OPINIÓ- 2


Per problemes amb la pàgina OPINIÓ (a punt d'ensorrar-se per un excés de política) segueixo aquí amb els 


ARTICLES D'OPINIÓ PUBLICATS A NOTÍCIES TGN


4 de juliol de 2018

TARRAGONA I ELS JOCS
                                     
Avui seré original pel que fa als meus costums —parlaré de Tarragona—, i tòpica pel que fa al tema en concret: criticar els Jocs que acabem de celebrar. No sé què caram ha passat, però jo que només soc una humil opinadora d’aquest setmanari, crec que ara que s’han acabat s’haurien de demanar responsabilitats i dimissions.
El tema de les entrades ja és prou greu. No facilitar entrades ni a la Conselleria d’Esports de la Generalitat ni a la Federació Catalana d’Esports per evitar que es veiessin estelades a l’estadi s’atansa perillosament a allò a què estem acostumats d’un temps ençà: com que la teva manera de pensar no coincideix amb la meva, jo que puc tallo la teva llibertat d’expressió. Però s’havia d’haver previst que, amb aquest gest d’abús de poder, es corria el risc que l’estadi es veiés buit i que al repartidor d’entrades se li veiés el llautó.
Ja a la primera part de la cerimònia d’inauguració vaig tenir la sensació que anàvem amb una sabata i una espardenya. I m’ho vaig recriminar. Tens complex de provinciana, em vaig dir, i  massa presents els Jocs de Barcelona 92. La segona part de la cerimònia no em va semblar res d’extraordinari, però almenys sí mínimament digna.
Diuen que la gent de Tarragona no se sentia seus els Jocs i no s’hi va implicar. Potser sí que, generalitzant, els tarragonins som crítics en excés i per aquest motiu, apàtics amb els actes que organitza l’Ajuntament i altres entitats. Però, sabent-ho, era responsabilitat de l’organització la de saber-nos motivar. En aquesta ciutat tenim escoles de música i escoles de ball, tenim colles castelleres, bèsties, diables, bastoners. Tenim prou cultura popular i no popular per haver fet una cerimònia d’inauguració d’upa, genuïnament tarragonina i amb tota la ciutat implicada perquè qui més qui menys participa o simpatitza amb alguna d’aquestes activitats. En resum, podríem haver tingut un estadi ple de gom a gom. És clar que això potser és massa identitàriament català i s’han preferit banderes espanyoles, paracaigudistes militars espanyols, actuacions musicals bàsicament en castellà i xiulets al President de la Generalitat, entre altres, ja per deixar-ho aquí.
I encara rai si només hagués estat la inauguració! Tota la sèrie de pífies i errades que hem pogut veure en el desenvolupament de les diferents competicions esportives han acabat donant la raó al meu temor de la sabata i l’espardenya. I en aquest cas no m’ha agradat gens tenir raó. Cada vegada que m’arribava a través de les xarxes o dels mitjans alguna notícia o algun acudit sobre una nova pífia no les repetiré aquí, que ja les coneix tothom, en teoria per fer riure, a mi se’m quedava un somriure glaçat. Està bé riure’ns de nosaltres mateixos, però punyeta! Per una vegada que centrem la mirada del mon sobre Tarragona per alguna cosa diferent que el nostre brillant passat romà—, és molt demanar que hi hagi una correcta organització i coordinació en tots els actes? Si ha anat així, després d’ajornar un any l’esdeveniment, no em vull imaginar com hauria anat si s’hagués fet quan tocava.
Pel que fa a la baixa assistència a moltes de les competicions, estic segura que una millor divulgació dels diferents esports, prèvia a la celebració dels Jocs, i una més gran difusió de cada un dels actes durant la setmana, haurien millorat la participació del públic. I ja sé que opinar des de la barrera i a toro pasado és el més fàcil que hi ha, però se suposa que aquests Jocs han comptat, com tots, amb professionals especialitzats en els diferents àmbits, més especialitzats que jo, per descomptat, i que aquesta especialització s’havia de notar en tot moment. De tota manera, no cal que m’hi escarrassi, ni jo ni ningú. L’organització diu que ha estat un èxit, les entitats que embolcallen l’organització, també. Un cop més es perdrà l’oportunitat de fer autocrítica i conseqüentment propostes de millora.
Acabo amb una ovació pels voluntaris i els esportistes. Dos mil vuit-cents voluntaris a qui s’ha pogut veure amatents en tot moment, fins i tot en les accions més trivials, i cent vint-i-dues medalles per a Espanya —no sé quantes per a Catalunya, veig que ningú no les ha comptat— signifiquen que almenys ells han estat sobradament a l’altura i han deixat el llistó molt alt.


20 de juny de 2018

DIES DE GROC
                                             
Divendres passat hi va haver un acte literari i artístic a l’espai Santa Teca de Tarragona, impulsat pel company i amic Jordi Masalles Feliu, en el qual vaig tenir el gust de participar. Es va batejar amb el nom de «Dies de groc» i volia ser una expressió del sentiment que carreguem al cor des de l’1-O, a partir de la literatura, la música i la dansa. Val a dir que una de les paraules que més es van repetir en el transcurs de l’acte va ser «victòria». Per tant, senyor Borrell, sàpiga que el microbi està ben viu i no hi haurà antibiòtic que ens el curi, ni alcohol, ni aigua oxigenada ni mercromina que ens pugui tancar la ferida. No tenim sort amb els ministres d’Assumptes Exteriors, no en tenim! Borrell ens considera malalts i l’ex-ministre Margallo, que ara no entenc perquè, sembla que se’l consideri la bèstia blanca del ramat de bèsties negres contra Catalunya que governaven fins fa poc, va afirmar en el seu moment que Catalunya estaria condemnada a vagar per la galàxia pels segles dels segles. Amén, ex-ministre. Em faria por trobar-li a vostè i al PP en aquesta galàxia, però no hi ha perill perquè pel que es veu només hi van a parar les nacions amb ideals que ensopeguen amb segons quins governs.
«Dies de groc» és un nom que podria englobar tranquil·lament tots els actes, centenars, que es fan diàriament a Catalunya per recordar a qui se li pugui oblidar que no ens aturarem fins aconseguir treure la nostra gent de la presó i que tornin els exiliats. O sigui, que es faci justícia. Justícia justa i no aquesta teranyina que van teixir els jutges i el govern del PP. Indestructible, semblava. Ara ja no ho sembla tant i fins i tot sembla que els teixidors hi podrien quedar atrapats.
El nou govern espanyol està fent gestos per atansar els presos a casa i espero que continuïn així per acabar-los declarant innocents. Crec que de tota manera, per molta justícia que es faci, res no els rescabalarà de tot aquest temps usurpat a la seva vida i a la vida de les seves famílies. Tancats, vilipendiats, vigilats, castigats i gravats en la seva intimitat. Quants afronts, Déu meu, per algú que no ha fet res i, sobretot, que no ha tingut un judici que l’hagi declarat culpable!
Amb tot, penso que ells, en la seva generositat sobradament demostrada, són conscients que el seu sacrifici no és en va pel que fa a la independència de Catalunya. I no només això: els ulls de tots els pobles d’Europa que desitgen l’autodeterminació estan posats en nosaltres, en els presos, en els exiliats i en la injustícia que patim, i s’emmirallen en la nostra manera de fer pacífica, mentre pensen, segur, que el  somni es pot fer realitat. El microbi s’encomana. Almenys no ens avorrirem, perduts a la galàxia.6 de juny de 2018

BON DIA, SORPRESA!


