dimarts, 17 d’octubre del 2023

DE VÍCTIMES A BOTXINS

 

Vagi per davant, abans de començar, que condemno qualsevol persona que es cregui amb el dret de disposar de la vida d’una altra i, per tant, voluntàriament ho faci.

Dit això, entenc Hamas, en tant que representants d’una bona part del poble palestí. Fa setanta cinc anys, des de l’any 1948, en què es va atorgar a Israel una part dels territoris on vivien els palestins,  que aquests han de veure com cada vegada els van restant terreny. Entre guerres, acords, atemptats, ocupacions i colons israelians, suposadament díscols, als palestins els ha quedat un estat minúscul partit en dos, un d’ells la Franja de Gaza, on malviuen més de dos milions de persones.

El món occidental, presumiblement civilitzat i regit per lleis, ha assistit impassible sense moure fitxa a aquest robatori, veient com Israel se saltava impunement les lleis. Em pregunto el perquè. És perquè l’exèrcit israelià és poderós i així EEUU té un aliat potent al Mediterrani -i Europa té així un aliat potent del seu aliat-? És perquè el món occidental se sent en deute amb els jueus per l’atrocitat que van patir a mans dels nazis? O potser és perquè els palestins són pobres, cridaners, potser incultes, desheretats, desdentegats, mal vestits... pàries en definitiva, i els israelians són rics, treballadors, ben vestits, cultes i ben organitzats?

Sigui quin sigui el perquè, per mi l’atac de Hamas és el resultat de la desesperació. Ocupats, reprimits, no protegits per les lleis que els haurien d’emparar, oblidats del món... agafen la sortida dels desesperats perquè si no tenen res, què hi poden perdre? I crec, és la meva opinió, que aquesta desesperació de setanta cinc anys també és la causa de la major part dels atemptats jihadistes que s’han succeït al món occidental des de fa un quart de segle i que fins que no se solucioni el conflicte d’una forma justa, aquesta seguirà essent la seva sortida.




He dit que entenc Hamas i també entenc el dolor d’Israel i que vulgui tornar el que ha rebut. Però ha de tornar sempre cent per u? Ja fa uns quants dies que dona ultimàtums perquè els palestins del nord de la franja se’n vagin cap al sud, abans que comenci l’ofensiva terrestre. I els prorroga! No els hi vol fer mal, diu. Mentrestant no s’està de bombardejar, destruir i matar, com si matar per aire no tingués les mateixes conseqüències que fer-ho per terra. A mi, digueu-me malpensada, però en vista dels antecedents i coneixent les seves ànsies de fer-se amb tot el territori, que consideren històricament seu, no m’estranyaria que aprofitessin l’ocasió per buidar de palestins el nord de la franja i un cop al sud, els que hagin sobreviscut, amb una empenteta ja seran fora. No seria pas la primera vegada que Israel provoca, ell mateix, un conflicte, per acabar esgarrapant un bocí més de territori. Algú pot entendre que un país tan ben defensat com el seu es deixi sorprendre amb un atac d’una magnitud tan bèstia com el que ha rebut?

He dit que entenc la desesperació de Hamas i el dolor d’Israel. Sabeu el que no entenc? No entenc ni entendré mai que els jueus, havent viscut el que han viscut, ara actuïn així. Que vulguin saber i poder-se defensar perquè mai més no els torni a passar el que els va passar em sembla legítim, però no s’adonen que en aquest procés han passat de víctimes a botxins?

