dilluns, 20 d’agost del 2018

FINAL FRACTURA


                                                           
Vaig prometre fa mig any que no parlaria més de la meva mà dreta fins que no pogués dir que estava totalment recuperada. Com que acostumo a complir les promeses, però això no ho podré dir mai, faré cinc cèntims —o cinquanta— de com s’ha acabat el succés.


Vaig començar aquesta  mini-sèrie en quatre 
lliuraments amb 



Vaig seguir amb COMBAT A CINC ASSALTS




El tercer capítol, 
el vaig publicar el 20 de febrer. 







Feia vint dies que m’havien tret el guix i just havia anat sis vegades a un fisio privat que em feia veure les estrelles, però que de mica en mica anava extraient la meva mà d’allà on fos que s’hagués quedat encallada. La setmana següent vaig encetar les sessions amb la fisio de la Seguretat Social, amb menys dolor i pocs avenços. Als dos mesos, o sigui a l’abril, vaig explorar altres opcions. Vaig anar dues vegades a l’osteòpata, que gairebé no em tocava i, amb tot, em semblava notar alguna millora.
Una altra opció va ser una traumatòloga especialista en mans, que va dedicar més atenció a la meva mà de la que li havien dedicat entre tots fins aleshores. Em va demanar radiografies i allí es va veure que cúbit i radi estaven mal soldats. 

Sense cap dubte: mal soldats i amarats per la boira


S’havia d’operar. Vaig deixar l’osteòpata -no hi havia prou malalt per tant especialista- i per indicació de la traumatòloga vaig canviar de fisio; a banda del problema dels ossos mal soldats, tots els dits menys el polze s’havien quedat encarcarats i no podia posar la mà plana, ni pelar patates, ni fruita, ni subjectar bé el bolígraf... Resumint, qualsevol cosa que requerís un ajustament del dit polze amb la resta dels dits. Abans de la intervenció s’havia d’intentar, doncs, desencarcarar els dits. El fisioterapeuta també estava especialitzat en mans i va tenir la meva entre les seves una bona estona. Vaig veure de seguida que sabia el que tenia entre mans. Encara m’han quedat ganes de fer jocs de paraules amb les mans, ves! Vaig començar a anar cada dia, dues hores i mitja a rehabilitació: exercicis a dojo, banys de parafina, ultrasons, làser, pressurització. El Josep Maria —ja li puc dir pel nom, que de tan tocar-me la mà ens vam fer íntims— al cap de dos mesos em va haver de dir a contracor que ja no es podia avançar més amb els dits i em va donar l’alta. Tanmateix havia guanyat molt. Plana no li puc posar la mà, però puc escriure i els problemes alimentaris estan superats; també hi tinc més força. Vaig tornar a la traumatòloga per parlar de l’operació.
            —En què consisteix? —vaig preguntar.
Recordo que en la primera visita, en parlar de l’operació em va dir “no t’espantis, eh?”. No ho vaig entendre. Soc valenta, jo. Ara ja, sí.
            —Mira, els dits no hi guanyaran res amb la intervenció. Però el canell sí. Com que el cúbit i el radi treballen junts en el canell, han d’estar al mateix nivell i resulta que a tu el radi t’ha quedat més alt que el cúbit. Una opció és tallar el radi i són cinc setmanes de guix; l’altra és treure os del maluc, que és un os molt maco que es regenera molt ràpid i afegir-lo al cúbit, i això són set setmanes de guix.
Em vaig posar literalment les mans al cap. Com podia ser? Si jo només havia ensopegat en un esglaó de l’escala! I era l’últim! I ja era a la porta de casa! Com podia ser que d’un desencadenant tan inofensiu se’n derivessin unes conseqüències tan desaforades?
—Ara per saber quina de les opcions és millor, haurem de fer un TAC.
—D’acord... I van bé aquestes operacions?
—Acostumen a anar bé..., sí.
El TAC ja me l’he fet i ja m’he decidit. No m’operaré. Tinc poques limitacions pel que fa al canell: el tema de la cullera, que ja he après a equilibrar amb un gir de la mà; no puc posar-me el palmell de la mà davant de la cara, però tampoc és que sigui un gest imprescindible per viure. Finalment si faig algun gest brusc amb el canell de forma involuntària, tinc una sentida; o sigui que res de brusquedats: he de tractar la meva mà amb la mateixa suavitat amb què tracto la meva neta. La segona opinió, del segon especialista en mans, m’ha confirmat el que volia sentir: que pel que hi ha a guanyar, també hi ha un risc que no cal córrer.
Entre un i altre especialista encara vaig fer una incursió en el món de la medicina alternativa per si es podia guanyar alguna cosa en el tema dels dits. Vaig anar a l’acupuntor. El doctor xinès, joveníssim, em va dir:
—Yo puedo calmal dolol.
—No, dolol no tengo. Yo quiero cural mano —de seguida em vaig adaptar a parlar xinès. O hauria de dir indi?
—Culal, no. Calmal dolol, sí. Plobamos?
—Vale! —ves què li havia de dir!
—Tumbal.
Em va fer estirar en un llit, em va clavar tres dotzenes d’agulles i em va fer posar de bocaterrosa. Em va semblar que amb el cantell de la mà em tallava l’esquena en juliana amb un ganivet exprés. 

