Aquesta crisi que arrosseguem des de
fa deu anys ha fet estralls en tots els sectors, ja ho sap tothom. Darrerament
m’he trobat (o m’hi he fixat, que potser ja fa temps que és així) que
l’abaratiment del preu del menú comporta l’abaratiment del contingut dels
plats. No és en tots, però en alguns restaurants el que et serveixen en un menú
de dotze euros és de jutjat de guàrdia. A una «amanida de salmó amb vinagreta de
cítrics» on et serveixen un llit d’enciam amb cinc trossets de salmó
fumat de la mida de l’ungla del dit gros del peu i dues llesquetes de pa
torrat, amanit amb suc de taronja no se li pot dir ben bé un entrant, em sembla
a mi.
Jo m'imaginava una cosa així |
I a cinc tallets minúsculs de magret d’ànec acompanyats amb tres làminetes de poma i un raig de vinagre concentrat de Mòdena no crec que se li pugui dir «Magret d’ànec amb poma caramel·litzada i
reducció de vinagre de Mòdena». Però així ens ho venen i així ho comprem. Entre
la crisi, els programes televisius sobre cuina —amb els quals qui sap fer una
truita amb patata ja es creu que pot muntar un restaurant— i els baixos sous
que deuen cobrar els treballadors de la restauració, anem arreglats. No sé si els turistes van de menú o
de carta, o potser van d’entrepans, però trobo bastant penós per la imatge del
país que el nivell hagi baixat tant.
Fa uns quants dies vaig anar a fer el
turista a la Vall d’Aran amb la mare i un fill. La mare hi havia anat molt amb
el pare i en tenia grans records. Dels restaurants també. El dia que hi vam a
arribar, a migdia i ben acalorats, vam entrar al primer restaurant que vam
trobar. Era en un poblet molt petit on abans hi havia un restaurant i ara n’hi
ha una pila, un al costat de l’altre. Dues noies romaneses ens van donar la
benvinguda —sense paraules, després vaig saber el
perquè— i ens van assignar una taula. Vaig pensar: Veus que bé? Les dones
estrangeres són valentes, s’obren pas a Catalunya i munten negocis i... Bé, a
una li faltaven modos i la que ens va prendre nota no entenia res de català ni
de castellà. Com que la mare li preguntava si les favetes amb pernil eren
tendretes, va haver de sortir la cuinera. Ella sí que entenia i parlava el
castellà. Va sortir amb dos pots de favetes, un de petit i un de gran.
—Cuál quiere? —va preguntar a la mare, amb molt
simpatia.
Ella, que poques vegades ha menjat un
plat precuinat es va quedar a quadres.
—Ah! Que són de llauna?
—Sí, de lata, de lata —va respondre la cuinera, amb l’orgull
de qui treballa amb un producte de qualitat superior.
—Ah, no, no... Si son de llauna, no. No les tenen bullides?
—Cómo?
—Bullides... hervidas!
—Hervidas en la cocina por ustedes. Hechas en el restaurante —vaig intervenir jo.
—En la cocina? No, es que ésto no se estila aquí, saben?
Més que no estilar-se jo crec que no
va arribar a entendre el que li
demanàvem.
Vam comentar entre nosaltres que
probablement, aquestes favetes petites que serveixen al restaurant totes ho són
de llauna i que combinades amb el pernil i un bon amaniment ja donen la talla.
El que no fa ningú és ensenyar la llauna, és clar, però pel que sembla, per la
cuinera la llauna era un signe de qualitat. Suposo que és qüestió de cultures.
Vam acabar demanant tots tres olla aranesa que, per cert, tenia força gust de
caldo Maggi. Ja ho deien fa anys: Maggi
te quiere ayudar i aquelles xiques necessitaven ajuda.
—D’aquí endavant menjarem a la carta —vam dir—. Un dia és un dia i tres, tres.
Algú em creurà si dic que ni menjant
a la carta la cosa anava fina? O sigui, que els records de la mare dels bons
àpats dels restaurants aranesos no es van poder renovar. I això combinat amb la
desgana i el retard en servir d’algun cambrer fart de turistes em va aigualir una
mica la sortida. Sort que les muntanyes i les valls i els rius i l’aire pur
segueixen al mateix lloc, i que sigui per molts anys.