                                               BON DIA, SORPRESA!

La caiguda del govern del PP em va enxampar fora del país i de sorpresa. L’alegria de les seixanta vuit persones que viatjàvem juntes va ser un clam quan el dissabte al matí algú va donar la notícia. No sé si entre nosaltres hi havia algun del 2,9% de votants del PP a Catalunya que es pogués sentir malament per una ovació tan aclaparadora. A mi em va semblar que no, que tothom sense excepció se n’alegrava.
Tot i que ara els mòbils ho expliquen tot, m’hauria agradat viure-ho de més a prop. La sorpresa majúscula que la moció de censura presentada per Pedro Sánchez tingués èxit penso que ens va agafar tots desprevinguts, inclús els analistes polítics més experts. Però mira, aquí ho tenim! En setanta dues hores, Espanya ha passat de tenir un govern corrupte, prepotent i saltant-se totes les lleis, pel que fa a Catalunya, a la llibertat d’expressió i més, a tenir un govern socialista, que ho arriba a ser gràcies als vots dels independentistes bascos i catalans. I de Podem, no me n’oblido. El PSOE no està lliure de corrupció, encara que no sistematitzada com la del PP; això vull pensar. De prepotent, s’haurà de veure; si tenen la unitat d’Espanya tan genèticament interioritzada com el PP, aviat ho sabrem. Ara bé, la repressió contra els catalans i la llibertat d’expressió hauria de ser el primer que capgiressin si volen que qualsevol que es tingui per progressista —a Catalunya, a Espanya, a Europa i al món— els atorgui un mínim de crèdit.
Aquests dies que s’expliquen tantes coses de Pedro Sánchez he sabut que no és gens valorat entre els barons i les baronesses del partit. Este Chico no vale, però nos vale”, es veu que va dir Susana Díaz quan ell optava a la Secretaria General del PSOE. I que ha arribat on és gracies a casualitats, paradoxes i baixes de companys de partit. Res de particular perquè ja se sap que la vida, la política i el curs de la història estan fets de paradoxes i moments fortuïts. Jo no sé si val o no val, no sé què farà a partir d’ara i no sé si seguirà amb les seves declaracions, una de freda i una de calenta. L’hem sentit acusar el president Torra de xenòfob, racista i supremacista i l’hem pogut sentir dir, increïblement, que què passa  si hi ha un sector d’Espanya que se sent una nació? No passa res! Amb tot, de moment li estic agraïda per haver-nos lliurat del PP i, si bé és veritat que primer em semblava de babaus recolzar-lo sense demanar res a canvi, ara veig que treure el PP era prioritari. Una altra prioritat, emocional aquesta, pels que hem patit la seva arrogància era veure canviar els seus posats de sobrats i omnipotents per cares llargues, amargades i, per resumir-ho, de descabezados i liquidados. I això no acabarà aquí. Només diré, com Gonzalo Boye: avui pot ser un gran día i aquí ho deixo.
Tenim suspens per als dies que venen. Quins seran els propers passos respecte a Catalunya? Haurem d’esperar a saber-ho. Però una cosa és clara: les majories que el PSOE necessita per governar no els hi donarà el PP per raons òbvies. Tampoc Ciutadans no li perdonarà mai que li hagi pres el triomf que ja assaboria, després d’haver escomès el PP amb l’únic objectiu de desestabilitzar-lo. Sense PP ni Ciutadans, el govern de Pedro Sánchez ens necessita imprescindiblement per poder governar. Parlar amb nosaltres i mirar d’entendre’ns és el que primer li cal fer. I no serà suficient, però per alguna cosa es comença.
24 de maig de 2018

UNA PLURALTAT INGÈNUA

Dic jo que tanta pluralitat a TV3 ens perjudica, o millor dit, perjudica les nostre emocions. Una cosa és donar veu a les diferents opcions del país i l’altra convidar, tornar a convidar, al programa “Preguntes freqüents” aquest personatge que es presenta com advocat de VOX i del qual, si ens fixem en el que va dir Gonzalo Boye, potser n’hauríem d’examinar el currículum. L’home de VOX i la seva organització —amb un 0,20% dels vots en les eleccions generals del 2016— són els responsables de la majoria de querelles contra independentistes que hi ha actualment als jutjats. El seu discurs va de denunciar l’adoctrinament a la incitació a l’odi i viceversa, que segons ell practiquem tots els independentistes. Adoctrinament i assenyalament a les escoles a fills de guàrdia civils—diu haver vist un vídeo assenyalant-los, un vídeo que ningú més no ha vist— i adoctrinament i malversació a TV3. Incitació a l’odi per part de tots nosaltres, que no hem fet ni un sol gest en contra dels que pensen diferent. Li ha faltat temps per denunciar el president Torra per les seves piulades en el passat, algunes de les quals no comparteixo, però d’altres són la pura veritat. Penso que l’únic error de Torra és generalitzar i parlar dels espanyols per comptes de fer-ho de l’Estat espanyol. No ens afavoreix la seva sinceritat perquè els dona un motiu —i no només a VOX— per detractar-lo, acusar-lo de xenòfob, racista i supremacista i, només faltaria sinó, demanar la seva dimissió. Apa, home! Es pot ser més roí? Però no ens enganyem. Ara potser tenen quelcom on agafar-se; fins ara, si no ho tenien s’ho inventaven.
Torno a TV3. No m’agrada haver de veure a la meva televisió pública fanàtics com aquest que no només defensen els seus interessos sinó que ens insulten a la cara , insulten i fan befa del nostre president, insulten l’advocat de prestigi internacional que defensa la nostra causa i insulten tothom que no pensi com ells. I he dit al principi que aquest tipus de pluralisme perjudica les nostres emocions perquè si algú incita a l’odi és ell amb l’aversió que ens provoquen les seves paraules. A mi particularment  la indignació em va tenir part de la nit desperta, dissabte passat. Des d’aquí demano a TV3 que no el torni a portar més. No sigueu ingenus, Laura Rosel, Tian Riba, Vicent Sanchis. Si de la televisió més plural de l’estat en diuen que és sectària i adoctrinadora, l’opinió no canviarà encara que convideu aquesta mena de gent.
Avui, que ja he dormit i tinc el cap més fred penso que tanta ràbia i salivera només pot ser producte d’una cosa: veuen que perden i com el toro ferit a la plaça, suen, esbufeguen i envesteixen abans de rebre l’estocada final. I que em disculpi el toro en la seva dignitat. Ja sé que hi ha comparacions que ofenen.9 de maig de 2018

