dijous, 2 de maig del 2019

FINS I TOT PER MENTIR


Quan vaig escriure aquí EL MEU JUDICI, a un mes d’iniciar-se el judici al Suprem, vaig pensar que periòdicament faria la meva crònica, però caram! Van començar els guàrdia civils i els policies nacionals  i em pensava que no acabaven mai.  Pitjor que els Smith de la pel·lícula “Matrix”, lluitant amb el Neo; en tombava dos i n’apareixien quatre. 



Com una plaga. Aquests s'amagaven darrere les ulleres fosques; aquells, darrere un número, sense cara. Tots idèntics, tots amb les mateixes paraules, tots atacant amb la mateixa arma. No cal esmentar-la, ja sabem quina és.
Ja han acabat i si alguna cosa s’ha pogut constatar en les seves declaracions és que fins i tot per mentir es requereix un mínim coeficient intel·lectual. Aquells que suposadament hi arribaven —dic jo que per això devien tenir càrrec— se’n sortien a dures penes. La resta feien més pena que ràbia. I això que de ràbia en feien una estona. Tanta seguretat  en les respostes als fiscals la seguretat de la lliçó ben apresa i en les respostes als advocats de la defensa, se’ls desmuntava l’argument a la primera pregunta. La majoria de sobte havien perdut la memòria. Perdre la memòria és sempre el recurs fàcil. N’hi havia que s’embolicaven fins a l’extenuació, sobretot l’extenuació del fiscal Cadena que, amb un llenguatge corporal  inevitable, es posava les mans al cap com qui s’arregla els cabells, però amb una tal intensitat que jo crec que intentava apariar-se les idees: dubtaven, es contradeien, es posaven en evidència i donaven una trista imatge, tant per la valentia com per la credibilitat, d'algú que se suposa té com a funció protegir els espanyols. Com aquell que tota l’estona deia que havia rebut impactes de pedra i quan ja li mancava l’aire només d’haver de “recordar” allò que no podia recordar, i Marchena li pregunta “una pregunta muy simple, mire” si ha rebut o no algun impacte, diu que no. Quina vergonya! 


No és gens estrany que s'amaguin ara que no tenen cap arma a les mans.

Després hi havia els que hi van anar decidits a explicar una pel·lícula de terror, horror, pànic: llançament d’ampolles —De plàstic? Plenes? Buides? És una pregunta que em faig des que sento parlar de llançament d’ampolles, cons voladors, tanques una multiplicada per vint fa més impressió, i sembla que fins i tot un nen de tres anys pot aixecar-la—, mossegades, travetes, pessics, cops de puny, contusions —sense informe mèdic—, cops de paraigua, motos llençades al damunt —també en plural— mirades d’odi a l’estil País Basc... I aquí arribem a un altre estadi, aquell que els escriptors anomenem l’atmosfera. Es tracta d’emprar paraules que ens submergeixin de ple en l’ambient, tipus revuelta, amedrentar, tumulto, masa, violència, crispación, asalto, murallas humanas, ambiente pre-revolucionario...

I malgrat tot, els vam veure!




Ja podeu entre tres??? Teniu un nom i el sap tothom.

Per dir mentides se n’ha de saber (parla l’experta): mentida justa en el moment just. L’excés o el destemps genera desconfiança i qualsevol amb criteri —i sense interessos creats és clar— s’adona que estàs mentint. Això d’haver vist la Carme Forcadell dins del cotxe oficial movent la mà per agitar la massa no té pèrdua, sabent com sabem que no és veritat. I el president Torra a la nau de Bigues i Riells? Els que van analitzar els correus, Déu n’hi do, també! Aquests no sé si mentien, aquests potser el problema el tenien en el coeficient. Perquè no hi havia cap correu comprometedor, que si hi arriba a ser, segur que tampoc no el troben. Mira que analitzar els correus rebuts pels acusats... I què tal Baena, “Tàcito”, processat no sé quan per delicte d’integritat moral?  “Yo no me chapo el informe del fiscal”, va dir. No, si ja s’entén prou bé que, amb un vocabulari com aquest i una mandra manifesta per llegir, hagi escrit l’atestat que ha escrit, un atestat criminal ple de mentides —tu sí que en saps, Baena— per demostrar la sedició i la rebel·lió que no va existir, i per tant indemostrable, però que manté nous persones empresonades des de fa més d’un any. A banda d’atemptar contra la integritat moral, no tens consciència, Tàcito? Queda tàcit que no.

6 comentaris:

  1. Subscric tot el que dius Teresa, perquè també he seguit algunes sessions del judici. He escoltat mentides com una casa de pagès. He vist i he sentit la dignitat de les persones que tant injustament retenen assegudes al banc dels acusats.
    També he vist que van enviar a una persona que va ser condemnada per tortures. A un col·laborador de Tejero a qui van donar un càrrec important. A aquests també ens els hem de creure?

    ResponElimina
  2. Ho dius molt bé i ho expliques perfectament. Poques coses més es poden afegir. Sembla que les mentides en aquest estar merdós tenen credibilitat.

    Ràbia és poc... impotència, vergonya i desesperació, però més i més força per tirar endavant... no ens podem aturar.

    ResponElimina
  3. Jo també estic totalment d'acord amb tot el què expliques, sempre he dit que quest és el judici de la vergonya i de les mentides...
    La llàstima és que quan posin els vídeos de les probes no es podrà debatre res i ja no ens recordarem de les diferents declaracions. Entre el judici i les votacions, ostres quina primavera!!!
    Petonets, Teresa.

    ResponElimina
  4. Res a fer Teresa, s'han inventat una pel·lícula i el problema és que s'ho creuen! La sentència ja està escrita, els hi cauran una pila d'anys! Llastimós!

    ResponElimina
  5. Els relats de terror no m'han agradat mai, i aquests eren massa esfereïdors, és un gènere que no m'agrada. Ara bé, la perversió del llenguatge és espectacular, és molt important com s'expliquen les coses, i això tots els testimonis de l'acusació ho tenien molt après.

    ResponElimina