És que ni el Marc Ribas a CUINES


El darrer cop —el de la gràcia, suposo— més aviat devia ser amb un matxet. Com que anava acompanyant els cops d’exclamacions no vaig poder evitar de pensar si m’estava castigant. És que no tinc la consciència tranquil·la. El canell no me’l van enguixar bé, però jo vaig cometre l’estupidesa d’aguantar el dolor amb un sofriment i un estoïcisme que ara trobo immorals. Per què? Confiava en el traumatòleg que em portava. “Tot va bé —m’havia dit a les tres setmanes de la fractura—. L’inflament et marxarà ràpidament quan et treguin el guix i tot es posarà a lloc”.
—Ahola descansal! Una hola.
I em va tapar amb una manta que semblava una estufa catalítica.
—Volvel maltes que viene.
—De acueldo.
“No sufla, doctol. Aquí estalé”. Ho vaig pensar, no li vaig dir. No volia que pensés que me n’estava enlient i tornés a treure el matxet.

A uns dits ganxuts sempre se'ls pot donar
alguna utilitat.
Els collarets de flors els fa la meva cosina
Marta Duran Flors Encantades


19 comentaris:

  1. M'estic lient molt i no saps el gleu que em sap. Se't veu una maneta moníssima tan ben gualnida!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El xinès és fàcil, eh? S'encomana com el parlar ebrenc. Me n'alegro de fer-te liure. Ja t'hi veig! Una abraçada!

      Elimina
  2. carai quina odissea .....doncs el metge que te la va enguixar la va "cagal" sigui dit amb parlar xinés i amb tot el respecte pels verbs....de totes maneres comprenc que no t'arrisquis a una operació tan delicada i en treguis profit i fins i tot molt bon humol a la teva mà ...( t'he de dir però que conec un noi molt més jove que tu i que jo que es va mal trencar el canell i si li han fet l'operació aquesta de treure un tors d'os del maluc , s'ha estat de baixa uns vuit mesos i no pot moure a mà com abans però si pot moure els dits ....) a seguir rient i a tenir molta mà esquerra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veus? Quan jo dic que no em cal operar... Quan et trobes amb aquestes coses t'adones que hi ha molts damnificats de les males pràctiques per curar fractures. Per tant, i com que jo no tinc res que m'impedeixi fer vida normal, la meva maneta no es toca. No vull arriscar-me a perdre l'humor i no recuperar-lo mai més.

      Elimina
  3. No sé com es deu dir paciència en xinès. En necessites uns quants quiloglams.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es diu lesistència, lesignació, colda, felmesa i confolmitat. Solt que tinc diccionali de sinònims, Xavier. M'has fet una plegunta de nivell.

      Elimina
  4. Caram, les aventures de la mà de la Teresa...Mare meva quin patí!, però si has millorat ja va bé; jo no sé pas si hauria tingut tanta paciència!
    Això de la medicina alternativa, no em diu massa res, perquè si no cura i només treu el mal, ens quedem a mig camí...
    Apa i ara a fer Ballmanetes amb l'Elna.
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I que hauries fet tu, Roser sinó tenir paciència? Quan passa una cosa així, igual que quan estàs malalt, podem dir allò de "no voy que me llevan". I has d'anar fent el que et diuen, que se suposa que en saben més. Aquest no era el cas, però, perquè el metge va ser reincident: primer em va enguixar malament, a les tres setmanes em va dir que tot anava bé, quan no hi anava, i a la darrera visita, quan jo ja sabia que estaven mal soldats els ossos, llavors es va començar a preocupar pels dits; del canell no va dir ni piu.
      Petonets, guapa!

      Elimina
  5. Fractures mal curades sempre donen problemes. Suspenem el traumatòleg perquè no va fer la feina que li tocava, però caure en mans de la medicina alternativa és també un perill. Sort que hi has anat en darrera instància, i suposo que ara no et farà cap mal, tret de les matxetades a l'esquena.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja no hi he tornat, XeXu. Era un últim cartutx i ja m'imaginava que una lessió òssia com la del canell no la cura l'acupuntura. Sí que pel tema dels dits tenia alguna esperança, però res. Solo calmal dolol i plou.