LA TERTÚLIA PERMANENT

Darrerament em ve sovint al cap un tall de l’APM on hi apareixia una dona que deia: «Yo quiero que se peleen, que griten muy fuerte». Sempre ho havia considerat un reflex de la vida anodina d’aquelles persones que necessiten emocions fortes en la vida dels altres. Però ara, tot i que d’emocions fortes no me’n falten —en aquest país nostre, afortunada o malauradament, no ens en falten mai—, ja fa uns quants dies que penso com aquella dona. No em refereixo a cap baralla entre tertulians que estan de punta, sinó a les baralles entre els peperos. S’estan tirant els plats pel cap públicament sense poder dissimular les seves rivalitats. I no és que nosaltres puguem presumir gaire d’unitat, però les nostres divisions són una mica menys matusseres, sí o no?
Es veu que la publicació del vídeo sobre el robatori de dues cremes en un super per part de l’ex-presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, correspon a un ajustament de comptes del bàndol oposat al seu dins del PP. Tampoc les dues baronesses del govern, Soraya i Cospedal saben amagar en públic el seu antagonisme. Aviat tindrem pugna entre la venjativa Soraya i l’incendiari Casado si ambdós s’han de disputar la presidència de la Comunitat de Madrid. A mort segurament; tractant-se d’ells dos no podria ser d’altra manera. En tot cas que revisin el seu currículum abans, no fos cas que en sus tiempos mozos haguessin pispat alguna crema, que algun llibre no ho crec. També hi ha disputa recurrent i persistent entre el ministre Montoro i el jutge Llarena. Que Llarena no és del govern del PP? No, però és el seu tercer braç, que ara s’ha emancipat i s’ha tornat més papista que el Papa. Montoro no admetrà mai que hi va haver malversació de fons en la Generalitat de fet, no n’hi va haver perquè li va el prestigi com a controlador major dels comptes intervinguts. En canvi Llarena està decidit a demostrar que sí. Els falsos informes de la Guàrdia Civil li deuen fer ballar el cap. L’única baza que li queda al govern espanyol per extradir Puigdemont és el càrrec de malversació i ara no el poden demostrar, si no és mostrant la seva ineptitud. Els tramposos, caiguts en la seva pròpia trampa. És una bonica imatge! Finalment, per acabar-ho d’alguna manera perquè n’hi ha més, el ministre Català posant en qüestió la salut mental del jutge que pretenia absoldre els violadors de La Manada.
El govern del PP està acabat, internament i de cara als votants. Dones, pensionistes, jutges, treballadors, estudiants, tots amb manifestos contundents i amb manifestacions multitudinàries. Tots demanen la dimissió d’algun ministre i des de diferents fronts es demana la dimissió de Rajoy. No dimitiran. Estan ben clavats a les seves butaques. Però tothom tranquil que amb les eleccions els trauran a fora amb d’una estrebada. Els seus adversaris polítics van esgarrapant i fent forat. Sobretot Ciutadans, perquè als socialistes ja no els queden ungles. Ciutadans atia els populars perquè prenguin tantes mesures impopulars com sigui possible. Així quan arribin al govern ja els hi hauran fet la feina bruta i apa, a regnar amb magnificència! Ni uns ni altres no ens arreglaran res a nosaltres, però no digueu que no sigui divertida aquesta tertúlia permanent.

25 d'abril de 2018

IMPARABLES


Tot i que a vegades m’aclapara el pessimisme, cada vegada més sovint penso que ningú no ens aturarà. Que ja ho va dir el Pep: imparables. Estem en una situació d’indefensió total davant l’ofensiva de l’estat espanyol i tot i amb això ens mantenim en el nostre objectiu. Mobilitzacions constants al carrer, amb les cartes als presos, amb les declaracions de col·lectius, a la final de la Copa... I dilluns passat, diada de Sant Jordi, sense govern i amb el 155 a tutti pleni, amb la Soraya campant per Barcelona i les querelles imparables, vam tornar a sortir al carrer. Com cada any, a celebrar el llibre i la rosa, però aquest, reivindicant a tothora i arreu que no abandonem. Les roses grogues al Palau de la Generalitat, les roses grogues al mural d’Òmnium, les roses grogues en mans de la gent i el groc sempre present. És trist el motiu de tant de groc, però és meravellosa la nostra fermesa.
Sembla que els llibres més venuts de no ficció van ser els que parlaven de l’1-O. I s’entén. Perquè l’1-O es van produir uns fets tan increïbles que encara ens sacsegen cada vegada que els visionem de nou, cada vegada que hi pensem. I si no fos perquè hi estem immersos de ple, pensaríem que es tracta de ficció. De fet, alguns membres del govern espanyol així ho diuen: que tot el que es veu als vídeos és un muntatge, per tant inventat, per tant ficció. Ho diuen,  no ho pensen pas, ja ho sabem que no ve d’una mentida quan n’han dit tantes.
Quan tot això s’acabi avui estic optimista, i s’acabarà  perquè la veritat guanyarà, als que ens agrada escriure tindrem un bon context per situar les nostres històries, històries de ficció en un context real. Crec que serà inevitable, igual com ho és pels americans que la seva literatura des de l’atemptat a les torres bessones estigui impregnada per aquest tema. A distància ho veurem diferent, però encara que els experts recomanin posar distància per poder escriure sobre l’1-O, jo no veig malament que hi hagi qui ho ha fet ara. Les emocions s’han d’expressar quan estan vives, encara que aquestes segur que romandran vivíssimes molt de temps dins nostre. Mentrestant, ja ho sabem, imparables.11 d'abril de 2018

