dimecres, 10 d’abril del 2019

CAMINS DE PEDRA


Fa dies que no puc escriure al blog. Vaig atrafegada perquè divendres presento llibre nou. A Tarragona, la meva ciutat, i és la primera presentació. 

Esteu convidats, és clar!

El llibre es diu CAMINS DE PEDRA. Consta de sis relats encadenats que segueixen el periple a través de la història d'una pedra real, de fa catorze mil anys, trobada en una excavació al Molí del Salt, al meu poble. 

Aquesta!


No em puc estendre gaire més, però afegiré aquí la sinopsi de la contraportada que ve a ser el que podria explicar jo. En aquest cas, us estalvio paraules.  

L’any 2013 un equip d’arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili, en l’excavació d’un jaciment paleolític al Molí del Salt, al terme de Vimbodí i Poblet, va fer una troballa que revolucionava el coneixement de l’art a la Prehistòria. Era una pedra on hi havia representades set cabanes similars. La pedra representava la primera reproducció artística d’un grup social i un dels primers exemples de paisatgisme, ja que per una banda mostrava la forma de vida dels caçadors, i per l’altra, els gravats reproduïen allò que l’artista veia al seu davant. Una de les conclusions a què van arribar els arqueòlegs és posada en dubte en aquest llibre.  
La pedra, objecte real, ha donat lloc a aquests sis relats de ficció que, situats sobre  contextos històrics diferents, abasten un període de catorze mil anys, al llarg dels quals la protagonista va transitant pel que ella mateixa en diu «camins de pedra».
«...Xom es queda assegut força hores sota l’abric dels àpats, el foc i les històries, i observa tot el que la vista pot abastar-li: les cabanes, la seva, ara just al seu davant, els arbres fruiters, les muntanyes que van canviant de color segons el punt al cel del sol que les il·lumina i el riu que no veu però que recorda, gràcies al so de l’aigua que corre. Ho esguarda tot amb atenció i sempre hi descobreix nous matisos; en els verds, en la forma dels arbres, en les cabanes aparentment iguals, però diferents. En una de les seves modestes i dificultoses caminades, trobarà una pedra. Plana, més llarga que ampla, acabada en punxa en un extrem. I la idea que anava agafant forma quan Par li va portar els bastons, quedarà perfectament perfilada en el seu cap. —Mam, necessito una pedra llarga.

"...Quan Xòmic va morir, Bora ja feia moltes llunes que havia deixat a la seva neta allò més valuós que Mam li havia llegat: la pedra amb les cabanes. La nena no va entendre fins  més endavant, i encara només a mitges, el perquè l’àvia s’havia posat tan solemne: aquesta pedra és el símbol de la nostra família i de la  nostra tribu —li havia explicat, tornant a regirar el seu cor—. Tu n’has de tenir cura i si els que venen després de tu també en tenen, la pedra parlarà de nosaltres d’aquí a milers i milers de llunes».


La portada l'ha fet una persona que potser coneixeu. Els bloguers, segur! És obra de la meva amiga Maijo Ginovart Lluís, d'Amposta, artista pictòrica i també bloguera. 


Eh que és bonica?


Doncs això, que ens tornem a trobar aviat.





14 comentaris:

  1. Enhorabona, Teresa, per un altre llibre! Sembla molt interessant tot plegat al voltant de la pedra! Fa goig.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si la primera impressió és bona, ja n'hi ha molt de guanyat. A veure, en profunditat què passa. Moltes gràcies, Carme!

      Elimina
  2. Em pensava que ja l'havies presentat...Veig que les pedres també poden ser molt especials Segur que molts amics teus d'aquestes contrades tarragonines, t'acompanyaran, que tinguis molt d'èxit. Amb la Maite Ginovart ens comentem sovint els posts, és molt amable, li pots dir de part meva que la portada és molt "guai"???
    Petonets, guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És clar, Roser! Com que també ens veiem per Facebook, a vegades no ho podem controlar tot amb exactitud. A mi també em passa. Va anar molt bé, ja hauràs vist les fotos. I dissabte passat, a Vimbodí i Poblet, també.
      Maijo ja ho deu haver llegit, però li diré especialment. La veritat és que la portada així d'entrada és el que més èxit ha tingut. Esperem que la lectura del llibre no decebi. Ja t'avisaré quan vagi a La Impossible.
      Petonets!

      Elimina
  3. Fas la presentació en un lloc de luxe Teresa, per explicar una història de fa milers i milers de llunes. En Xom és molt decidit, a veure si et fa feliç.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A Tarragona en tenim uns quants, com a totes les ciutats, no? Aquí acostumen a ser de pedra perquè en tenim molta. I de fet, jo l'hauria volgut fer a la plaça del Fòrum, que és on té lloc una de les sis històries, però envair l'espai públic durant un parell d'hores té les seves dificultats. El Museu d'Art Modern hi és al costat, així que quasi. Vam estar molt bé, vam omplir, però hi vam cabre tots, que és una cosa que em preocupava perquè cada any em passava una cosa o altra amb l'espai i hi havia gent que s'havia d'estar dreta.
      Una abraçada, Xavier!

      Elimina
  4. La Maijo i tu esteu fetes dues artistes, cada una en el seu camp. Felicitats.
    Una pregunta. Puc comprar el llibre per a l'e-book?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Novesflors! Hem fet un bon tàndem amb la Maijo. És una portada que quan llegeixes el llibre, ho lligues tot.
      M'hi has fet pensar en l'e-book. Entre unes coses i les altres me n'havia oblidat. M'han dit que el posaran en breu. Per poc que me'n recordi ho controlo i t'aviso quan ja sigui a la web de Terra Ignota.

      Elimina
  5. Una bona col·laboració per un bon projecte. Bona presentació i felicitats !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Artur, la portada és el més important. Si la portada agrada, van al final del llibre i es llegeixen la contraportada. Si la contraportada agrada, potser compren el llibre. Això diuen i ho veig prou lògic. Gràcies!

      Elimina
  6. enhorabona ...dolç atrafegament el teu !

    ResponElimina
    Respostes
    1. A vegades, més que dolç és impossible, Elfree. Però bé, quan es treballa a gust, no hi ha impossibles. Gràcies!

      Elimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina