dilluns, 14 d’agost del 2023

LA SORPRESA

 

                   

Jo no hi crec gaire en els talents innats, tot i que reconec que algun n'hi ha. Crec més en les deu mil hores de treball dedicades a alguna cosa que t’agradi. No sé si la meva mare n’hi ha dedicat tantes a pintar i dibuixar.

Quan jo era petita, un dia remenant a les golfes, vaig trobar uns quaderns de dibuix que havia fet ella de joveneta i, dins del meu escàs coneixement del tema, em van semblar poc menys que meravellosos.

La meva mare va aparcar la seva afició durant quaranta anys. Cap als anys vuitanta va agafar un pinzell i uns tubs de pintura i, sense que ningú n’hi hagués ensenyat, va començar a pintar. Ho va fer durant uns trenta anys, a estonetes curtes, quan estava sola a casa.

Quan la malaltia del meu pare va entrar per la porta, la inspiració va sortir per la finestra i es va emportar les ganes, el temps i la tranquil·litat d’esperit necessàris per a qualsevol tasca creativa. Va trigar uns quants anys a tornar a agafar un pinzell i quan ho va fer va dir que no li quedava bé i que ja no pintaria mai més. Dir-li que estava desentrenada i que només era qüestió d’insistir una mica, no va servir de res. La meva mare, a més de perseverant és tossuda, que diria que són virtut i defecte que acostumen a anar plegats.

Uns anys més i va recuperar l’antiga afició. No va venir sola. La meva filla li havia regalat un quadern de mandales i va pintar mandales durant força temps. Dic jo que alguna cosa es devia moure en el seu cervell mentre omplia de color aquells espais tan petits entre línies. Alguna cosa que s’hi havia quedat pendent feia molt de temps. Va començar a dibuixar. L’antiga passió la feia treballar dues o tres hores cada tarda amb tanta concentració que de tant en tant li havia de dir:

Ei, mama, com va? Hola? Hola?

El resultat va ser més o menys un centenar de dibuixos, sense comptar els que va fer pel meu llibre “Baltasana”.

Ella me’ls anava ensenyant i jo ja feia temps que cada vegada que me’ls mirava em dolia que aquells dibuixos tinguessin una vida tan curta com la de ser creats i guardats en una carpeta.

Després de molt insistir i en un moment en què devia tenir la guàrdia baixa, es va deixar convèncer de muntar una exposició al poble. Crec que des que hi va accedir fins al dia de l’exposició se’n va penedir unes quantes vegades. I ho entenc perquè això d’exposar-se públicament a l’elogi, però també a la crítica,  requereix endurir-se la pell, que no és cosa fàcil. Jo li deia que ara ja no ens podíem tirar enrere i així vam arribar a la Festa Major, Sant Salvador, patró de Vimbodí i Poblet.

L'exposició era compartida amb un altre dibuixant, Benet Vilà,
 autor dels dibuixos que es veuen al darrere. Magnífics, per cert!





Per sort de la mare i, sobretot, meva marededeu, marededeu, que almenys anés bé!ꟷ, l’exposició va ser un èxit. I que contenta que n’estic! La reacció general va ser de sorpresa:

      Teresina!!!

      I que bonics!

      Però que callat t’ho portaves!

      Teresina!!!

      Són preciosos!

      Teresina!!!

      Però com... quan ho has fet tot això?!

La resposta era “els darrers tres anys”. I no hi eren pas tots perquè només n’havíem seleccionat la meitat i mitja dotzena de pintures de l’altra època. No cal dir que la meva mare també en va quedar molt contenta. A qui no li agrada que li reconeguin la feina ben feta!










       L'altre comentari freqüent era: 

        Sou una família d’artistes!

Ella se’n sortia com podia de tanta felicitació. I és que ningú no es podia imaginar que la meva mare, pagesa, botiguera, prudent, discreta i modesta pogués treure del seu interior l’habilitat de fer aquells dibuixos i, tot i així, haver-s’ho guardat per ella tant de temps. 