PERSISTÈNCIA

Diu el diccionari que persistir és mantenir-se ferm en una actitud durant un llarg temps. Després de les bones noves arribades d’Alemanya la setmana passada, i amb un títol de columna com aquest, el més fàcil és pensar que ara lloaré la persistència de l’independentisme que ens ha permès arribar on som. Però no, no. Avui tinc ganes de parlar de la persistència del govern del PP, dels jutges contra el procés i de la premsa espanyola. Tots, lluny de reflexionar, persisteixen en perseguir-nos.
Era d’esperar que una decisió com la de la justícia alemanya, de deixar lliure al nostre president legítim en no trobar-li cap crim, caigués com un gerro d’aigua freda sobre tota aquesta gent que ja tenia coll avall els trenta i tants anys de presó per Puigdemont i els deu, vint, trenta per la resta del govern, els Jordis, la cúpula dels mossos i tots aquells rebels, sediciosos, malversadors, criminals organitzats i incitadors a l’odi que són, al seu entendre, la nostra gent empresonada o a punt d’empresonar.
Es veu que l’aigua freda, mentre queia, s’ha gelat en l’aire i ha paralitzat les neurones de molts dels afectats, els quals damnen contra Alemanya i la Unió Europea pel poc corporativisme i solidaritat amb els greus problemes que afecten la Unidad de España. Però encara no s’ho acaben amb aquestes lamentacions en abstracte. Sembla que la presidenta Cifuentes en el Congrés del PP a Sevilla, el passat cap de setmana, es va lliurar  de la crucifixió perquè els barons, els incendiaris, els mentiders i el diputat europeu es van estripar les vestidures i van dir alguna inconveniència, com ara, entre altres, que la ministra alemanya no era del partit de la Merkel i que el que pogués dir sobre la decisió dels jutges no significava res i se’ls en fotia. Encara rai que M. Rajoy va sortir a apagar el foc amb el seu seny habitual. Va ser abans del dinar. He sentit dir que després no estava en condicions d’apagar res.
Pensava que el jutge Llarena, després de quedar desautoritzat en les seves infames decisions, hauria reflexionat, però qui reflexiona quan se sent tant arropat com ell pel poder, pel rei i per molts altres jutges? Va quedar prou clar dilluns quan tots ells van venir a  celebrar l’acte de lliurament de despatxos oficials a Catalunya, i ens van recordar qui mana aquí. Llarena va ser l’estrella més rutilant de l’univers de la injustícia. Que n’hi ha d’altres, eh? A vegades tinc la impressió que hi ha una cursa entre jutges a veure qui és que guanya el premi a la repressió més desaforada a l’independentisme. Més desaforada i més sense fonament. Mira que acusar els CDR de rebel·lió i terrorisme... Els diuen lletrats, però a vegades dubto que entenguin el significat de les paraules.
Parlem de la premsa del règim? Oh Déu meu! Que enfadat estava Jiménez Losantos! Aquest sí que sembla tenir totes les neurones cremades i ara a més a més també ha cremat les naus. Mira que dir que els alemanys que viuen a Espanya es poden convertir en hostatges! Mira que dir que podrien començar a esclatar les cerveseries de Baviera! Això no seria incitació a l’odi o bé tinc mal entès el concepte?. No sé si la resta de diaris espanyolistes n’han dit de més grosses encara. Els costarà superar l’enginy del Federico.


28 de març de 2018

NO PRONÒSTICS

«I quan semblava que tot estava perdut...». Aquest és l’inici de columna que m’agradaria fer, el que fa dies que em volta pel cap. Segurament gens objectiu i sorgint del sentiment. No és el moment encara, però sí que després del terratrèmol que vam començar a patir divendres passat, el fet que els «crims» del president Puigdemont —i per extensió, els de tots els encausats— puguin ser jutjats per una justícia diferent a l’espanyola ens dona esperança.
Aquesta opinió meva va ser escrita ahir i amb el ritme vertiginós d’esdeveniments que darrerament ens envolta, qualsevol conjectura basada en l’esperança, en la il·lusió o en el desig de justícia em pot fer ficar la poteta fins al fons. Així doncs, res d’endevinar el futur i només un repàs, el més objectiu possible, del passat recent i que cadascú consulti la seva pròpia bola màgica.
Diumenge els catalans almenys algun més de la meitat, sí, no senyora Arrimadas? ens vam sentir colpits i derrotats per la detenció de Puigdemont; era un fet que no feia més que reblar el clau, al qual ja semblava no quedar-li ni punta, ni cabota, ni força per saltar de la paret. Ho semblava. Una part important del país ciutadans, entitats, associacions, polítics en sortir al carrer la mateixa tarda, vam demostrar que quan el clau no es pot alliberar de la paret, tenim l’opció de fer trontollar la paret i, si molt convé, enderrocar-la. Amb les manifestacions al carrer no alliberarem els nostres presos ni farem tornar als exiliats, hi estic d’acord, però la imatge d’unitat contra la injustícia, ara que el món sencer  mira Catalunya, ens dona una força que ningú pot posar en dubte. Amb tot, el diumenge al vespre, les perspectives per a Puigdemont semblaven tan dolentes que a molts ens va costar dormir. El dilluns es van obrir algunes clarianes: l’auto de Llarena, un enigma per tots els lletrats independents, podia ser de difícil interpretació/acceptació per la justícia alemanya pel que diuen, sense interferències polítiques; l’opinió pública internacional carregava contra l’immobilisme del govern espanyol; portaveus polítics diversos clamaven pels drets vulnerats de Catalunya, i alguns d’ells pel dret a l’autodeterminació; l’ONU exigia al govern espanyol que respectés els drets de diputat de Jordi Sánchez; el Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg debatia la violació dels drets humans a Catalunya, aquesta vegada en la persona dels empresonats. Al carrer, menys gent mobilitzada activament, però de pensament, encara ho estàvem tots.
I bé, la Vice-presidenta descabezadora, liquidadora, sempre boca-grossa ben perfilada amb pintallavis, va parlar. Poques paraules i jo diria que amb la boca petita: “Todos deben cumplir la ley....” De veritat? Què passaria si es demostrés que s’ha volgut esclafar Catalunya saltant-se totes les lleis? Què passaria si la causa general contra Catalunya es convertís en causa internacional contra Espanya? Acabo, que ja estic fent pronòstics i si ara mateix ni els experts no l’acaben d’encertar, jo encara menys.


14 de març de 2018

L'ESTAT PICONADORA

                                             
Quan era una nena, al poble van pavimentar els carrers. No recordo quina edat tenia, però veure passar l’apisonadora  ara ja en diem piconadoraamb el seu rodet imponent aixafant-ho tot em va  impressionar molt. Associat amb aquella visió m’hi ha anat sempre l’olor del quitrà i de tots els productes que es fan servir en aquesta tasca. La impressió va ser tal que des de llavors, sempre que sento aquella olor, el cor se m’accelera i torno a veure el rodet deixant el carrer pla i sense possibilitats de fugir d’aquella massa compacta en què el convertia la piconadora.
Tot i que ara les obres públiques escassegen —almenys al meu país—, sovint tinc la sensació que passa la piconadora i aixafa i anivella tot el que troba al seu pas. Em passa quan escolto o llegeixo les notícies. No hi ha ni un sol dia sense aquesta sensació. Passa el rodet i aixafa caps i peus i mans del sobiranisme i a mi se’m torna a accelerar el cor. No és ben bé allò de “descabezar el independentismo”. Allò va ser una declaració superba de la Directora General de Piconadores. Això és passar la piconadora com si fos pel nostre bé, pel bé d’Espanya, d’Europa, del món sencer. La piconadora passa per damunt dels polítics, de les Conselleries, de les empreses, dels ciutadans apallissats, dels mecànics, dels pallassos. Passa per damunt de l’art, la literatura,  la música, la lliure opinió.
Hi ha dies que m’enfado amb els polítics que hem votat: debilitat, dubtes, manca d’acció, marxa enrere...  Poc després penso en la piconadora i m’he de desenfadar. Qui no té por de la piconadora que s’atansa? Quin deu ser el millor gest per esquivar-la? Cap on hem de saltar per no deixar-nos aixafar? A quin balcó ens hem de penjar per poder-nos salvar? Jo tampoc no tinc cap resposta a aquestes preguntes i, tot i que no soc cap experta, me les faig constantment. Els nostres polítics no tenen només el compromís de formar govern i el deure de salvar-se ells que són a primera línia de foc. Tenen també la responsabilitat de tots els que som al seu darrere i a la nostra exigència de formar govern hi han d’afegir, encara que nosaltres diguem que estem disposats a tot, la de fer-ho de la manera menys dolorosa possible perquè de dolor ja ens n’ha procurat prou i massa la piconadora. I és que ens enfrontem a un monstre que no respecta cap senyal de trànsit. Com que és més gran i té tanta potència, les aixafa totes al seu pas. És el poder de la força i no pas  la força del poder, que és el que pretenen defensar els amos de la piconadora.  
En canvi, allò que no deixa d’indignar-me i no penso justificar és la desunió i la manca d’acord entre els tres partits sobiranistes. Volen la república o no la volen? Volen la república o prioritzen els interessos de partit? Volen la república o tots tres, cadascun a la seva manera, volen manar més que els altres? Punyeta! Tenen un mandat d’una majoria de catalans, els quals volem tots el mateix, república, i per tant una responsabilitat, no? Són on són perquè els hi hem posat nosaltres i no tenen cap dret a anar cadascú pel seu compte. No se’n recorden que mai hem sigut tan forts com quan hem estat units? Fem pinya, per Déu, fem pinya! Només fent pinya s’aixequen els castells i el nostre si estem units ens farà capaços de ballar fins i tot damunt de la piconadora.