      Elimina
  6. Teresa, quina sort en tenim de l'humor! jo crec que tampoc m'operaria... mes ben dit! diria, ja us la podeu fotre al ... l'operacio! i no et castiguis per haver-te castigat una mica, que aixo ja seria "es colmo"!(no he pogut posar accents)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eh que no, Raquel? La veritat és que quan em va dir allò de l'os tan maco que es regenera tan bé, vaig pensar "potser una mica del teu, doncs". Però era una bona traumatòloga i molt correcta i no s'ho mereixia pas que li digués. Ja m'he perdonat, ja m'he perdonat, però una altra vegada no prendré tanta paciència i aniré a dir que em fa mal i que està inflat. És clar que igual m'envien cap a casa dient-me que no és res. Millor serà que miri bé on poso els peus i no torni a caure, no? Una abraçada, Raquel!

      Elimina
  7. Una vegada vaig tenir una tendinitis al peu que ja durava sis mesos i ningú em sabia curar. Vaig provar amb l'àrnica que em va recomanar una persona molt de teràpies naturals i en dos dies com aquell qui diu estava curada.
    Ara bé, d'aquí no passo, soc completament anti teràpies alternatives. Ni acupuntura, ni reflexologia, ni "curanderos", ni deixar de posar vacunes als nens.
    Sí que és fotut, però, que una petita caiguda tingui aquests efectes. Sort que tens el blog per desfogar-te.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Helena, jo també em vaig posar àrnica molt de temps, però res. Suposo que perquè un os no és un tendó i si s'ha soldat malament allò no hi ha qui ho canviï, si no és amb la solució que em van proposar. Jo sí que soc de teràpies alternatives en segons quines coses. Evidentment no parlo ni de càncers, ni de vacunes, ni de malalties greus, però sí que considero que segons quines dolències les poden alleujar. Ja no dic curar.
      Sí, em va bé el blog per treure-hi ferro. Un cop recuperada del disgust m'ho explico a mi mateixa com si em volgués fer riure i no sembla tan greu. Potser m'enganyo, però la veritat és que entre escriure-ho i els comentaris sembla menys del que és.

      Elimina
  8. Metges, la majoria mecànics I prou. El pitjor x mi és q no aprendran dls errors.
    Salut!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és clar, Jòquer, i més si tothom ho fa com jo que m'exclamo aquí però no aniré on s'hauria d'anar per posar-hi remei. Saps què penso? Que la meva mà no s'arreglarà encara que ho denunciï o em vagi a queixar i que si ho faig em complicaré la vida perquè no podré tancar l'assumpte i en tinc moltes ganes. A banda que ja saps que hi ha molt de corporativisme en aquest sector i dubto molt que el que jo digués servís per corregir els errors.

      Elimina
  9. Ostres Teresa!, m'havia oblidat completament, creia que ja estabes bé, deunido tot plegat, però si pots fer tot el que t'agrada, escriure, fer d'Avià ....hem semble molt bé que no t operis, jo faria el mateix

    ResponElimina
  10. Hola Teresa! Buscant info sobre rehabilitació de canell he anat a petar amb el teu bloc. Oh,quina troballa! M'he sentit com si algú expliqués la meva pròpia història dels darrers dos mesos i a sobre em fes riure!Jo però, em vaig trencar el canell esquerre i me'l van operar perquè tot i el guix (mal posat també) l'os es va desplaçar. Aviat espero començar la rehabilitació i espero caure en bones mans.
    Amb el teu permís continuaré tafanejant la resta del bloc: m'ha encantat com escrius!
    Salutacions i compte a on posem els peus...😋

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mabi! Doncs que bé, m'alegro d'haver-te fet riure amb el tema. Quan ho patim no riem gaire, no? Jo, aquí el blog, una mica em curo dels mals "passos" i les males històries, explicant-ho amb tant d'humor com sé. I em funciona prou bé. Suposo que si has arribat a aquest post ja deus haver llegit els tres capítols anteriors que anomeno al principi; et posen en antecedents i t'avisen que no tots els senyals són bons.
      Si no ho he entès malament, a tu també te'l van enguixar malament i després te'l van operar. Jo sempre he pensat que si me l'haguessin hagut d'operar no hauria tingut aquest problema. A banda d'enguixar-me'l malament, jo crec que el retard de la sanitat pública en fer-me la recuperació i que me la fessin tan light quan per fi em van cridar, ho va acabar d'esguerrar. De tota manera, del canell no me'n sento gens mai i la mobilitat a la mà la tinc tota. L'únic és que no la puc posar plana com l'altra i si algú s'hi fixa, crida l'atenció. Però bé, és lo mínim que em podia quedar, donades les circumstàncies i el mal pronòstic que tenia. Això que ho enguixin malament clama al cel, no trobes? Sembla que una operació així hauria de ser més exacta, o molt aproximada, per saber si s'ha fet bé o no, abans no sigui massa tard.
      Espero que et vagi tot bé, Mabi. Sobretot sembla que és important que quan et treguin el guix, la rehabilitació sigui la correcta. Si veus que no guanyes, demana una segona opinió, sense esperar-te gaire.
      Ja pots passar pel meu blog quan vulguis i si em vols tenir al corrent de com s'acaba el tema del teu canell, que espero que bé, m'agradarà saber-ho.
      Una abraçada!

      Elimina