divendres, 4 d’octubre del 2024

ELS SENYORS DE LA GUERRA

 

                          

Si en aquest món nostre tot gira ràpidament, el conflicte àrab-israelià ho fa vertiginosament i de forma molt perillosa.

Com ja sap tothom que em llegeix aquí, no puc evitar donar la meva opinió i posicionar-me, però aquesta història em té  desconcertada perquè avui penso una cosa i demà una altra i no puc mantenir la mateixa opinió més de dos dies.

Diumenge vaig començar a escriure aquesta entrada, defensant els atacs de Hezbollah i el hutis i justificant els de Hamas, en nom de la pressió a què estan sotmesos els territoris de l’entorn d’Israel des de fa setanta cinc anys; la defensa portava implícita la condemna a Netanyahu i al seu govern, que en nom de “els seus objectius” a Palestina, s’estan acostant molt a “la solució final” dels nazis. El dimarts vaig veure al Sense-ficció el documental “Supernova-Massacre al festival de música” sobre l’atac de Hamas el 7 d’octubre d’ara fa un any; doncs bé, vaig arribar a la conclusió, i ho vaig escriure, que aquell atac a traïció contra gent innocent era inadmissible. Il·lusa de mi! Com si hi hagués cap atac que no fos a traïció! Avui tot el món està pendent de l’Iran per saber si respondrà amb alguna cosa més que míssils a l’assassinat del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah. Seguim amb aquesta incertesa i amb aquest canvi constant. I ara em pregunto: farà bé Iran de tornar-s’hi?

Diuen els experts que ningú no sap què passarà, però que si Iran i Israel entren en guerra, ningú no en sortirà indemne. I és que les guerres comencen així: dos que es barallen, tots dos tenen aliats que els donen suport i de seguida estan formats els dos bàndols. I diria, diria, que els aliats d’Iran -Rússia, Xina i potser per portar la contrària també Corea del Nord- són més forts que els aliats d’Israel, que només compta amb EEUU i amb la petita i irrellevant Europa.

Però i si ho baixem a un nivell més humà, més personal, més domèstic? Primer, un llença la primera pedra, pedreta, i l’altre s’hi gira; la següent pedra ja és més gran i la rèplica respon en igual mesura. Arriba un moment en què la disputa se centra en demostrar qui la té més llarga. Estic parlant dels dirigents de la guerra, és clar, però entre aquest ara tu ara jo, ara jo ara tu, els que es troben al peu del canó, o sigui al camp de batalla, si en un principi combatien per patriotisme, ara ja ho fan per revenja i per odi a l’enemic. I la maquinària ja està en marxa i és molt difícil d’aturar.

I bé, com que veig que qualsevol cosa que pugui dir, ràpidament es queda obsoleta i que, en aquest tema, no puc mantenir les meves opinions, jo també m’aturo aquí i em poso a demanar al cel que enviï un àngel i toqui el cor dels senyors de la guerra, aquests mamarratxos que, amb la seva supèrbia, ja estan destruint el seu món i acabaran destruint el nostre.




 

15 comentaris:

  1. Totes les guerres són injustes, cruels, devastadores... Anava a dir inhumaens, però si la humanitat d'ençà que existeix fa guerra, potser la guerra, encara que faci mal dir-ho, és una característica humana. Al menys d'alguns humans. Els "mamarratxos" aquests que dius. Els que s'inflen les butxaques amb el negoci de la maquinària de guerra, les armes i municions. Els que saquegen els pobles vençuts.
    En el cas de la guerra que comentes la d'Israel contra tots els seus veïns, la solució no sembla immediata. Tota la vida hem escoltat a les notícies o hem llegit als diaris "acords de pau" i la guerra segueix.
    Pobra gent: els ha tocat viure a la frontissa de dos móns i dues religions irreconciliables: orient i occident. Qualsevol espurna engega una matança.
    Tal com dius no hi ha dret a la matança d'innocents que participaven a una festa-concert, (per banda d'uns) ni molt menys els bombardjos constants a les escoles i hospitals (per banda dels altres)
    Quants anys fa que John Lennon, junt amb Yoko Ono van escriure "Imagine"? Sembla que en va.
    Uns anys abans el propi Lennon, quan encara era dels Beatles va composar «Give Peace a Chance» També en va?

    ResponElimina
    Respostes
    1. És que això és el que em desespera, Xavier! Que qualsevol dia un boig s'aixeca de dormir i decideix capgirar el món i ningú no pot aturar-lo. I això que ONU i OTAN es van crear per evitar precisament això... Però tot són interessos creats i tothom té algun lligam amb tothom, però en aquests casos cap lligam no hauria d'aturar un acord de pau. Estic convençuda que a Netanyahu tard o d'hora el jutjaran per crims de guerra, però de què servirà això, si ha mort tanta gent i tanta més ha quedat mutilada? I sense comptar la rancúnia que tot això generarà. Si ja n'hi havia abans, com no n'hi ha d'haver ara!
      I sí, el Lennon i els que pensem com ell, que diria que som una majoria ens hem d'empassar el desig de pau perquè a una minoria la pau se li'n refot.
      Abraçada, Xavier, i pau! No deixem mai de demanar-la.