28 de febrer de 2018

IMAGINEM


                                                    
Imaginem que ens en anem a França a buscar una vida millor. Imaginem que en català ens entenem i ens fem entendre. Imaginem que passen anys, dècades i a França ens hi sentim tant o més bé que a Catalunya. No hem perdut les arrels, no hem perdut la llengua, no hem perdut res. Com a molt, el nostre estimat paisatge; potser també algun parent o amic a qui voldríem veure més sovint. Imaginem que el govern francès és tan condescendent amb els catalans que decideix fer una part de l’ensenyament en català. I ara imaginem que un bon dia decidim exigir a les escoles franceses  més hores d’aula en català, en detriment del francès. Algú es pot imaginar que les autoritats d’ensenyament franceses dirien amén? Que dirien als alumnes francesos i a les seves famílies que una nova llengua s’ha imposat al francès i ara es farà la meitat de les classes en català? O que separarien els alumnes que demanin català dels que demanen francès? I potser també els que demanen marroquí, italià, castellà? Inimaginable, oi? Inimaginable per França, però és el que ens està passant a Catalunya. La nostra cortesia, correcció, respecte, educació ens han portat fins aquí. Però no han estat només aquestes qualitats, de les que, malgrat tot, ens podem sentir orgullosos. No hi hauria hagut mai aquestes exigències per part de Ciutadans i Societat Civil Catalana, si el govern del PP no ho hagués propiciat i encoratjat. Ja que des de Madrid damnen, jutgen i condemnen tot allò que té aroma d’identitat catalana, els detractors del català aprofiten l’oportunitat per menystenir-lo, reivindicant que la seva llengua és la castellana. Imaginem, però, un altre motiu per no voler aprendre la llengua del país on has decidit començar una nova vida: que consideris que aquella llengua és poca cosa, ja sigui per minoritària, perquè la consideris vulgar o perquè no tinguis ni idea del valor que té, aquesta i les llengües en general.
Jo, ni fent un esforç extraordinari d’empatia no aconsegueixo posar-me al seu lloc. Quan vaig a l’estranger, em dol infinitament no poder-me comunicar amb la gent per no saber l’idioma. Doncs encara més, si me n’anés a un altre país per quedar-m’hi —repeteixo, pel motiu que sigui—, intentaria adaptar-m’hi, no ja per agraïment a la seva acollida, que crec que també, sinó per mi mateixa, pel meu propi interès. I la llengua, pel fet de ser el vehicle més important de comunicació, és la primera eina que em caldria per començar a caminar cap a l’adaptació. Que jo soc gran i tinc més dificultats per l’aprenentatge? Pot ser, però trigar més en arribar a l’objectiu no em faria desistir. Ara bé, els meus fills? No tinc cap dubte que voldria que aprenguessin la llengua el més aviat possible, entre altres motius per arrelar-se al país on estan vivint. Això els faria perdre les seves arrels i la seva llengua materna? De cap manera. La llengua materna no es perd mai. És més, diu que per llengües que coneguis, el teu pensament sempre es manté en la llengua materna.
El model d’immersió lingüística és un dels nostres grans èxits. A través de l’aprenentatge de la llengua, i des de l’escola, arriba la integració, i amb la integració l’agermanament i la convivència pacífica, encara que hi hagi qui la vulgui esquerdar, i no parlo només dels jihadistes. Tothom sap que el cavall de batalla de la fractura social, de la qual Ciutadans i SCC n’han fet bandera, es va iniciar al carrer quan ells van començar a denunciar-la i no abans. No contents amb això, ara pretenen que la fractura comenci ja a l’escola. Imagino que els que no volem que ens toquin la llengua ja sabem què hem de fer, no? Espero que els polítics que ens representen també ho sàpiguen.  

14 de febrer de 2018

PÀTRIA

                                                                      
Aquests dies he acabat de llegir el llibre “Pàtria” de Fernando Aramburu. És un llibre gran de més de sis-centes pàgines, però a més a més a més és un gran llibre. Del milloret que he llegit en molt de temps. Se situa al País Basc en el moment que ETA anuncia que abandona les armes i contraposa el punt de vista dels terroristes amb el de les víctimes, entenent per víctimes no només els morts, sinó les seves famílies i també les famílies dels mateixos terroristes. La història va fent retrospecció dels seus personatges i mostra en quin moment uns es decanten per la lluita armada, en quin moment altres passen a ser enemics d’Euskalherria i en quin moment es produeix la fractura entre amics i veïns.
Deixant de banda la seva qualitat literària i el contingut testimonial, i penso que imparcial sobre el conflicte, se m’ha fet inevitable comparar-lo amb la lluita que tenim a Catalunya. El primer punt en comú és el desig d’independitzar-se de l’estat opressor. I pràcticament és l’únic, tot i que es podria matisar. Al cim dels punts no comuns s’hi situa la violència. ETA es va convertir en un aparell executor, o si més no estigmatitzador de tots aquells no afins a la seva causa: polítics, empresaris, gent que opinava en contra, gent que callava. Als comandos, ben entrenats amb anterioritat, els assignaven una part del territori i allí tenien carta blanca per decidir qui era hostil  a la causa i executar-lo, independentment de si era parent, amic o conegut.
Deia que el que ens diferencia d’ETA és la violència, una violència que nosaltres no hem emprat en cap moment. Nosaltres no tenim ni armes ni morts damunt de la taula —i ni ganes—, no som violents, no estigmatitzem ningú. La divisa del nostre moviment és el pacifisme. I què obtenim de l’estat espanyol a canvi? El mateix o pitjor tracte que si fóssim una banda armada. Ni parlar-ne de dialogar, tal com el govern en el seu moment va dialogar amb ETA. La nostra gent a la presó sense judici, amb una interpretació arbitrària de la llei a gust del jutge, en presons el més allunyades possible de Catalunya, i les amenaces, la repressió i la por com a única resposta. Amb la gent indefensa no s’hi parla; amb la gent armada que pot fer mal, sí. Gran noblesa la de l’estat espanyol, sí senyor! Però què se’n pot esperar d’algú que va cremar a la foguera els que dissentien del catolicisme? D’algú que va envair Amèrica i va massacrar la seva població només, suposo, perquè era diferent? D’algú que va fer un cop d’estat i va provocar una guerra perquè no li agradava el govern legítim? Ens les tenim amb els hereus directes d’aquesta gent. Servirà d’alguna cosa que estiguem al segle XXI?
31 de gener de 2018

