dimecres, 19 d’abril del 2023

INFINITES GRÀCIES, LECTORS

 

                                   

Aquest Sant Jordi no tinc llibre nou, però en tinc sis de “vells” que són tan actuals com el dia que es van publicar. Per cert, ja fa més de deu anys de la publicació del primer. Quins nervis! Baixar a l’arena, llençar-se als lleons, exposar-se a la crítica, saber si el que escrivia agradaria... Bé, ja està fet! Estic contenta d’haver-m’hi atrevit i del resultat que ha donat.

Em vaig autopublicar el primer llibre, “Viatges insòlits de viatgers abrandats”, farta que durant un any no me l’acceptessin en cap editorial. I sí, ja ho sé: dona de cinquanta cinc anys intenta publicar el seu primer llibre. “Qui és aquesta?” Vaig enviar-lo a una dotzena d’editorials i només dues es van dignar contestar. Proa em va donar una resposta tipus: no encaixa en la nostra línia editorial. Amb tot, gràcies! Club Editor va anar més lluny; em va escriure un correu, la seva directora, la Maria Buhigas, on em deia que no tenien col·lecció de relats -i era veritat, en aquell temps no en tenien- i també em donava una sèrie de consells pel que feia al meu llibre. Que les editorials em responguessin sí o no ja era cosa d’educació, que la Maria tingués la gentilesa de donar-me uns consells és un detall que sempre li agrairé. Quan la veig a la tele, me la miro com si fóssim amigues, ves! Aquell any d’espera desesperada en què gaire ningú no em deia res, va ser clau per empoderar-me i dir-me que jo aquell llibre el publicaria sí o sí. Cosa que no crec que hagués passat sense haver viscut aquell any ingrat. No hi ha mal que per bé no vingui, no? Un cop em vaig decidir, sí que vaig trobar molt de suport al meu voltant: els companys de l’Escola em van empènyer a publicar-lo, també la meva mare; un amic, el pintor Marc A. Pérez Oliván em va regalar la portada i una altra amiga, l’escriptora Coia Valls me’n va fer la presentació. Són gestos de generositat que no oblidaré mai.

El recull és molt variat i consta de disset relats. N’hi ha algun de dramàtic i algun de crítica social, però hi dominen els emotius i els humorístics entre els quals fins i tot hi ha una paròdia de la pròpia autora. Els rellegeixo ara i, francament i amb tota la modèstia, només n’eliminaria un que és una mica anada de bola, entre futurista i, ara mateix, surrealista perquè l’acció té lloc en un context de pluja abundant.




Que per què parlo ara del meu primer llibre? Doncs perquè ve Sant Jordi i s’ha de parlar de llibres i perquè, en qüestió de temps, ho recordo tot com si fos ahir que el vaig publicar, però si penso com ha canviat la meva vida, diria que fa molt més. Em fa feliç escriure, tant com que em llegeixin. Si, a damunt, els lectors s’ho passen bé amb el que escric, no sé què més podria demanar-li a aquesta parcel·la de la meva vida.

Sant Jordi, a part de ser una diada que ens identifica com a poble, és el dia del llibre i per tant el dia que celebrem tots els que tenim relació amb els llibres. Sí, sí, tots: editors, impressors, llibreters, distribuïdors, però sobretot, sobretot, escriptors i lectors, els que som al principi i al final de la cadena.

Hi ha dos períodes de la meva vida que m’han marcat: el de filla de pagesos i el d’escriptora. Tant referent a l’un com a l’altre sempre m’he preguntat perquè els que produïm el producte, és a dir, els que hi deixem la suor, el cobrem tan barat quan els que el compren l’han de pagar tan car. No és que em queixi, no visc de la literatura, però no puc deixar de fer  aquest paral·lelisme entre dos camps que conec bé.

Se m’ha colat aquest incís per... lamentar-me? No, per constatar un fet. Però avui la intenció era l’agraïment. Per tant, estimats lectors que seguiu les meves paraules en el format que sigui, aquí i allà, infinites gràcies per la confiança i la fidelitat i que tingueu una bona Diada!    




14 comentaris:

  1. Fa molt de goig veure'ls tots junts en aquesta darrera fotografia. Felicitats i per molts anys segueixis escrivint i, si pot ser, publicant.
    Allò que en diuen "l'amor a l'art". Sé del que parles.
    Molt bona diada de Sant Jordi, Tresa. Entre llibres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Xavier! Gràcies, va anar molt bé. Segur que a tú, amb la novetat literària, també. Una abraçada!

      Elimina
  2. Quin bon record em porta Les cadenes subtils i veure com has anat creixent, Tresa.
    Realment és com dius, els intermediaris s'ho mengen tot... així no anem enlloc.

    Molt bona Diada, nina!.
    Aferradetes dolcetes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No ho sabia, sa Lluna, o no ho recordava, que havies llegit Les cadenes subtils. Doncs has de seguir, que n'hi ha dos a darrere i un quart que està venint.
      Sí que et recordo a tu de quan van fer la trobada bloguera, i en tinc un gran record.
      Aferradetes!

      Elimina
  3. He pensat com en Xavier, fan molt goig els teus llibres.
    Bona diada de Sant Jordi, Teresa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Carme! Espero que la teva també hi anés! La veritat és que jo també m'ho miro i penso que he fet força feina. I de bon fer, perquè és una feina que m'omple. Una abraçada, Carme!

      Elimina
  4. Vaig deixar un comentari en aquesta entrada... pots mirar si ha quedat a Spam?.
    Gràcies!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Paula, el veig a l'spam i ara mateix no recordo com el treia 😅😅😅, però no pateixis perquè l'he llegit en el correu que m'arriba. Després miro si me'n surto.

      Elimina
    2. Només l'has d'obrir i dir que no és spam.

      Aferradetes, nina.

      Elimina
    3. Tot arreglat, sa lluna! Estaré al cas per als propers comentaris.

      Elimina
  5. Doncs aquest primer llibre teu , a mi em va agradar !. Hi vaig trobar unes bones històries i diverses. Tendres com la de "el viatge", alguna potser(?) autobiogràfica com la de la trapezista i la que tu esborraries,la de Un món nou, suposo, és molt divertida i surrealista, fins i tot ! :)
    Així que aquest any et donem "vidilla" ...però en volem més !!
    Bon Sant Jordi , Tresa !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veig que sí, que te'n recordes, Artur, cosa que "me llena de absoluta satisfacción". I sí, tens raó, El món nou és el que potser m'agrada menys. Jo penso que també és que l'humor el considerem un gènere menor, jo m'hi incloc, que no ho hauria de ser perquè no és fàcil.
      Estigues atent a la propera entrada que tindràs una sorpresa.
      Abraçada forta!

      Elimina
  6. Jo els autopublico tots. El que em fa més il·lusió és que em llegeixin els amics. I sempre me'n recordo que Kafka i Pessoa gairebé no van publicar res en vida.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Resulta que aquest també havia anat a la brossa, Helena. Mr. Blogger ens fa la guitza, veig.
      Jo intento anar una mica més lluny, Helena, no gaire, tot i que molts dels que em llegeixen també són amics com els teus. I tant! Escriptors i artistes i molts creadors van passar per això. Per sort, ara hi ha més recursos.
      Abraçada!

      Elimina