Sí, per favor, que sigui per molts anys. |
L'anècdota de la Vall d’Aran no és
res comparada amb el que vaig poder veure a Tarragona la setmana passada en una
de les places més turístiques de la ciutat. Érem en una terrassa i a la taula
del costat s’hi va asseure una parella joveneta. Eren estrangers. Jo crec que
van demanar sangria, pel color que tenia.
Pot ser que n’hi hagi amb alcohol i
sense? Els hi porten les dues copes plenes. La noia fa un glop i quan passa la
cambrera pel seu costat la crida. Assenyala la seva copa i fa que no amb el
dit. La cambrera, una dona de quaranta i tants, amb aspecte un pèl deixat i
maneres matusseres, es desfà en disculpes. Entra al bar i torna a sortir amb
dues ampolles amb tanca de gasosa mig plenes, suposadament de sangria.
—No pasa nada, no pasa nada.
Era la frase que anava repetint,
mentre somreia i deia alguna cosa més que jo no entenia i també feia somriure a
la parella —Els estrangers són educats. Encara
que no ho entenguin, somriuen—. M’agafa la copa de la noia i l’aboca de
qualsevol manera dins d’una de les ampolles. Com era d’esperar, d’una copa tan
gran a un broc tan petit, la meitat va anar per terra, per la taula, pel seu
damunt. La cambrera anava rient i xerrant. Els nois ja no reien, que amb els
plans de nit tarragonina de tapes i cervesa que havien fet i ara potser
s’haurien d’anar a canviar, ves! Jo m’havia quedat tan garratibada que la meva amiga, d'esquena a l'espectacle, em va preguntar, esverada, què passava. El millor de
tot és que no va acabar de buidar la copa de la noia dins l’ampolla i n’hi va
deixar com una tercera part. Li va acabar d’omplir de l’altra ampolla i se’n va
anar tan xiroia. Jo ho vaig trobar vergonyós, però la parella no va semblar
molesta ni res. Van continuar xerrant i bevent i quan van acabar van marxar.
Devien pensar que aquí ho fèiem així.
Ja sé que forma part del decàleg del
bon viatger l’adaptar-se al lloc on va i no fer escarafalls de res perquè cada
cultura del món és diferent i té les seves peculiaritats. Com les favetes en
llauna dels romanesos, no? Però hòstia!!! Que això no és cultura, que això és
incultura pura i dura i a mi, què voleu que us digui? Em dol que la gent de fora
pensi que aquí vivim i treballem així.
No hem quedat que volem un nou país? |
Doncs a veure què fem! |
Fa temps que ens n'hem adonat que la majoria de sofregits que se serveixen als restaurants són de pot.
ResponEliminaI no és d'ara. Deu fer uns 25 anys a un restaurant de Torredembarra ens serviren un plat d'escopinyes molt ben guarnides dins les seves closques. "Seves"? No! Totes les escopinyes estaven desenganxades de la closca. Ens en vam adonar que eren de llauna i les havien posat dins de closques buides d'aquelles que es troben a la platja.
Per no parlar dels sofregits solís i anxoves barates que et cobren a preus caríssims.
El Montarto està igual que sempre. El menjar aranès? Si vols anar ben servit, fes-te tu mateix el llit. Haurem de trobar la frase equivalent amb el menjar.
Això de les closques de les escopinyes té molla, Xavier. Crec que sempre hi ha hagut qui ha fet la viu-viu, en la restauració i en el demès, però trobo que ara és més generalitzat. Potser abans en alguns restaurants et podies trobar això i en canvi ara pocs restaurants hi ha de qualitat.
EliminaEl meu pare diu que la diferència entre el menjar de restaurant i el de casa és com les lletres impreses i les escrites "de puño y letra".
ResponEliminaJo també trobo horrorós que hi posin tomàquet de pot! I les llesques de pa amb tomàquet, que les facin amb tomàquet triturat. En fi.