      Elimina
  2. En aquest tema, com en tants altres, ens volen imposar una polarització que em sembla indigna. Opinar que els bombardejos d'Israel sobre la població civil són inadmissibles, no implica de cap manera estar d'acord amb els atacs terroristes de Hamàs o viceversa. En canvi, ens volen fer creure que sí, que si no som fervents defensors d'un bàndol això vol dir que defensem obertament l'altre.

    No ens hauríem de deixar arrossegar per aquest joc del blanc o negre (sense cap tonalitat de gris) que tant convé als que manen, a aquests senyors de la guerra, perquè els facilita la "feina". Hauríem de ser capaços de, com bé dius, mirar-nos-ho des d'un punt de vista més humà i mantenir, sense cap dels dubtes que comentes, que no hi ha res que justifiqui la mort d'un innocent sigui del bàndol que sigui.

    Sé que en això vaig a contracorrent, que el que es porta ara és dividir-nos en bons (els nostres) i dolents (tota la resta) i no només en el cas del conflicte àrab-israelià, també a casa nostra ho hem sabut fer "molt bé" (i així ens va), però jo segueixo creient que intentar comprendre les raons dels altres no vol dir renunciar a les teves i que és aquesta, i no la imposició, l'única manera d'arribar a acords. És una idea utòpica la meva, ja ho sé; però ja diuen que l'esperança és l'últim que s'ha de perdre...

    Abraçades, Teresa. I perdona pel rotllo, però aquest és un tema que em (ens) fa patir i no me n'he sabut estar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, McAbeu, no t'he de perdonar res. (Per rotllos els meus). Si per alguna cosa penso que val la pena mantenir el blog és per comentaris com els que feu vosaltres, els que hi comenteu directament, que trobo que hi aporten molt de valor.
      En una de les versions del post que vaig fer durant la setmana, també anava cap aquí: si avui en defenso uns i demà uns altres, a qui defenso realment? I la resposta era que defensava els innocents, fossin del bàndol que fossin. En la darrera versió ho vaig eliminar perquè com dic, anava d'un extrem a l'altre cada dia. I amb això et dono tota la raó: no ens hauríem de deixar arrossegar per la polarització perquè això és el que a ells els interessa. Has fet una bona reflexió, que no oblidaré.
      I està clar que aquesta escalada no porta enlloc, i ho sabien des del primer moment, però no volen posar-se al lloc de l'altre, no volen arribar a acords, per molt que facin discursos de crida a la contenció.
      Una abtraçada, McAbeu i gràcies per comentar!

      Elimina
  3. Les guerres i hostilitats es queden, nosaltres estem de pas.

    Chiloé

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em temo que t'he de donar la raó, Chiloé. La històra t'avala, però que trist!
      Gràcies per comentar!

      Elimina
  4. Possiblement , tan els uns com els altres, tenen las seves raons i també les culpes d'aquesta i moltes guerres que hi han al món ( i que no son tan seguides minut a minut com aquesta). Pero penso que si aquests marimandons de torn tinguessin que anar a primera fila a les seves guerres, potser no n'hi hauria cap més.
    Bona setmana !!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això segur, Artur! I tens raó que n'hi ha moltes i estem molt al cas i preocupats per aquesta. Potser és la proximitat, potser és perquè tota la vida que sentim parlar del conflicte. I també... no sé si una matança com aquesta en només un any s'ha donat en un altre lloc, no ho sé, eh? També hi deu fer que veiem aquesta desproporció de forces que clama al cel.
      Abraçada i bona setmana per tu, també!

      Elimina
  5. Ho dieu tot tan bé, que estic d'acord amb tots els comentaris. Ja no em cal afegir res més.

    Una abraçada, Teresa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oooh, Carme! Avui ens has deixat sense el teu comentari assenyat que sempre valoro, ja ho saps. Bueno... t'estimaré igual si me'l fas en el proper (no tinc emoticona)
      Abraçada!

      Elimina
  6. A la gent de pau, no ens agrada que es mati a ningú, sigui d'on sigui.
    La paraula hauria de tenir més força que les armes, sense un diàleg és imposible tenir pau.

    Aferradetes, nina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sa lluna! Malauradament pel que sembla la gent de pau no pintem ni cortem, que deia el meu pare, i als que remenen les cireres els encanta la guerra. Fa tanta ràbia pensar que tot això s'acabarà quan s'asseguin a parlar i que ho podien haver fet la primera setmana...
      Aferradetes, Paula, i (aprofitant la redundància), pau al món!

      Elimina
  7. És veritat que un cop ha començat una guerra no hi ha déu que la pari.
    No he entès mai per què, com a Crim I càstig es diu, un sol asassinat és tan condemnable, i fa patir tant, i en una guerra moren tantes persones i no passa res.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, Helena, no recordo aquest raonament de "Crim i càstig", però Tolstoi tenia tota la raó. Segurament els qui defensen les guerres dirien que és per fer justícia, però tots sabem que no és així i que a les guerres sempre n'hi ha que hi guanyen i no necessàriament els que guerregen, sinó els tercers, aquells a qui va molt bé que la guerra segueixi.
      Abraçada, Helena, i si no hi ha res de nou, ens veiem divendres.

      Elimina
    2. No Tolstoi! Dostoievski, que m'he equivocat. Sempre m'ho he de pensar dues vegades quan n'anomeno un dels dos, no sé perquè.

      Elimina