dimarts, 4 de febrer del 2014

EXPRÉS



                                            


Fa temps que observo que les furgonetes de transports exprés sempre m’avancen, a vegades arriscant i d’altres no, però en tots els casos a gran velocitat. Em pregunto perquè corren tant. Segurament, pobres nois, pobres noies, els deuen posar itineraris impossibles, a la millor itineraris que haurien de fer dues persones amb dues furgonetes, que ja sabem com està el món del treball actualment.
Però també se m’ha ocorregut el disbarat que potser és la qualitat principal de l’empresa allò que els fa anar com llampecs. Exprés, urgent, ràpid, veloç, diligent, sense ser sinònims són paraules que pertanyen al mateix camp semàntic, el de la velocitat. Tal vegada es necessiten uns requisits molt especials per fer aquesta feina: haver nascut prematur, ser hiperactiu, fer cara de velocitat i potser tenir vocació frustrada de pilot de Fòrmula 1. Perquè corren, eh? No vaig tan a poc a poc jo. El meu cotxe petit porta, encara que no voli i perquè ens entenguem, una velocitat de creuer de 110 km/hora. Molt més regular que la seva mestressa que a vegades va per la vida a 60 i a vegades a 150. I ells em rebassen per l’autovia i per la nacional, per la rambla i per les cruïlles. Allà on veuen dos carrils, siguin seus o no, allà es llancen vertiginosament amb la seva voluminosa carcassa que, a simple vista, no sembla la més ideal per aquests abrandaments.
Altres germans seus de la família dels Exprés van fer furor en el seu moment, també per la rapidesa. L’olla exprés nascuda al segle XVII, qui s’ho podia pensar si aquí va arribar a meitat del segle XX!, aquesta sí que anava de pressa: un caldo, el rei de la cocció llarga per excel·lència, en mitja hora estava fet. Encara que també era perillosa, segons deien podia explotar, no per la rapiditat, sinó per la pressió. Ja se sap que quan un està massa pressionat, explota. Les olles també.
La cafetera va ser una altra gran revolució. Fins al segle XIX, el cafè es coïa en un caçó fent bullir l’aigua, i ara guaita com canvien les coses! les dones es barallen per en George. L’exprés, en aquest cas, no ho era tant per ràpid, sinó perquè la pressió a què està sotmesa l’aigua al passar pel cafè, quan arribava a la sang del qui se’l bevia, també explotava i li provocava tal estimulació que, inevitablement, el feia anar rabent durant unes hores. De fet, no sé perquè parlo en passat si el cafè segueix essent l’únic estímul orgànic, relativament inofensiu, de la majoria dels mortals. Sobretot els dilluns al matí.
El tren exprés rebia aquest nom amb la pretensió que arribava a destí més veloç que els altres, gràcies a que no feia tantes parades. Aquí teníem el Catalunya Exprés, que anava de Barcelona a Portbou, a Lleida, a Tortosa, a Saragossa i... a Riba-roja d’Ebre! M’ha sorprès aquest poble que, encara que preciós i amb el seu caràcter propi, com tots els pobles del meu país, només té mil tres-cents habitants. Em pregunto quin capitost de la RENFE o del govern devia tenir relació amb Riba-roja, per posar-lo com a destí al costat d’aquelles ciutats. Igual que el Catalunya Exprés hi havia trens d’aquest tipus a diferents llocs d’Espanya amb el seu nom propi. Fa temps que aquests noms es van substituir pel de Regional exprés. Ja aleshores el govern de Espanya mostrava el seu desig de centralització que, per cert, no dissimula des del principi dels temps, i d’esborrar el nom de Catalunya d’arreu on pogués. De retruc, també els de les altres autonomies. Tots sabem  què és el “café para todos”, oi? Ara, els destins del Regional Exprés d’aquí s’han ampliat. El de Riba-roja es manté.
L’últim mohicà, samurai, emperador dels temps antics del món exprés, que encara es manté, és el correu exprés que pretén demostrar que és el més segur i el més ràpid – com el revòlver del meu admirat Clint Eastwood en els seus spaghetti western – obviant és clar el més de desembre i gener, que si tens pressa perquè un enviament arribi prest al seu destí, millor ves al transport exprés. De segur que arriba en el temps establert. Sempre i quan en les seves curses per la carretera no s’estimbin i la teva tramesa es perdi en el fons d’un barranc. No és rancúnia perquè m’avancin cada dia, és que crec que no haurien de córrer tant. Jo els recomano el meu àngel de la guarda que no em deixa anar, com ja he dit, a més de 110, velocitat de creuer.

9 comentaris:

  1. Un relat exprés per llegir poc a poc. Hi ha molta informació de tot allò exprés.
    Permet-me afegir 2 idees "exprés" a la teva col·lecció:
    En alguns barris de Barcelona, per exemple el Gòtic, el Nespresso el reparteixen amb bicicleta. A carrerons on els cotxes no hi poden circular, és més ràpida. Potser se'n podria dir bici-exprés?
    No sé si el diari de tardes Tele/eXpres arribava a les comarques tarragonines. A Barcelona es començà a editar a mitjans dels 60 i va durar poca cosa més de 15 anys.

    Fita

    ResponElimina
  2. Hola Xavier, segurament em dec haver deixat molts Exprés. Sobre el diari sí que vaig llegir alguna cosa. Sobre el Nespresso no ho sabia i ho trobo xocant que amb uns anuncis i botigues tan rimbombants, ja sé que tot i amb això és força assequible, el reparteixin en bici. Seguirem buscant. potser faig una segona part si no se m'emporten per davant els velocíssims transports Exprés.

    ResponElimina
  3. Irònic i divertit com sempre. Saps trobar el cantó fresc de la vida diària i treure-li punta. Com un refresc en una tarda xafogosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa! Bones metàfores aquestes amb què em fas l'honor de comparar-me. Una abraçada.

      Elimina
  4. N'hi ha alguns, d'àngels de la guarda, i espero que el teu sempre el tinguis a prop. No que faci una volada exprés, ara vist i no vist.
    Gràcies per treure el cap al meu blog, Teresa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara que ja m'he acostumat al seu ritme, només faltaria que fes volades de fórmula 1 en direcció al cel, Olga. No em donis les gràcies. Lectors i escriptors ens necessitem els uns als altres. Vaig traient el cap pels blogs i els que m'agraden me'ls emporto cap al meu.

      Elimina
  5. No entenc aquesta obsessió per les presses, potser perquè jo soc de les que pensen que a poc a poc i bona lletra...A mi aquestes empreses de repartidors no em contractarien pas...A mi m'avancen a tota pastilla, fins i tot on hi ha radars, i jo ric per sota el nas pensant en la multa que els caurà, he, he...A mi si algun dia me'n posen alguna, serà per anar massa a poc a poc...
    Petonets de capvespre, Teresa.

    ResponElimina
  6. Veig que he repetit tres "a mi", però com que he tingut l'ordinador espatllat i m'estic posant al dia...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em semblen bé els tres "a mi" perquè és a tu a qui passen aquestes coses, no? ja veig que som del mateix ram, Roser, dels que no volen expressar-se. Petons.

      Elimina