EL JOC DE L'OCA                                               

Es veu que el Joc de l’Oca és un joc molt antic. De quan no hi havia democràcia. I no és que la democràcia, quan es va crear el Joc, no s’hagués inventat. La democràcia la van inventar els grecs, com si diguéssim els nostres avis de civilització, si acceptem l’evidència que els romans són els nostres pares. Després la democràcia va caure a la casella de la mort i , tot i que no va tornar a la casella de sortida, durant molts segles va romandre amagada a sota de tiranies, dictadures, absolutismes i monarquies. Diu que als reis els agradava molt el Joc de l’Oca, que se’l regalaven els uns als altres i que  passaven llargues estones jugant-hi al voltant de llars de foc gegantines, menjant fins afartar-se i donant les sobres als gossos, mentre el poble es pelava de fred, arreplegava totes les malalties que passaven i, finalment, es moria de fred, de malaltia o de gana. Amb el temps, el poble també va poder jugar al Joc de l’Oca. Havia arribat la democràcia? Noooo. Els ho van fer creure.
Que maques son les teories i els postulats! I que difícil portar-les a la pràctica sense corrompre-les! Que bonic omplir-se la boca amb la paraula democràcia! I que lleig escopir-la amb menyspreu, minimitzada, quasi fosa, dins del respecte a la llei! Més lleig encara és girar la cara a la democràcia i dir que són assumptes interns.
No sé perquè parlo de democràcia si jo volia parlar del Joc de l’Oca. Tot i que, a la millor, a la millor tenen relació. Els catalanets republicans som les oques de la casella de sortida, però per comptes de jugar individualment, anem tots a la una. Per això, com que som tants i acollim tothom, a vegades sembla que no capiguem a les caselles. A empentes i rodolons anem guanyant posicions. A mesura que avancem la partida, els paranys van augmentant. Hi trobem soldats, guàrdies, homes amb bastons, caçadors, lladres, braus, feres. No hi he vist cap jutge, potser no ho he mirat bé. Nosaltres no anem armats, nosaltres només som les oques. Cap al final del joc hi ha la mort; els catalanets republicans, com la democràcia, tampoc no tornarem a la casella de sortida. No pretenem saltar d’oca a oca. Ja sabem que a vegades l’oca salta endavant i d’altres salta endarrere. D’allò de passar de pont a pont, potser alguna vegada sí, però què ho fa que el corrent sempre va en sentit contrari al nostre? Ara mateix hem caigut al laberint, però no hem de patir; el dau, tard o d’hora es plantarà en el sis. I la presó? La presó no és el que sembla; quan hi entres no estàs tres vegades sense tirar, sinó que no saps quan en sortiràs. A mi m’agrada més el pou que també és una presó; sinó per la funció, sí pel que representa. Del pou no en surts fins que un altre jugador et treu. Jo espero que al pou hi caiguin uns altres jugadors, els tramposos que tots coneixem. Si aquests cauen, els nostres surten. És clar que els jugadors aquests, tramposos, juguen en unes altres condicions. Quan veuen que perden, deixen de jugar, o fumen el tauler enlaire, o rebreguen el tauler o, si convé, el cremen. Ells són els amos. Del tauler, dels diners, dels carrers, del nostre país, del nostre Parlament, de les lleis, de convocar eleccions, d’impugnar la investidura d’un president escollit democràticament. Però... he parlat de democràcia? Als jugadors tramposos la paraula democràcia els provoca unes picors molt molestes. Què dic molestes? Insuportables, intolerables, inaguantables. I ara faig memòria i recordo que en tots els jocs que jugava de petita, amb aquells jugadors tramposos al final ja no hi volia jugar ningú. Au, vés a filar! li dèiem a la tramposa que sempre volia guanyar. Ja m’he fet gran, però a mi també m’han quedat unes picors insofribles, en aquest cas, als tramposos. 17 de gener de 2018

ELS JUTGES


                                              

A vegades m’agradaria endevinar el futur per alleujar una mica aquesta incertesa i fer-ne partícips els qui m’envolten. Vist tot el que hem vist des del 20 de setembre, que haguem tret majoria en les eleccions no garanteix res. O potser sí. Garanteix que ens posaran tants pals a les rodes com puguin per evitar que exercim els nostres drets democràtics i que per fer-ho empraran la repressió, les mentides i la llei, o sigui, els jutges. Ai! Si la justícia espanyola fos independent no seríem on som. Davant l’abús de poder d’un estat autoritari, si la divisió de poders fos real, la justícia l’aturaria.
Ja sé que la meva opinió no és prou objectiva. Me n’adono quan sento parlar els de l’altra banda amb tanta convicció, i no només el govern, sinó una gran part dels ciutadans espanyols i també, malauradament, part dels catalans. La seva perspectiva és totalment oposada a la meva. Davant la nostra exhibició dels vídeos de l’1-O, ells només hi veuen victimisme; davant de les càrregues policials, cops de porra en defensa pròpia; davant dels mil ferits nostres, quaranta dels seus; davant de la desproporcionalitat, conducta correcta i medalla . Abans que respectar la democràcia, mantenir la unitat d’Espanya. Abans que els sobiranistes tornin a formar govern, que els empresonin a tots; als dos milions d’activistes sediciosos i rebels, si convé, també.
És lícit que tothom defensi els seus interessos, però davant d’aquestes visions tan confrontades fa falta un àrbitre que determini qui té raó.  L’àrbitre, en un país demòcrata és la justícia, però en el cas d’Espanya no hi ha àrbitre, com tampoc no hi ha justícia. Només cal fer una ràpida mirada als casos oberts. Si en el cas del procés a Catalunya, totes les citacions, causes i presons és justifiquen per voler trencar la unitat d’Espanya, quina justificació tenen els jutges espanyols per no aprofundir més en els múltiples casos de corrupció i per no condemnar els corruptes? I per què no s’alcen contra tantes lleis sense  base  democràtica que pretenen debilitar cada cop més l’Estat de les autonomies? Em podria allargar més, però la resposta seria sempre la mateixa. Els jutges, la majoria pel que es veu, defensen el govern i el partit del govern, encara que les seves malifetes superin l’imaginable, encara que en qualsevol país d’Europa serien inconcebibles, encara que constitueixin un atemptat descarat contra la ciutadania. No hi ha motiu per creure, doncs, que en la restitució del nostre govern legítim, els jutges actuaran de manera diferent. Per cert, i quina casualitat que surti ara la sentència del cas Palau on l’antiga Convergència hi està implicada per finançament il·legal! Molts ja tenen un motiu més per dir que Puigdemont no és aigua neta.   
Avui, però, tenim la constitució del Parlament. Encara que se suposa que no tindrem problemes,  jo no ho veig tan clar. D’aquí a uns dies arribarà  la investidura. En teoria, la Mesa pot interpretar el Reglament de manera àmplia perquè es pugui investir Puigdemont telemàticament. Però el govern espanyol i els seus aliats no es cansen de dir que d’investidura telemàtica, res de res i que pel que sigui tenen el 155.  Aviat sortiran els jutges a donar-los la raó. Si entre tots poden aconseguir que la formació del govern de Catalunya es demori, millor; si ho poden impedir, fantàstic! Que millor que un adversari sense govern per anar-lo minant encara més? Potser avui estic pessimista, així que si el meu pronòstic és erroni, d’aquí a quinze dies em retractaré amb molt de gust i com sinó? amb alegria.