Sí, això del tomàquet triturat per sucar el pa ja fa temps que dura també. No sé què deu costar de sucar el pa amb un tomàquet; jo diria que menys. Fa ràbia perquè ho pagues com pa amb tomaca autèntic i no. La qualitat del restaurant se'n ressent però suposo que els és igual.
EliminaNormalment , com més modern és el restaurant, més petites són les racions...Jo no hi vaig massa sovint de restaurant, però acostumo a menjar a la carta, que pots triar entre més plats, però l'altre dia vam anar a celebrar l'aniversari de ma germana i com que era un lloc que estava bé vam menjar el menú i estava tot molt bo i de qualitat, de totes maneres sinó és per menjar bé, prefereixo menjar a casa...
ResponEliminaT'has de gratar una mica la butxaca, si vols menjar bé, això sí!!!
Petonets , Teresa.
A la Vall d'Aran, quan jo hi anava de vacances es menjava molt bé, menjar del país, de proximitat que en diuen ara i gairebé no t'ho podies acabar!
Sí, Roser, acostuma a passar amb el menú que tens aquestes sorpreses desagradables, però no et pensis, normalment aquells restaurants que han ideat un menú tan mínim tampoc és que tinguin uns plats de carta gaire generosos.
EliminaÉs el record que tenia jo dels restaurants de la Vall d'Aran, bon menjar i abundant, però si hi vas ara ja m'ho diràs.
el que manca és professionals bons en tots els àmbits , que n'hi ha i molts però malauradament amb les feines mal pagades suposo que agafen gent que no té gaire idea de res per manca d'estudis o experiència o per que per estalviar diners mal contracten aquestes persones en lloc de bons i bones cambreres i cuineres a qui potser haurien de pagar millor
ResponEliminaAixò també és veritat, Elfree. La punyetera Reforma Laboral ho ha engegat tot a fer punyetes. Contractes curts, gent mal pagada i treballant a disgust i productes amb qualitat mínima, suposo que per poder aguantar el negoci. Ho entenc, però sap greu aquesta degeneració de la qualitat.
EliminaSom un país que vivim molt del turisme, i quan la demanda és tan gran ja se sap que la qualitat baixa. No sé què esperen els turistes que vénen aquí, potser ja és això, que tot sigui una mica xaró i potser li troben la gràcia i tot. Però la veritat és que el que expliques a mi em fa vergonya aliena i definitivament voldria un país més seriós i que la gent que ve de fora ho sàpiga. No sé si ens en sortirem, l'herència costarà d'eliminar.
ResponEliminaLa crisi també hi té molt a veure, XeXu. Molta gent munta negocis sense una mínima inversió i sovint sense tenir ni idea d'allà on es posen. Després per mantenir-ho es necessita Déu i ajuda. I així anem, amb el client maltractat. Ja sé que no tenim una economia intervencionista, però clama al cel que ningú hi posi mà perquè hi hagi un mínim de nivell de qualitat i servei.
EliminaJo sempre miro que el restaurant sigui cassola i petit, lluny dels llocs turístics i grans, sobretot ubicat a la muntanya o poblets petits, és garantia de qualitat tant en el menjar com l'atenció personal. De totes maneres a Catalunya és menjar molt millor que a restaurants europeus...
ResponEliminaDoncs, Rafel, el restaurant de la Vall d'Aran era en un poblet petitet, però no ho devia ser prou perquè estava farcit de restaurants que fa quatre o cinc anys no hi eren. I sí, tens raó, a Catalunya es menja molt millor que a Europa, però és que ells potser no han conegut altra cosa i nosaltres sí.
EliminaTot va igual! Al final tindrem q fer servir els 'Tripadvisors' per asegurar el tiro
ResponEliminaNo te'n fiïs pas del Tripadvisor, Jòquer. Aquest restaurant de la Vall d'Aran hi sortia molt ben parat. Feta la llei feta la trampa. Tu creus que totes les opinions que hi surten són de clients reals? Jo no. Vivim al món de les mentides. Gràcies a Internet, tot se sap, però també tot es pot desfigurar i tergiversar.
Elimina