dimarts, 21 de novembre del 2023

L'AVENTURA D'ESCRIURE UN LLIBRE

                                  

Escriure un llibre, contràriament al que podria semblar -concentració, solitud, silenci- és una gran aventura. Ho dic ara que el setè és a punt de veure la llum i que ja hi tinc una certa experiència.

La cosa comença amb el tema i, en el meu cas, el tema de fons, que acostuma a ser independent de la trama. Segueix amb allò que els escriptors en diem “la frase de Déu”, aquella frase inspirada i inspiradora de deu o dotze paraules que ens permet descabdellar -i desbarrar- fins a obtenir-ne... 83492 per exemple, que són les que té aquest. Suposo que el nom li ve perquè a partir de la frase pots crear tot un món.

L’aventura s’acaba quan el llibre passa a les mans del lector. I com que si hi ha sort, aquest pas es manté en el temps, l’aventura no s’acaba d’acabar mai.

Entre el primer pas i aquest últim, el procés no està exempt de riscos i d’aquí que jo li’n dic “aventura”. En un principi, per mi que treballo sense esquema, totes les idees em bullen dins del cap i s’interfereixen entre elles, amb perill que alguna sigui xuclada per una altra. Per això de tant en tant s’ha d’anar rellegint tot allò escrit per comprovar que respon a la idea inicial i és que si no, corres el risc d’escriure un llibre diferent d’aquell que tenies intenció d’escriure.  En tot el procés d’escriptura el llibre m’acompanya sempre perquè hi penso constantment. Una vegada una escriptora més gran quan jo començava a escriure em va dir: “Si escrius, mai més no estaràs sola”. I penso que és veritat. Dono gràcies a Déu perquè gairebé sempre em sento acompanyada per la meva gent, però la companyia de l’escriptura és incondicional i hi és sempre.

Una altra fase de risc és la de quan s’acaba la novel·la i en comença la revisió. L’exercici de memòria és bastant bèstia a fi d’evitar cap incoherència entre el que vaig escriure en la primera pàgina i el que he anat escrivint al llarg de la novel·la. Jo soc reconsagrada amb les revisions; gairebé estic més temps revisant-la que escrivint-la. No sé si els passa a tots els escriptors, però en la meva opinió, si es volen fer les coses bé, les revisions són imprescindibles. És clar que tot té un límit perquè si no, una corre el risc de quedar-se revisant sempre. Amb raó Jaume Cabré va dir que una novel·la no s’acaba, s’abandona. Li dono tota la raó. Arriba un moment que has de dir: “Prou! Aquí et quedes!”

Quan envies la novel·la a l’editorial, l’aventura comença a ser compartida i com a conseqüència el control de l’aventura també. Tu fas unes previsions, uns terminis, programes en funció d’això i, tot i haver-t’hi tirat amb temps, el temps sempre se t’acaba tirant al damunt. Aquests dies, amb el disseny de la portada m’he sentit literalment com Indiana Jones perseguit per la gran pedra que rodolava al seu darrere a la pel·lícula “A la recerca de l’arca perduda”. Ara que la portada està encarrilada, que no vol dir que ho estigui tot, he tingut ganes d’explicar i compartir l’aventura d’escriure amb vosaltres.

Ai, que no he dit el títol! Bé, aquí el teniu.
Encara que ho podria semblar, no és un llibre naturalista


Evidentment és un resum molt resumit d’aquesta gran aventura, però és que això és un blog i no un llibre. Potser d'aquí uns dies, publico un altre resum.

11 comentaris:

 1. Això està molt bé !...ja tenim noves aventures de la Tresa. Per la portada semble un relat amb intriga....o potser no! hehehe Quedem pendents de noves notícies teves i pre-felicitar-te per la novetat !!. Veig que a tu també et passa com a mi... la novel·la, no s'acaba, s'abandona!.... quan dibuixo, em passa el mateix, arriba un moment, que dic, ja ni ha prou....per ara! hehehe
  Salut ;)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ha ha, Artur! Deu ser cosa dels artistes. O és que som molt perfeccionistes, no ho sé... Ara mateix he abandonat el book-trailer de la novel·la perquè cada vegada que me'l mirava li veia alguna cosa a millorar.
   i sí, sí, intriga, intriga total. És de la saga de la Mimí Vidal, no podia ser d'altra manera, no?
   Abraçada, Artur!

   Elimina
 2. Enhorabona. Les explicacions que fas sobre la concepció, gestació i part del llibre és molt alliçonadora.
  El títol promet. Esperem noves notícies quan ja estigui imprès i a la venda.
  Molta sort!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Xavier! Sí, m'ha semblat que aquestes curiositats, que potser no tothom coneix, podien ser interessants. Aviat noves notícies i aviat a la venda.
   Abraçada, Xavier!

   Elimina
 3. Enhorabona, Teresa! Ja en tens un altre al sac i ben lligat.
  Esperem un altre resum, més notícies i el que faci falta per estar ben informats.
  Molta sort i una abraçada.

  ResponElimina
  Respostes
  1. El tinc al sac, Carme, però ja tinc ganes de veure'l per tenir-lo ben lligat. Això de l'edició sempre és un calvari. Per molt que t'ho agafis amb temps, tot arriba a última hora. Ara ja he començat a patir per si no arriben els llibres per la presentació. En fi, a creuar els dits i oooommmmm...
   Abraçada, guapa!

   Elimina
 4. Sí que porta molt de treball això d'escriure un llibre, però crec que també moltes satisfaccions. Moltes felicitats per aquest nou part i ja ens diràs!.

  Aferradetes, nina.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ja que fas la comparativa, sa lluna, em fas pensar. A mi els embarassos, que seria l'escriptura del llibre, sempre em van bé. Els parts ja és una altra cosa; el fet que hi intervinguin altres factors (editorial, impremta...), tan importants com si fossin el metge o la llevadora, com ja deia, et fan perdre el control de la situació i això no és gaire còmode. Esperem que tot vagi bé, però en cada part ningú no m'estalvia el patiment. No sé pas si a tothom que pareix un llibre li passa igual.
   Aferradetes, sa lluna!

   Elimina
 5. I'm grateful for the positive impact your words have on my mindset and outlook.

  ResponElimina
 6. Teresa,
  Me l'envies, i te'l pago, que segurament el faré servir per al club de lectura que modero, "Futurs clàssics"? Si és tan bo com els anteriors segur que baixa la tapa. Si no podria fer servir La llum de l'impostor, que m'embadaleix. I podries venir a la sessió del teu llibre, però això el curs que ve.
  Moltes felicitats!

  ResponElimina
  Respostes
  1. "Futurs clàssics"? Mamaaaaa, por! I vertigen! Ho parlem, Helena! Abraçada!

   Elimina