20 de desembre de 2017

DEMÀ VOTEM!

Demà votem. Dir que ho fem en un ambient enrarit és quedar-se curt: els nostres candidats a la presó o a l’exili, la repressió ferotge de l’estat espanyol, la polarització dels dos blocs, la fractura social —que mai no hauria existit si ens haguessin permès el referèndum— i la por. La por de perdre, però també la por de guanyar, la por de les represàlies i de més repressió, la por que les causes judicials acabin amb tots els nostres polítics i activistes, amb el seu patrimoni i amb Catalunya.
Però deixem la por i parlem de l’adversari. Jo el que no puc entendre de cap manera és que hi hagi gent a Catalunya que aplaudeixi fervorosament l’aplicació del 155. Aquests dies que Garcia Albiol ha rebut el suport de la seva plana major, hi ha hagut alegria i ovacions desenfrenades cada cop que els oradors han cridat als quatre vents que és Rajoy qui ha aplicat el 155 i qui ha tallat el cap a l’independentisme. Ai caram! I jo que em pensava que tot això ho portava la fiscalia.
Un altre enigma per a  mi és el suport dels barris de les ciutats grans, tradicionalment socialistes, a Ciutadans. No ho deuen saber que aquest partit és la dreta més dreta de totes les dretes, i no només política, sinó també econòmica. És clar que d’economia aquests senyors en parlen tan poc com poden. Bàsicament parlen d’acabar amb el “prucés” i punt. Veig que no estan al dia. No ho deuen saber que el “prucés” es va acabar l’1 d’octubre.
Respecte al PSC, penso que Iceta seria un bon partit si es casés amb l’independentisme: és home de pau, té ritme i és ingenu com nosaltres. Mira que creure’s això de la reforma de la Constitució... És clar que abans els independentistes hauríem de patir un atac d’amnèsia i oblidar que tenim el 155 gràcies al seu suport i que els seus amics —Felipe, Zapatero, Borrell—són enemics incondicionals de Catalunya, mentre, evidentment, ens mantinguem en la dèria de tenir el cap aixecat i clamar pels nostres drets.
I els Comuns? La culpa és dels independentistes, diuen. De tot. De posar Catalunya en la situació en què es troba, de despertar el fantasma feixista que algú es pensava que dormia plàcidament des del 78 i... m’ha semblat entendre que fins i tot som culpables que s’hagin tallat les beques-menjador. Recordo les teves llàgrimes, Xavier Domènech, contra el 155, però tu sembla que les has oblidat. No sé pas quin país amb garanties socials et penses que farem amb el govern intervingut o, en el millor del millor dels casos, amb l’exigu finançament que hem tingut fins ara!
No vull acabar sense fer un retret als partits sobiranistes. Per què punyeta no van formar una llista única, en prova d’una unitat que ara no podem exhibir? Ens hauríem estalviat el patiment de témer que Ciutadans passi al davant d’Esquerra i guanyi les eleccions. Ja ho sé que no té prou suport per formar govern, però és que aquí ja no hi hauríem d’haver arribat.
Estimats lectors, demà celebrarem unes eleccions legals, convocades pel govern de l’estat. El món en veurà els resultats. Ja que no el podem portar al damunt, votem amb el groc al cor i fem que aquestes eleccions es converteixin en el referèndum legal que mai no ens van autoritzar. Votem sense por com si l’estat espanyol fos democràtic i n’hagués de respectar el resultat. Siguin quines siguin les conseqüències, ningú no ens prendrà l’avantatge moral de guanyar i qui sap! potser algú ens dona la raó.
6 de desembre de 2017


L'ESCOMBRA
                                            
                                                                        
No sabem què passarà l’endemà del 21D. No sabem ni si guanyarem per molt, per poc, ni si perdrem, ni si se’ns respectarà el resultat si és a favor nostre. Tampoc no sabem si la brama que corre que Rajoy ha convocat eleccions forçat per Europa, per saber d’una vegada si som majoria, és certa.
Sigui com sigui, arribar al 21D, als independentistes se’ns està fent molt llarg. Mig govern a l’exili, sis Consellers en llibertat sota fiança i Junqueras, Forn i els Jordis a la presó per reiteració delictiva o sigui, per mantenir els seus principis; els partits unionistes i els diaris del govern escopint gripaus cada vegada que obren la boca; nosaltres mancats de confiança en l’èxit del procés, en nosaltres mateixos, vilipendiats, espantats, apallissats. I el govern central aprofitant l’avinentesa per deixar-nos esclafats arran de terra.
Si bé el desmantellament de Catalunya va començar fa molt temps —faig memòria: la manca d’inversions, el dèficit fiscal, els intents d’espanyolitzar-nos des de l’escola, totes les lleis i decrets suspesos des del 2012—, podria semblar que l’ofensiva es va iniciar el 6 i 7 de setembre d’aquest any. En tot cas, el 6 i 7 de setembre va donar-los l’excusa per agafar l’escombra 155 —impulsada per sis mans, no ho oblidem— i assolar tot el que havíem construït durant quaranta anys. Normalitzar-nos, en diuen ells. Ens han pres les Conselleries i els Consellers, els Mossos, les Delegacions exteriors i el Parlament, o sigui l’autogovern en ple. Ens han imposat una altra llengua, a l’administració i a sanitat, de moment. Estan esgarrapant l’escola catalana, la de la integració i la immersió lingüística, sí. Ens prenen les empreses, el negoci internacional i el finançament a les entitats socials. Reprimeixen i volen acabar tancant la televisió i la ràdio públiques i també prohibeixen segons quines paraules i els llaços grocs, per tant, ens prenen la llibertat d’expressió. Però saben què, senyors de l’escombra? Catalunya ja tenia un Parlament al segle XI. I saben què vol dir això? Que ja ens agradava parlamentar, que ja fèiem política, que ja estàvem pel diàleg. Vostès poden creure que escombren fins el darrer racó de Catalunya, que ens ho prenen tot, que no ens deixen res, però els catalans tenim valors que vostès no ens podran prendre mai. Si ens prenen el govern, quedem els ciutadans, si ens prenen els llaços ens quedarà el groc, si ens prenen els mitjans de subsistència ens quedarà el cervell i els braços per tornar-los a crear. No ens prendran l’esperit de supervivència, ni l’afany de superació, ni les ganes de progressar perquè —segur que ho saben i d’aquí els ve el neguit— els que vivim a Catalunya ho portem gravat en els gens, i el perquè d’això no el sé ni jo, però la història ho demostra. No ens prendran la mentida ni la violència perquè no les hem tingut mai. No ens prendran la solidaritat, ni els valors democràtics, ni ens prendran Marc Márquez, ni el Barça, ni tots els campions que tenim en aquest país, ni el doctor Clotet, ni els millors cuiners del món, ni els avenços mèdics i tecnològics. Què? Pica, no?
Senyors de l’escombra, quan acabin de “normalitzar” Catalunya, tornin cap a casa seva i netegin els seus racons, però prenguin un feix d’escombres, que amb una no en tindran prou. Comencin escombrant casa seva, que tindran feina, i després ampliïn el cercle i moguin l’escombra amb energia per netejar aquest sistema judicial que els embolcalla. I una darrera instrucció d’ús: no escombrin cap a casa, que això ja ho fan sempre; escombrin cap enfora i obrin, si poden, algun camí per “normalitzar” la democràcia. Si volen encara hi són a temps de passar l’escombra, tot i que com que no volen suposo que avui mateix prohibiran les escombres, oi?
                       


