dimarts, 18 de juliol del 2023

EL CATALÀ, LLENGUA ENEMIGA

 

                          

Sempre havia pensat que la tírria que molts espanyols tenen cap els catalans era per nosaltres, perquè tenim fama de gasius, porque los catalanes hacen cosas, perquè som rebels i de tant en tant els donem un ensurt, perquè som la pedra a la sabata d’España. Sempre ho havia pensat, però ara no ho tinc tan clar. Ara sembla que l’enemic públic número u de l’estat espanyol sigui la nostra llengua, la dels Països Catalans. La persecució del català, que el 2005 va començar Ciutadans a Catalunya, ara s’ha estès al País Valencià a les Illes i a la Catalunya Nord -le Grand France és encara més absolutista que la España Grande y Libre-. Ciutadans està agonitzant, però l’aversió a la llengua del país que va acollir els seus fundadors es manté.

                                                             Doncs, això, que som i serem!

Estic llegint un llibre d’Alfons Duran-Pich, titulat “Querido Pol”. En castellà sí, però per sort també l’entenc. I si entengués millor l’anglès també m’agradaria llegir Shakespeare, i Dante Alighieri si tingués prou coneixement de l’italià. Mai em passaria pel cap de menysprear cap llengua, ni majoritària ni minoritària. Torno al tema. El senyor Duran-Pich escriu regularment a la seva web alfdurancorner, que jo segueixo. Els seus escrits són racionals, desapassionats i afegiria que equànimes, sinó fos que – no us vull enganyar- té la mania de defensar Catalunya dels atacs d’España, però és que tampoc no té cap problema per criticar-la o criticar els catalans si no ho estem fent bé. Per això em vaig comprar el llibre i l’estic gaudint a base de bé. Igual que a la web, en el llibre expressa els seus pensaments sobre molts temes. Alguns són veritables perles per reflexionar i recordar. He pensat en ell ara al parlar de l’antipatia pels catalans i per tot el que hi té relació perquè té un paràgraf on explica què és un meme. Diu així: «Un meme és la unitat més petita d’informació cultural que es transmet d’un individu a un altre, d’una generació a la següent. O sigui, una idea que passa de l’un a l’altre com un virus». I diu que la catalanofòbia és un meme nascut a Castella a mitjans del segle XVI i alimentat des de llavors per tots els governs de l’estat espanyol i la seva parentela, que ha quedat fixat en el subconscient col·lectiu de tots els espanyols. Una cosa semblant a la judeofòbia o la russofòbia. I afegeix: «Jo sempre he cregut que aquests odis cervals no són res més que l’expressió d’un enorme complex d’inferioritat». Jo ho ampliaria dient que és símptoma d’ignorància tenir aquest sentiment de rancúnia contra els catalans i no haver-se preguntat mai d’on surt.

Només cal mirar, sense anar més lluny, la campanya de les properes eleccions: qui expressa més odi als catalans i al català, qui anuncia més repressió per Catalunya va guanyant. Catalunya i tot el que hi té relació s’ha convertit en l’objecte d’odi més eficaç per guanyar vots. Potser per això les enquestes no auguren bons resultats per al PSOE+SUMAR. En realitat, a aquests les pretensions de Catalunya els fan tanta ràbia com a la dreta, però com que no ho pregonen a cara descoberta, per això van perdent.

Per la via de l’enteniment no hi tenim res a fer amb España, governi qui governi. Tenen el meme fixat al magí i si després de cinc segles no se l’han tret ja no ho faran.

És clar que nosaltres, els catalans, hi devem tenir algun altre meme, al cap, si tantes vegades ens hem rebel·lat i les mateixes vegades ens hem deixat aixafar, si ens han castigat i humiliat, si ens han prohibit la llengua i la cultura i l’únic que hem sabut fer és abaixar el cap. Potser el nostre meme, el que ens anem transmetent de generació en generació, és no creure en nosaltres mateixos i en la nostra força i francament, si no som capaços de treure’ns-el, en qüestió de memes tampoc podem pretendre ser millors que ells.

10 comentaris:

  1. Tens raó en el que dius, però jo, afegiria que els polítics van per una banda i la gent , per una altre i que no , necessàriament fan el mateix camí. Als polítics, ja els hi va bé ficar-se amb els "petits" :) , això els dona vots, perquè sinó, de què parlarien ? , quina excusa tindrien ? .... penso que a la majoria de la gent els es ben igual que siguis català, que sevillano, que gallec...hi ha de tot, es clar!. El problema és que las dretes, no accepten res que no surti d'ells mateixos, per això els altres, per democràtics que ho facin, sempre estarà malament.
    Quin país !!.
    Salut i que vagi bé el diumenge ! (pels d'aquest cantó :) )

    ResponElimina
    Respostes
    1. Artur, doncs jo crec que sí que ens tenen bastanta mania en general. Pel meme, per la refotuda Unidad de España o perquè qualsevol excusa els val per fer-nos-ho pagar a nosaltres. No em sembla que m'estigui fent la víctima. És com ho veig. Pel que fa als polítics, home, podrien parlar del programa, però com que el que compta és la cadira i amb altres arguments ja convencen, pa qué, programa, pa qué? Apa, bon cap de setmana i abraçada!

      Elimina
  2. Sí i quan sembla que aconseguim treure'ns el meme del cap i reaccionar i fer les coses bé, venen uns polítiquets a tornar-lo a renovar i a ficar-nos-el més endins...

    Que tinguem sort, la necessitem... una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bueno, encara no sé si hem tingut sort, Carme, però la situació s'ha posat interessant, no? Ara bé, d'expectatives de lo nostre, poques, la veritat.
      Abraçada i a guardar-se de la calor!

      Elimina
  3. Farem tot el que podrem... però un vot és molt poc per aturar tanta barbàrie!
    Però una cosa tinc segura, guanyi qui guanyi, teneim (i tenen) Catalunya i el català per a molts anys. Sempre i quant siguem amatents i la sapiguem defensar com fins ara. Si ells fa segles que ens persegueixen i menystenen la nostra llengua nosaltyres ens "Mantindrem fidels" per sempre més per a defensar-la. Pels segles dels segles, amén.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això sí que ens ho podem reconèixer, Xavier! Ens han intentat aixafar llengua i cultura moltes vegades i encara no sé n'han sortit. Per tant... I seguint la litúrgia.. Al·leluia!

      Elimina
  4. No he entès mai el fàstic que els hi fa la nostra llengua. Penso com tu, que tant de bo en sabés més, per poder llegir i entendre a tot el món. Es veu que fins i tot en això som diferents.😉
    Veig que hi surt el meu poble al mapa que has posat.

    Aferradetes, nina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Siiiií, per això he posat aquest mapa 😉😉😉. És broma! Ara em sembla recordar que ets d'Inca, no? Però no ho he fet expressament, no! Els Països Catalans haurien de resorgir. Seríem més forts. Però, vaja! Utopia! Si no ens deixen per separat menys ens deixaran units. Aferradetes!

      Elimina
  5. Els memes no són aquests acudits gràfics que s'envien per Whatsapp? També ells es transmeten d'un individu a un altre.
    Això de la judeofòbia referida als catalans m'ho fa entendre tot.

    ResponElimina
  6. Sí, jo també ho tenia entès així. No ho veig excloent, però. Suposo que són acudits sobre una cosa que està en l'imaginari popular.
    Helena, ja et dic jo que sí d'alguns depengués els catalans de dret al crematori.
    Bon cap de setmana!

    ResponElimina