Família d’artistes... Potser sí, però torno a la meva teoria de dedicar moltes hores a la feina que t’agrada. El meu pare era pagès i s’estimava molt la terra; no cal dir que s’hi passava moltes hores i el resultat era que tenia els trossos com jardins. També aquesta, penso que és una forma d’art, però sobretot és el resultat d’una dedicació plena i incondicional.

I pel que fa a mi, doncs només explicaré el comentari que em va fer el meu amic Joan. Em va fer tanta gràcia la imatge és molt bona que me’l quedo per la posteritat:

      És clar, la teva mare té un do i tu has heretat els gens de la teva mare. Vas veure que ella dibuixava molt bé i ho vas voler provar, però resulta que a tu només et van sortir lletres.

Vaig riure a cor que vols. Hi he d’avantposar “moltes”. Moltes lletres i moltes hores, també. I a més a més, m’agrada molt. Res de talent innat en el meu cas.

     

12 comentaris:

  1. Primer de tot t'ha d'agradar i hi has de tenir certa traça. Si t'agrada hi dediques hores, esforç, ganes i il·lusió. Així, de mica en mica, vas fent la teva petita o gran col·lecció i la veritat és que era una pena que no fossin exposats, però aquí hi entraràs tu i ja veus com va anar tot.
    Enhorabona a totes dues!, a Teresa pintora i a la filla que només li sortien lletres.😉

    Aferradetes, nina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord, sa lluna! Fer-ho a gust és el que fa que no et dolguin les hores que hi passes i, encara més, que no t'adonis que les hores passen.
      Aferradetes!

      Elimina
  2. Desde luego son unas pinturas preciosas realizadas.con técnica y con calidad.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, J.S. Vila. Jo també penso que estan molt bé. És clar, que potser hi ha part d'amor de filla.

      Elimina
  3. Tens raó !, dedicació i temps son bones eines , per aconseguir un bon resultat. Vosaltres, en cada faceta particular las teniu i els fruits recollits, son ben espectaculars !.
    Moltes felicitats, a la mare , pel seu "saber fer" i a la filla, per tenir la energia de encoratjar-la a fer la exposició, que era un repte important.
    I m'ha encantat la frase del teu amic, tot un encert !!.
    Felicitats i salut !!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, gràcies, gràcies, Artur! I sí que em va costar, sí, però ja està fet. Però mira quines coses: n'he quedat més cofoia jo que ella. Ella l'endemà ja tornava a dibuixar. Que sigui per molts anys perquè això li dona vida.
      Abraçada!

      Elimina
  4. Vas tenir una bona pensada amb l'exposició. I quina sort que tot anés bé.
    Enhorabona a totes dues, artistes.

    Ja em van agradar molt els dibuixos del teu llibre i els que ens ensenyes aquí, també!
    Una abraçada, Teresa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carme, tot i estar acostumada als teus "anònims", fas bé d'aclarir-ho perquè sovint mentre el llegeixo no hi penso i m'intrigo tota sola pensant qui deu ser que em parla amb tanta confiança.
      I sí, vaig quedar contenta d'haver muntat l'exposició. Ara li ha sortit un bolo, que em sembla que me'l fumerà pel cap quan l'hi digui. Abraçada!

      Elimina
  5. El meu pare és escriptor, i sempre em diu que sóc l'única de la família que li segueixo la veta. En broma em diu moltes vegades "premi Nobel", i insisteix que guardi les llibretes on escric, i els poemes que tinc fets. Ell no és poeta, però els títols dels llibres que ha fet són tots poesia: Hem nedat a l'estany amb lluna plena, Viatge a l'interior d'un gra d'arena, Uns ulls plens de mar, Concert per a la mà esquerra.

    ResponElimina
  6. Respostes
    1. Així, tu també has rebut gens del teu progenitor, Helena. En aquest cas, els mateixos gens literaris i no com jo,que volia dibuixar i només em sortien lletres. I sí, guarda-ho, però també ensenya tot, o el que vulguis, que escrius, perquè rebre el feedback dels lectors és prou motivador per seguir-ho ensenyant.
      Una abraçada!

      Elimina