dimarts, 2 d’octubre del 2018

VINT-I-QUATRE HORES


                                            

Vint-i-quatre hores donen per molt. A Stefan Zweig li van donar per escriure un llibre, “Vint-i-quatre hores en la vida d’una dona”. I això que Zweig era un home, que si arriba a ser una dona, els llibres haurien estat uns quants més.
Jo també podria escriure alguna cosa amb aquest títol. Potser l’hauria de canviar lleugerament. “Vint-i-quatre hores en la vida de dues dones”, o bé “Vint-i-quatre hores a urgències”, o bé “El meu idil·li amb el sistema sanitari. Nou capítol”.
Una dona, la meva mare, ho va patir; l’altra, jo, m’ho mirava sense poder fer-hi gaire res. Un refredat que es va complicar ens va portar a l’Hospital Comarcal, per prescripció del metge de capçalera que, amb bon criteri, es volia assegurar el diagnòstic de pulmonia.
Les vint-i-quatre hores a l’hospital van donar per tres anàlisis de sang, una d’orina, una d’esput i una radiografia. A més de tres vies doloroses, tres punxades en un dit per comprovar el sucre i cinc pinçades en un altre per observar la saturació de la sang. Ah sí, me n’oblidava! Unes quantes sacsejades —sacsejada ve de sac— cada vegada que volien moure la mare, algun moc i alguna resposta poc temperada.
Però bé, la qüestió és que la medicació li va fer efecte. La medicació constava d’oxigen, mascaretes de baf per ajudar a respirar, sèrum amb paracetamol i... sí! Antibiòtic. Estava convençuda que l’antibiòtic li aniria  bé, però tenia els meus temors que no n’hi donessin. Pel que es veu, aviat ens podrem morir d’una infecció per petita que sigui. Diu que els laboratoris no trigaran gaire a no fabricar antibiòtics, que no els és rendible. És la fi dels antibiòticsAi, si Fleming aixequés el cap! Quin món el nostre! No
sé si fer com Sergi Pàmies que de seguida que va saber que els antibiòtics escassejarien es va passejar per totes les farmàcies de confiança a fi de fer-ne una bona reserva.

La mare de seguida va reaccionar gràcies a l’antibiòtic i suposo que a tot el demès. Després de vint-i-quatre hores a urgències vam poder anar cap a casa. Ho vaig fer amb la sensació —esbiaixada, segur, per haver maldormit a la butaca multiposicional de l’acompanyant— que no havíem rebut gaire bon tracte.
I que consti que era còmoda i no tenia res trencat ni res.

Però avui, a deu dies vista, penso que no va ser tan dolent. A vegades un mal encontre, una conversa eixuta, una mirada freda ens ho pot fer veure tot en negatiu, però en justícia he de reconèixer que si una part dels professionals semblaven robotitzats, l’altra part era humana i humanitària. Com sempre, l’opinió i les  sensacions particulars que  puguem tenir, ja sigui als hospitals, als bancs, a l’administració, a les botigues, a l’escola, a qualsevol lloc al servei del públic, prové del tracte de les persones i amb les persones. Ara em tiraré una floreta. Quan treballava, força gent em deia: jo soc client d’aquí per tu. I la veritat, el comentari m’omplia de satisfacció i em feia pensar que només per això ja valia la pena de treballar bé i tractar bé tothom. Ai, que ja surt la Teresa altre cop amb el lliri a la mà!


Potser sí, potser sí, però millor el lliri que un card, no? Que amb el card és més fàcil punxar-s’hi, fins i tot qui el porta. 


I és prou vistós, però també una mica traïdor.




                          

18 comentaris:

  1. Esperem que això que expliques de l'antibiòtic ho solucionin d'una altra manera.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esperem! No m'imagino que ens deixin a mercè de les infeccions. Però no se sap mai. Si no els surt a compte...

      Elimina
  2. Deu ser que tu ets un llir entre cards, i, potser, Ausiàs March ho sabia... ;

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser la comparació entre les dues flors no és tan estranya. No coneixia el poema, ara ja sí. I en fi, un honor, Novesflors.

      Elimina
  3. Com un card mai i més si és un "cardo borriquero"...Ai el què no et passi a tu! Jo l'altre dia també vaig anar a urgències perquè estava feta un cromo i la doctora em va dir que no li estranyava que em trobés malament, que estava feta un manyoc de nervis( és el meu punt flac)...
    El personal d'aquests llocs no sempre es comporta de manera humanitària i jo t'ho dic per experiència, però jo no callo, mai he posat una denuncia però si he fet alguna carta de protesta...
    Això que dius dels antibiòtics del Pàmies deu ser broma no? perquè sinó et coneixen no te'ls donen sense recepta!
    Bé Teresa esperem no haver de fer gaires visites d'aquestes, toquem ferro.
    Petonets, guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tots en tenim per explicar, Roser. El que passa és que jo agafo la punta del fil i començo a descabdellar, que a vegades no puc parar.
      L'anècdota del Pàmies la va explicar ell mateix a la ràdio. L'entrevistaven pel seu nou llibre i va dir això. Potser és que algun dels relats va sobre el tema. Petonets!

