dijous, 27 de març del 2025

UNS ALTRES NENS

 

De tots els anys que fa que celebro el Dia de la Poesia, aquest ha estat el més bonic de tots. A l’escola de l’Elna, la meva neta pels no iniciats en aquest blog, van demanar a pares, avis i família tota si volien anar a llegir poemes a l’escola el dia 21 de març. I jo que soc complidora de mena, bona iaia i que allà on hi hagi promesa de paraules, allà que me’n vaig, em vaig preparar uns quants poemes i de dret cap a l’escola. Em pensava que m’hauria d’obrir pas a cops de colze, però només jo havia acudit a la crida de la classe de l’Elna, per la qual cosa la mestra, Pilar, m’ho va agrair molt i jo em vaig sentir única, perquè ho era, és clar.

      Quina xalada veure l’atenció dels nens, com atenien a tot el que deia la mestra, com responien als meus comentaris, quin respecte i quines ganes de fer-ho bé!

El darrer poema a llegir era “Primavera” de Miquel Martí Pol. Mentre l’escoltaven s’havien d’inspirar, dibuixant i pintant allò que el poema els suggeria. Em va semblar dificilíssim que els vinguessin les idees simplement escoltant, i només escoltant, el poema una vegada o dues. Sí que el poema era molt descriptiu, però tot i així, jo trobava costós el que se’ls demanava. Parlava d’una oreneta que ja arribava, d’un pont, d’un home que treballava, d’un riu, d’una plaça... L’oreneta i el pont no van faltar en cap dels dibuixos. Em vaig anar passejant per totes les taules i mirant-me’ls un a un i vaig veure que cada nen hi donava el seu toc personal. Un hi posava més elements, l’altre més detalls en cada element, l’altre més color..., però cap d’ells va deixar la làmina en blanc. Trobo un encert això de posar els nens en taules de grup i no en aquells pupitres solitaris de la meva infantesa. Penso que per poca imaginació que es tingui, és molt difícil que no s’activi la imaginació veient treballar els companys. Va ser una estona molt gratificant i en guardo un record que, si no pateixo cap problema d’aquests de memòria, segur que serà per sempre.


Tornant cap a casa, m’arribava la inevitable associació d’idees. Una d’elles, la que m’altera el son tot sovint: veient tanta innocència, candor, obediència i desig de complaure, em pregunto en quin moment deixem de perdre aquests valors. Perquè està clar que no podem conservar-ho intacte a mesura que creixem, si no volem ser engolits per les feres d’aquesta selva on habitem. Però què és el que ens passa per anar del blanc tan pur al negre tan tenebrós? Per quins laberints hem de transitar per canviar aquell estat d’innocència per l’estat de depredació a què arriben alguns? Quina baixada als inferns han fet algunes “persones” per convertir-se en alimanyes sense entranyes que juguen amb les vides humanes com si fossin brosses a treure del mig amb un cop d’escombra? I tot per un tros de terra miserable, el d’un país que de tant petit en diuen Franja. També, inevitablement vaig pensar en les seves víctimes, tants i tants nens com els que vaig poder gaudir a la classe de l’Elna. Tants que hauran mort, que hauran quedat mutilats, que s’hauran quedat desemparats i sense ningú, mentre la resta del món es mostra, no diré impassible, però sí impotent per fer-hi res. Em pregunto si serà lícit que aquests nens covin ressentiment i venjança. Amb tot el que estan vivint, com podran, com voldran tenir pau en el seu cor?

      No volia acabar aquest post així. Vull quedar-me amb el bon record del Dia de la Poesia a l’escola de l’Elna, però no puc oblidar la tirania i l’abús, la terrible injustícia que els ha tocat viure a alguns nens, uns altres nens, només pel fet d’haver nascut en un punt concret del planeta. I no soc gaire religiosa, però si la poesia també és desig, desitjo que aquest deu que tant invoquen els seus botxins els toqui, mal sigui amb foc que fongui la indiferència del seu cor glaçat.

Aquí, la improvisada rapsoda major 


12 comentaris:

  1. Quina activitat més bonica. Poder compartir aquella estona amb els nens i les nenes havia de ser genial i no m'estranya gens que cap d'ells deixes el full en blanc, la imaginació sempre és desbordant a aquestes edats.

    Pel que fa a la segona part del teu post, és inevitable que amb els anys perdem la innocència perquè a mesura que et fas gran també creixen els problemes i, aprofitant un dels versos del poema de Martí i Pol, si acabem dins l'estretor d'una fàbrica on, amb sort, només podem veure una mica de cel és ben normal que no puguem mirar-nos la vida amb la mateixa il·lusió de quan som petits. Ara bé, d'això a l'extrem de maldat d'alguns hi ha un abisme. Jo tampoc puc entendre com algú és capaç d'ordenar un bombardeig que sap que provocarà una matança i pugui dormir tranquil cada nit. I això que dius després també ho penso jo moltes vegades, aquests nens que han quedat orfes i els han destruït la casa i la vida; potser no és lícit, però sí que és ben normal que trobin que la resposta ha de ser la venjança. Els direm terroristes si ho fan, però els que ho han provocat no ho són també? En fi, m'agradaria molt que es complís el teu desig, però no hi confio que Déu hi faci res... prou oportunitats n'ha tingut, ja.

