempre impunes, de tractors i eines, de collites -quan ja estan collides, és clar; no es posaran pas a treballar els lladres!- i de bestiar.

          No em vull embolicar gaire més, però sí que faré esment del preu dels productes del pagès. Entenc perfectament que totes les baules de la cadena són necessàries perquè arribin al consumidor. El que no entenc és que al pagès se li pagui un quilo de taronges a 0,12 euros i el preu que paguem nosaltres oscil·li de 1,2 a 3 euros el quilo. En el primer cas, el pagès, que és qui hi dedica tot el temps i totes les suors, en rep un 10% i en el segon, menys d'un 5%. Quina vergonya! On va a parar el 90/95% restant? Transportistes, botiguers, impostos...? Que potser també hi ha un fons voltor per allà al mig?          I ara, amb la manca d’aigua, va el polític -el d’aquí, el d’allà i el de més enllà- i diu que la despesa en aigua per l’agricultura s’ha de reduir en un 80%. No m’ho puc creure! Pot ser que els polítics no sàpiguen que els productes de la terra són plantes, que les plantes necessiten aigua per viure i que sense aigua no hi ha plantes? Ah, sí! Que facin servir aigua regenerada, els han dit. Que sí, que sí, que a cada comarca hi deu haver una planta regeneradora d’aigua a l’abast dels pagesos, oi?

          Senyors del govern, dels governs, posin-se a la feina, si és que saben com fer-la. Els pagesos no volen ni subvencions generation, ni rebaixes fiscals, ni almoines ni subsidis. Els pagesos no volen viure de caritat. Els pagesos només volen viure del seu treball amb dignitat, cosa que estaria bé que fessin vostès també, per comptes d’anar, sense tenir-ne ni idea, a les palpentes a veure si l’encerten.


                                                                            Teresa Duch Dolcet

 

                      


10 comentaris:

 1. Crec que tots tenim algun avi o besavi pagès.
  Haurem de tornar a dir el crit que es feia segles enrere i a vegades es fa servir fora de lloc:
  Visca la terra!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, Xavier! Jo fins i tot tinc un llibre dela meva joventut de Salvador Balcells que es diu així. Ara no recordo si en el sentit correcte o fora de lloc. L'hauré de repassar.

   Elimina
 2. Un cop més, es demostra que la "normalització i globalització" , no son una bona norma ni solució.... quan les singularitats es dilueixen com glaçons de gel al sol, tot perd el seu valor original. Digueu-me "proteccionista" si voleu, però tenir aquest sistema universal i que et vagin dient "consumeix de km O!" és ben bé una contradicció i això porta a tot el demés. Si no protegim "lo nostre" nosaltres , els petits, no ho faran els grans i poderosos, que ja els hi va bé escanyar a tot el que es belluga.
  També jo, com diu en Xavier, tinc avantpassats pagesos, aixi m'ho diu l'arbre genealògic en un 90 % gairebé i de comarques tarragonines ,també ! :)
  Salut !!.

  ResponElimina
  Respostes
  1. M'ha agradat això de "les singularitats es dilueixen com glaçons de gel al sol", encara que el que significa en aquest context no m'agradi gens. I tens raó, és una gran contradicció. Jo crec que ens prenen per tontos que ens ho empassem tot.
   Ah, 90% de les comarques tarragonines? A veure si serem cosins segons, Artur!

   Elimina
 3. Que no baixin dels tractors i a veure si amb una mica de sort se'ns encomanen les ganes de lluitar per nosaltres mateixos a tots plegats. Totalment d'acord amb el què dius, Teresa!
  I també: Visca la terra i visca els pagesos!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Em sap greu respondre amb tan retard, però se m'ha acumulat la feina amb el llibre nou i... ja no soc el que era, ja no arribo a tot arreu. Però com que ha passat un mes ja sabem que han baixat del tractor i, que jo sàpiga, poca cosa se'ls ha arreglat: la carregosa burocràcia i el preu del gas-oil. I ara, convocant eleccions si algú havia de fer alguna cosa tindrà l'excusa perfecta per no fer-ho. No hi tenim res a fer amb aquests ganduls que un cop asseguts a la poltrona, obliden com hi han arribat.

   Elimina
 4. El meu avi era pagès i el meu pare forner (dels antics de llenya) i sé dels sacrificis de tant l'un com de l'altre. Treballant de sol a sol per menjar i poc més. I ara crec que la situació dels "petits" s'ha fet molt més insostenible davant tots els intermediaris.
  Em sembla bé que "cridin fort", ja és hora de que algú es mogui... tot i que sabem que qui pagarà els plats romputs seran ells... perquè és molt mal de fer aguantar una protesta massa temps, si no hi ha més sous que entrin a casa.

  Aferradetes, nina.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, és així, sa lluna. Més temps de protesta, per a ells més pèrdues. I estaven disposats a assumir-les, però em sembla que ara s'aturarà qualsevol "taula" d'aquestes màgiques que ho han de solucionar tot.
   Està molt clar qui s'emporta la major part del pastís en la cadena dels productes de la pagesia. Del preu que venen els pagesos fins al preu a què comprem els consumidors es perd un 70%. Estic d'acord que els intermediaris fan la seva funció i són necessaris, però hauria d'estar repartit més equitativament. I sobretot, la part més gran hauria de ser per aquells que més suors hi tenen.
   Aferradetes!

   Elimina
 5. Els polítics sempre fan veure que fan alguna cosa, com a la sèrie Sí, primer ministre. I a sobre la gent els hi fa cas, com amb les dutxes dels gimnasos!
  Això de les bosses de plàstic a 15 cèntims és revoltant.

  ResponElimina
 6. Exacte, Helena! Els polítics, la majoria, tenen dues especialitats: l'una fer veure que treballen i l'altra donar cops d'efecte per fer veure... el que sigui. Cada diumenge veig la sèrie Borgen, sobre el govern de Dinamarca i és ficció, però creu-me que cada vegada que la veig entenc moltes coses de les que passen en la política que tenim més propera. Tampoc no em serveix de res, no et pensis. Només per provar de llegir la lletra petita quan els polítics diuen qualsevol cosa i d'entrada no creure-me'ls de res.

  ResponElimina