diumenge, 6 de setembre del 2020

MASSA MESSI

 

                                

Si l’altre dia amb el meu “M’EXPLICO, jo també” ja vaig fer enfadar a més d'un, espero que avui  els adoradors de Messi no se’m mengin amb patates. Ho sento, eh? Però quan un tema em fa pensar, n’he de parlar.

El Barça és una cosa especial, no ho discutiré i ho veig lògic perquè un club de futbol que ha arribat tan amunt desperta passions i esperances. I també, qui ho pot dubtar? desencants i frustracions. Però és una exageració aquesta dependència de Leo Messi, aquests mals auguris no expressats de “després de Messi, la fi del món”. Per Déu! És clar que Messi ha donat molts motius d’alegria als culés i jo no soc futbolera, però també me n’ha donat. Ara bé,  l’hecatombe que s’ha generat per la seva possible fugida del Barça trobo que explica molt bé la superficialitat de les prioritats dels culés, del periodisme esportiu, dels Telenotícies i del periodisme en general.

Com es pot rendir aquest culte malaltís a una persona que té l’únic mèrit de tocar molt bé, estupendament bé, la pilota? Què menys que fer bé la seva feina, estant tan ben pagada! I quin greuge per tants i tants bons professionals que també la fan bé i ben just arriben a una mil·lèsima part del seu sou! Per no parlar d’aquells que de bona gana l'hi farien i no en tenen i han de malviure amb una deumil·lèsima part del que cobra ell.

Ja fa molt temps vaig escriure un article per una revista on deia que Messi era un nen a qui agradava tenir sempre la pilota i que aquesta era la seva motivació més important per, a parer dels seus seguidors, donar-ho tot al camp. Per mi, sempre per mi, continua essent un nen i “si no puc guanyar, me’n vaig, mira!” i “si no em puc lluir, aquí us quedeu”. Que no podria ser que ja no la toqués tan bé? Que no podria ser que se n’anés perquè ell també se sent responsable de l’actual situació del Barça? Perquè si ell era responsable —gairebé l’únic responsable; els altres jugadors no compten, oi?— de la bona marxa de l’equip, qui és ara el responsable d’aquesta davallada?

La qüestió és que si Messi se’n va, el món s’enfonsa: la resta de l’equip no val res; el secretari tècnic, fulminat; l’entrenador que se’n torni amb les vaques, que els seus acudits ja no fan gràcia; la directiva és nefasta i les mocions de censura branden els seus ganivets esmolats sobre el cap de Bertomeu. I que bé que els van les crisis a alguns, no? Una mica de sentit comú, si us plau!

Recordo que quan Guardiola entrenava el Barça, si fallava algun crac, l’equip seguia jugant perquè l’entrenador tenia confiança en tots els jugadors i el partit es jugava sense que s’hi trobés a faltar ningú. I és veritat que Guardiola va saber-se posar Messi a la butxaca —només faltaria!—, però mai no treia mèrit a la resta, sempre que s’aixequessin ben d’hora i penquessin. Em pregunto què hauria passat si aquesta situació s’hagués viscut amb Guardiola d’entrenador. Tant que se l’estimen els culés i també l’haurien rebolcat pel fang, malgrat tots els èxits anteriors? Un joc i els seus resultats no haurien de ser tan importants com per provocar una depressió o un zenit col·lectiu, però, com ja he dit, les prioritats i l’escala de valors d’una bona part de la societat deixen molt a desitjar.

Bé, Messi es queda. Diu que no vol anar als jutjats contra el club de la seva vida. Però no s’està de qualificar Bertomeu de mentider. Ei, que jo no hi era en les converses, però em sembla que no comença amb bon peu acusant públicament el president del club de la seva vida. No serà que ha vist clar que aquest cop no pot guanyar?

Desitjo que recobris l’alegria al camp, Messi.

Desitjo que tornin els bons moments i els bons resultats, Barça! I sobretot, l’autoestima.

Desitjo, benvolguts culés, que recupereu la felicitat, però si us plau, busqueu-vos també altres motius per ser feliços i no depengueu només dels resultats d’un joc en el qual ni mínimament hi podeu intervenir.




 

 

 

 

10 comentaris:

  1. Enfadar-me no m'enfadaré, perquè cadascú té la seva opinió, però he de dir que avui estic força en desacord amb tu, en la majoria de coses que argumentes. Només en comentaré algunes. Messi no cobra exageradament per fer només la feina que fa. Hi ha molta gent que juga a futbol raonablement bé i no cobren el mateix que ell. Si ha arribat a cobrar això és que els beneficis que genera són superiors, i això és perquè hi ha moltíssima gent que el segueix, que paga abonament per veure'l en directe, que es compra samarretes o paga les teles per poder mirar els partits. És un producte, i per això se li paga tant. El seu sou és conseqüència. Si no generés tant, no el tindria. Molts altres professionals ho fan molt bé, però no generen l'expectació que ell genera.