    Abraçades!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va ser una estona molt bonica, McAbeu. Quan vaig decidir anar-hi no pensava que tant. I sí, som humans i, malauradament, no tothom sap afrontar els problemes que van sorgint al llarg de la vida. Quan dic afrontar em refereixo sobretot a que no deixin un pòsit que es quedi en la motxilla per sempre i generi rancúnia i venjança. Penso que potser Martí i Pol va trobar una vàlvula d'escapament en la seva poesia per poder eludir l'estretor de la fàbrica. És la vàlvula que tothom hauria de trobar. No cal que sigui poesia, pot ser qualsevol activitat creativa que absorbeixi tota l'atenció.
      I pel que dius de Déu, tens raó. Només l'he esmentat perquè venia a tomb pel fet que els israelians se senten legitimats per dret diví a fer el que fan. Però mira que hi penso a vegades en aquells càstigs que sabem per la Bíblia que infligia al seu poble quan estava tip que fessin mal! Ara tocaria, si més no, als responsables d'aquesta massacre.
      Abraçada!

      Elimina
  2. Caram,Tresa !, per si no tenies aficions, ara has descobert la de mestre d'escola ! :D
    Sort en va tenir la mestre de topar amb l'avia de l'Elna que li va muntar un recital de poemes ben joiós en un tres i no res.... felicitats !. I veig que l'esperit de la "Mimí" no t'abandona i et fa pensar en les maldats humanes i en com resoldre-les.... però això segurament, és més difícil que la tasca de l'escola malauradament. L'Elna pot estar molt orgullosa de tenir una àvia com tu !!.
    Una abraçada : )

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Artur! Espero que sí, que l'Elna estigui orgullosa de la seva iaia; també espero que no se'n vanti gaire, no crec que ho faci. Però vaja! que no em va costar res de preparar-ho i el premi va ser dels grans. I sí, el tema de la maldat és el "meu" tema. No m'hi vull obsessionar perquè si no, potser acabaré turulata, però mira que provo d'entendre-ho i no me'n surto!
      Abraçada!

      Elimina
  3. Quines paraules més boniques, va ser una gran i emotiva activitat. Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres, Pilar, ja veus que va ser compartit. Una abraçada!

      Elimina
  4. Vau tenir molta sort, els nens de la teva presència i tu per gaudir una estona de la seva innocència. No m'estranya que sigui un record que vulguis guardar per sempre.

    Pel que fa a les persones que l'han perduda, que obliden totalment la seva infància i que són capaços de matar, sabent que hi ha infants... tampoc puc imaginar com poden dormir... Crec que aquests nens que sobreviuen a una guerra o en un ambient destructiu, ho tenen molt complicat no repetir el que han viscut a la seva pell i al seu petit cor, malauradament.

    Aferradetes, nina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ells també s'ho van passar bé, almenys la seva atenció així ho demostrava, però crec que jo encara me li vaig passar més.
      És inaudit! Si no podem dormir nosaltres per tot el que estem veient cada dia, com és possible que ho puguin fer els responsables d'aquesta matança? Aquí no hi ha sentiments, només desig de fer-se seva la Franja, i per mi que ja era present en "deixar" fer la incursió terrorista de Hamas per poder tenir una excusa per la invasió. En fi... només tenim el poder de queixar-nos i emprenyar-nos, nosaltres, però qui hagi pogut aturar aquest extermini i no ho hagi fet, serà jutjat, si més no, per la història.
      Aferradetes, sa lluna

      Elimina
  5. Quina activitat més bonica, aquesta de llegir poesia als nens. I quina bona idea, de la mestra de fer-los dibuixar... no és pas estrany que ho vulguis recordar per sempre.

    Apa, que l'Elna no devia estar contenta ni res, lluint la seva àvia davant de tota la classe.

    I l'altra cara de la moneda és la d'aquestes pobres persones i sobretot nens que han de viure el mal, la destrucció, la guerra i totes les seves nefastes conseqüències, pobrets, ho tenen difícil per a ser persones pacífiques i poder viure una vida mínimament satisfactòria.

    Abraçades, Teresa.


    ResponElimina
    Respostes
    1. No et pensis, l'Elna és bastant discreta i al principi semblava una mica avergonyida i tot. Després ja es va relaxar.
      És molt fort que ningú pugui aturar el genocidi. No pensen que això només generarà rancúnia i venjança? Qui evitarà aquests sentiments en els nens que estan vivint la barbàrie de l'exèrcit israelià? Si ja és difícil superar qualsevol frustració insignificant de les que patim nosaltres, ara imagina't això. I que se sàpiga i el món no hi faci res... És desesperant!
      Una abraçada, Carme!

      Elimina
  6. La humanitat ha patit un munt de genocidis.
    Veure el de Gaza, com aquell que diu en directe és monstruós. Com monstruosos són els estats assassins que el produeixen, els que hi col·laboren i els que miren cap a una altra banda com si fos un fet inevitable.
    Enhorabona per haver portat la poesia a l'escola de la teva neta.

    ResponElimina
  7. El dia de la poesia no podria ser en cap altre dia. A mi recitar em fa tan feliç com escriure poemes. Tot i que de petita i abans dels vint anys no em deia res, i fins fer-ne quaranta no vaig començar a escriure'n. Que bé que tingués tant d'èxit aquesta activitat!

    ResponElimina