Sempre clamo contra els polítics en general. Perquè no fan bé la seva feina, perquè són uns vividors, perquè no arreglen res. Ara bé, crec que amb un altre govern d’Israel no s’hauria arribat a aquest punt. El govern de Netanyahu, sostingut per l’extrema dreta del país té una gran responsabilitat en aquest conflicte perquè per comptes d’acostar posicions ha atiat els antagonismes. Netanyahu ha mantingut i augmentat la situació tan humiliant dels palestins, però ells no rebran cap tret. Tampoc no el rebran els dirigents d’EEUU i de la Unió Europea que, ben arrepapats a les seves confortables butaques, són a recer de bombes, trets, coets i destrucció. No com els pobres israelians que van perdre la vida en l’atemptat, no com els pobres palestins que estan morint que qui sap quina opinió en tenen, de Hamas, no com els pobres nens que també moren que quina culpa en tenen i no com els pobres soldats israelians que, per molta superioritat militar que tinguin, molts moriran en la invasió.

 

10 comentaris:

  1. En Lluís Maria Xirinacs deia una frase: "Lluitarem contra el fort mentre siguem febles, i contra nosaltres mateixos quan siguem forts."
    No crec en "el poble elegit". El món és per a tothom i com se sol dir, quan el sol surt és per a tothom.
    Fraternitat universal!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No coneixia la frase, Xavier, però pel moment actual no n'hi pot haver una altra. Es veu que el Netanyahu no la coneix i aplica el contrari: Mort al feble ara que som forts.
      Aquesta situació és desesperant i la inacció dels que hi poden fer alguna cosa, insultant. A qui punyeta representen els polítics de la Unió Europea?

      Elimina
  2. M'agrada com ho expliques, perquè aquest títol que has posat "de víctimes a botxins" serveix exactament per a tots dos pobles. Han estat víctimes i acaben essent botxins. D'una manera o altra.

    Les persones humanes tenim alguna tara universal que fa que no sapiguem viure amb la fraternitat universal que diu en Xavier, sempre hi ha invasors, sempre hi ha dominadors i sempre hi ha botxins i sempre hi ha reaccions desesperades... i tot acaba en guerres i guerres. Estem tarats. Quin fàstic de món que tenim.

    Una abraçda, Teresa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Has posat el dit a la llaga, Carme. Estem tarats! I tant que sí. Tots tenim alguna tara. El pitjor de tot és que uns tarats dirigeixin el destí del món i uns altres tarats ho aplaudeixin. No han entès res, ni els jueus ni els americans ni aquests polítics vividors de la Unió Europea. No vull ni pensar en tants interessos creats que hi deu haver entre ells!

      Elimina
  3. La violència només genera violència, l'odi només genera odi i... sempre, sempre, paguen els innocents. Quin món aquest!.

    Aferradetes, nina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, sa lluna! I un cop està engegada la roda ningú no la pot parar. Els bàndols embogeixen i a veure qui pot fer més mal. Tan se val el que pensessin abans. Queda clar allò que deien els antibel·licistes fa anys: les armes sempre es fabriquen per fer-les servir.
      Aferradetes.

      Elimina
  4. Els "mals arreglos" , al final , porten problemes a tots.... i si ja fa setanta anys que dura..... ja no s'entén ni a uns ni a altres.
    Complicadíssim....
    Salut i felicitats pel teu sant, Tresa !!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ah, gràcies, Artur! Que Santa Teresa hi posi mà en aquest desgavell! Cada vegada tinc més la sensació que els polítics que governen són uns inútils. S'havia de compensar Israel pel genocidi, i perfecte, però havien de donar-los la terra d'altres? I encara si ho haguessin respectat... però no! Durant tots aquests anys han comés múltiples il·legalitats amb el territori i els polítics de torn, avisant, avisant, sense fer res més. Vergonyós!

      Elimina
  5. Kundera diu que igualar víctima i botxí és l'infern. Però és que sempre és així. Els catalans, per exemple, ara som els bons, però Jaume I també tallava els caps als moros, i si fóssim independents potser també acabaria sortint un dirigent com ell.

    ResponElimina
  6. Sí, Helena, sempre hi ha la possibilitat perquè, com deia la Carme, els humans estem bastant tarats i si qui mana ho està molt ja hem begut oli tots plegats. És una història ben trista, la nostra. Tants avenços i tan suposat progrès per arribar a aquesta conclusió...

    ResponElimina