    Per altra banda, a mi m'ha semblat molt encertat com ha acabat el culebrot. Ell estima el Barça, però no estima els qui manen ara al club. Com ells tampoc l'estimen massa. No és que vulgui guanyar o marxa, és que al millor jugador de la història fa 5 anys que no li ofereixen un projecte que li permeti aspirar a mantenir-se al capdamunt, com sí tenia a l'època Guardiola. El club està en decadència, sobretot institucional, i Messi sol no pot aixecar esportivament aquest sotrac. Necessita projecte, i ja va dir que no n'hi ha cap. Es queda, però assenyala els culpables clarament. I trobo que és bo que s'assenyalin, perquè hi són. Bartomeu hauria de plegar abans no sigui massa tard.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, XeXu! Fantàstic que no estiguem d'acord i ens ho puguem argumentar, no?
      Sobre la primera part, entenc tot el que dius, però, resumint, el jugador cobra un morterada que personalment trobo obscena, insisteixo, per fer bé la seva feina i, a més, se'l tracta com a un déu per xutar bé la pilota. La culpa no és seva perquè qui ho rebutjaria?
      I sobre la segona, com ja dic, no soc futbolera i no he seguit la trajectòria de la directiva actual del Barça. Segurament tu sí i deus tenir raó, però el buró-fax de Messi al club no el trobo correcte. I també em pregunto: si l'equip hagués funcionat bé i hagués guanyat títols, perquè és l'equip qui juga al camp, es consideraria igualment nefasta la directiva? Jo em queixo d'aquest apassionament que desferma el futbol: si el Barça va bé el canonitzem; si no va bé, busquem un culpable i li fem pagar.

      Elimina
  2. Jo sí que sóc dels que creu cobra uns sous desorbitats. Però no només ell. Caldria revisar (a la baixa) tots els sous astronòmics que cobren jugadors de fumbol (sic) entrenadors, cantants, pintors, banquers, metges (alguns), directors d'empreses automobilístiques, etc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Xavier, és això que deia de l'escala de valors tan revisable que tenim. Es premien oficis i càrrecs que no aporten res o ben poca cosa a la societat -no parlo només dels futbolistes, és clar- i a aquells que si que hi aporten, i molt, no se'ls dona cap valor.

      Elimina
  3. Jo comparteixo bastant el que dius, Teresa. Tot plegat només es un negoci i aquí, el Messi , per molt bó que sigui (hi ho és!) té un contracte amb el club que ha de complir i si no ha marxat , es perquè ni ell, ni cap club vol pagar la rescissió. El tema del president, es molt senzill, si no s'està d'acord , que els SOCIS el facin plegar, NO un jugador , encara que es digui Messi. I a més, alguna "cosa" hi té a veure ell mateix en els resultats dels partits, no ? O es que s'asseus a la grada ? El equip son tots, guanyi o es perdi...no és ell, el millor quan es guanya i son els pitjors(els altres) quan es perd. Peró bé, només es la meva opinió i no arreglarà res ! :) Salut !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sí, Artur, és exactament això. Diu que vol un equip guanyador. Doncs que hi posi de la seva part, no? No em puc creure que la resta de l'equip sigui una merda.

      Elimina
  4. "No serà que ha vist clar que aquest cop no pot guanyar?": i tant que guanyaria. Això de dir-li que no pot plegar perquè ho hauria d'haver fet el juny, però amb la Covid no ha estat fins l'agost el final de temporada, és molt trampós.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Només sé el que he llegit, Helena, però... vols dir que si la junta no tenia la llei al seu costat s'hi hauria posat tan forta? Crec que si es queda és perquè l'han convençut que no té cap més remei, perquè hi estava prou decidit.

      Elimina
  5. Uf , Teresa i a tu que t'ha fet el Messi? jo no sóc gens futbolera, però aquest noi sempre m'ha caigut bé, malgrat tots els seus triomfs, és humil i això no es veu gaire sovint en aquest esport, (sinó compareu) a més també és agraït, ja que el Barça li ha donat tot i per això ell no vol fer-li un lleig...Que cobra molt? , però com diu el XeXu, és perquè genera molts diners, a mi m'hagués sabut greu que se n'anés, perquè com diuen els nostres veïns: "de bien nacido es ser agradecido".
    Petonets i visca el...Messi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Roser, com que aquest és l'últim comentari ho vull deixar clar. He dedicat tres línies d'aquesta entrada a dir el que penso del Messi, que crec que ell mateix podria reconèixer-ho sense sentir-se ofès, i set línies a fer-li una crítica, equivocada o no. No m'ha fet res i sempre m'ha agradat per les alegries, perquè és bo i per aquesta humilitat que dius, però això no treu que ell tingui la seva part de responsabilitat en la situació actual de l'equip.
      La meva crítica va més per la societat, que es dedica a idolatrar-lo d'aquesta manera tan exagerada i irracional, a ell i a d'altres "estrelles", i a acceptar que per aquest tema es mogui tanta quantitat de calés, quan hi ha tanta gent que en aquest país no té ni per menjar. Ja sé que el Barça és una empresa privada i fa tant de negoci com pot, però ho trobo vergonyós i injust.

      Elimina