      Elimina
  4. Primerament, com que sembla que l'aventura hospitalària va acabar bé, doncs, una abraçada per tots els de casa. En segon lloc, les persones som així, quedem molt contents d'un bon tracte, allà on sigui, i això molts cops ens fa decantar quan hem de triar. Si no ens tracten bé, ja pot ser bo el que hi fan, que ens ho pensarem dos cops i no hi anirem si no és per força major. No és gens estrany que t'estarrufis si et deien això!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això és el més important, XeXu, un bon final de la història, i ens oblidem de tots els sinsabors. Però és una llàstima que falti humanitat en aquests llocs on és més necessària.

      Elimina
  5. al capdavall la mer es va recuperar i vau poder tornar a casa final feliç o no? les peripècies pel sistema sanitari afectat encara per les continues retallades són ben be reals malgrat tot sempre es poden trobar infermers i infermeres i metges i metgesses que fan molt bé la seva feina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que va més amb el caràcter de les persones, Elfree, i que no depèn gaire de les retallades, encara que hi podrien ajudar. Quan no n'hi havia i estàvem en plena eufòria econòmica, també et trobaves professionals per tots els gustos. Entenc, però, que d'usuaris també n'hi ha per tots els gustos i hi pot haver qui s'acaba cremant en feines com aquesta. Llavors és quan paguen justos per pecadors.

      Elimina
  6. A mi em cau la baba quan a la biblioteca em diuen "molt amable". Que hi ha vegades que m'han dit tot el contrari, però és que som humans!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si fas la teva feina tan bé com pots, no ens hem d'enganyar, t'agrada que de tant en tant t'ho reconeguin, però és això: som humans, no tots els dies són iguals i encara que no sigui just a vegades paga el malhumor qui menys s'ho mereix.

      Elimina
  7. Mira q un llitet plegable ni q fos de 70cm.aniria bé. No se com no se'ls ha ocorregut als d'IKEA.
    Salut!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ui! No està el pressupost per comprar llits, em sembla. No ho veus que per no tenir no tenim ni pressupostos?

      Elimina
  8. M'alegro que acabés bé, tot plegat i que la mare sigui a casa en bona salut.

    No sabia res d'això dels antibiòtics... quin desastre, si acaba essent veritat, que ens quedem sense antibiòtics...

    Però penso que potser algú reaccionarà s'hi dedicarà i es farà d'or perquè és l'únic que en fabrica. Les coses van així.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tinguem esperança, Carme! No està tot perdut. Si surt a compte ho faran. El que em va alarmar va ser precisament aquesta frase: als laboratoris no els surt a compte fabricar antibiòtics. Després van parlar de que es fan resistents.

      Elimina
  9. Els hospitals com menys hi passem millor!

    Ara bé, sobre el tema dels antibiòtics que tractes de passada. Facis servir com facis servir els antibiòtics al final els bacteris acabaran creant resistències, és un fet. És cert que si fas un ús adequat ajornes aquest moment però tan sols és un ajornament, però d'aquí a parlar de la fi del antibiòtics sona molt a sensacionalisme de llibre. Miri vostè, amb la penicil·lina de Fleming avui dia tractes la sífilis i poc més, per això es va investigar i va millorar fins a 4 generacions, es van afegir betalactamases, es van investigar compostos semblants, però tot i així sempre hi haurà algun bacteri que s'acostumi (com la nostra estimada Pseudomona) i ja pots fer el millor ús del món, tant és, amb els penems (millor atb disponible actualment) s'ha fet un ús restringint-los al màxim i ja hi ha bestioles resistents, és l'evolució de les espècies... a Espanya fa 10 anys no hi havia gairebé pneumococs resistents a macròlids i ara ronden el 40% així que va caldre millorar i investigar amb fluorquinolones que no era més que afegir una molècula de fluor a un antibiòtic ja existent i va funcionar, els bacteris portaven a la terra milions d'anys quan vam aparèixer i seguiran aquí milions d'anys després, la lluita contra elles serà eterna fem el que fem, és així, i calla que el tema dels antibiòtics es poca cosa comparat amb les escassíssimes armes que tenim contra els virus, aquesta sí que és una guerra difícil.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pons! Contenta de llegir-te. L'enllaç que poso del programa ho explica molt bé, per molt que soni a sensacionalisme. La resistència dels bacteris es veu que demana molta inversió per a crear-ne de nous que no es resisteixen i això és el que els laboratoris no estan disposats a assumir.
      Ten raó amb el tema dels virus. A qualsevol malura se li diu virus i com a tal, et diuen que no hi ha tractament. Potser algunes malalties víriques no són tan greus com una infecció, però. D'altres ja sé que sí.

      Elimina