22 de novembre de 2017

ESTÀ PROHIBIT SOMRIURE, O ENCARA NO?

                                      ESTÀ PROHIBIT SOMRIURE, O ENCARA NO?

Tot i que els somriures tenen connotacions negatives per aquells que ho denuncien tot, de moment diria que encara no estan prohibits. Els somriures no seran mai complets, mentre tinguem la nostra gent a la presó, però deixeu-me que avui em fixi en allò que em fa somriure a mi i a una pila de gent més, però no gens, com és natural,  als que provoquen els somriures.
Em permeto un somriure discret i cautelós quan el jutge belga demana tot de detalls al govern espanyol sobre el tractament als acusats i als presos a Espanya. Que això forma part del protocol en una sol·licitud d’extradició? D’acord, però als que sabem que en la declaració dels que són a la presó s’hi han saltat un fotimer de normes i de lleis, no deixa de fer-nos gràcia perquè... potser la fiscalia belga ens està donant la raó?.
Les mentides i les acusacions de “mentiders” en tot el procés han circulat en ambdós sentits. Cada banda deu saber què és mentida i què no i normalment aquí s’acaba, oi? Però s’ha d’anar amb comte amb segons a qui s’està implicant en una mentida. Rússia pregunta i insisteix en saber d’on ha tret Espanya la informació segons la qual l’espionatge rus estava implicat en l’1-O. No sé si ja els han donat resposta o encara l’estan buscant i no és que vulgui tenir com aliats els russos, però, si més no, la reclamació em fa somriure. Amb tot, jo també espero la resposta. Amplio el somriure que em provoca Rússia quan veig que en el nou programa al Regne Unit de la cadena “Rússia Today”, Alex Salmond, ex-primer ministre d’Escòcia, partidari de la seva independència, entrevista el president Puigdemont. I quina bona idea va tenir la meitat del nostre govern legítim d’anar a passar uns dies a Bèlgica! Quines entrevistes i quina visibilitat tindria ara el procés si el govern sencer fos a la presó?
El ministre d’Exteriors d’Espanya també em fa somriure cada vegada que el veig i, si us plau, que ningú pensi que és pel seu sensacional tupè. Ja van tres vegades que li sento dir que les garrotades del 1-O s’han sobrevalorat, que en realitat només quatre persones van necessitar assistència sanitària. I l’entrevistador, davant les imatges, al·lucinat, li pregunta si és que a ell el fan anar per tot el món a dir que tot està bé a Espanya. L’altre dia va dir una altra frase interessant: “La presó on anirà Puigdemont està molt ben condicionada i té totes les comoditats, que ja les voldrien molts per casa seva”. A banda que és un acudit molt dolent, ministre Dastis, una pregunta: el posaran directament a la presó al nostre President  quan l’extradeixin o el deixaran declarar, ni que sigui mentre la jutgessa es mira el mòbil? Que no ens enganyin: la separació de poders ha mort. Visca l’absolutisme! 
I ja no he pogut reprimir la rialla amb la brometa que li han gastat dos humoristes russos a la Cospedal, fent-li creure que Puigdemont és un espia rus. Ja pot anar dient ella que va malpensar quan la van trucar i de seguida  va deixar de parlar i bla, bla, bla, bla,... que segons la conversa, jo diria que hi estava molt interessada. Ai, Lola, Lola, que vagis donant conversa a desconeguts que et truquen per telèfon no diu gaire per la Ministra de Defensa d’Espanya.
Sort en tenim de les imatges i dels àudios en aquest calvari nostre. Les imatges i els àudios—la majoria― demostren la veritat i alguna vegada fins i tot ens fan somriure.

8 de novembre de 2017

ELS VALENTS


Tinc un amic unionista amb qui ja fa temps vam dir que encara que tinguéssim posicionaments polítics contraposats, la nostra amistat s’havia de mantenir. El meu amic em va fer una recomanació: ara mateix, millor que escriguis literatura que ni pas articles d’opinió. Tot i que d’entrada vaig refusar la idea sóc valenta, jo―, hi he anat pensant i avui faré una columna literària. Si més no, aprofitaré les eines que em dona la literatura. En primer lloc empraré la ironia, figura retòrica consistent en dir el contrari d’allò que es vol donar a entendre. Amb el títol d’avui i amb aquesta explicació ja podeu començar a pensar, benvolguts lectors, que els valents de qui vull parlar no són els valents que imaginàveu.
Valents són alguns dirigents del PP d’aquí i d’allà que, un cop restablecido el imperio de la ley i los malhechores en la cárcel, fan burla i injurien el President, el Vice-president, els Consellers, els Jordis i tot allò que se’ls posa per davant que faci olor de llibertat o de república. Ja no cal parlar del PSOE i del malaguanyat Felipe González: Puijdemon es un cobarde. Quantes il·lusions perdudes amb aquesta gent que eren d’esquerres fa quaranta anys! Valenta la Guàrdia Civil, quan porta els nostres dirigents emmanillats i en condicions denunciables cap a presidi, mentre te vas a enterar i que viva España!. També ben valents els companys que s’ho miren, tot fent befa sobre allò que els passarà a la presó. Compte, valents! Algun dia la truita es pot girar i els vostres actes i paraules, recolzats en una impunitat que semblava infinita, us poden portar davant del jutge. Ho explica la història, sempre ha passat, no sé si ho sabeu. Valents alguns diaris que s’acarnissen a mort sobre el poble català, ara que sembla haver-se quedat indefens. També molt valent he trobat el poble aragonès de Sixena que aprofitant la conjuntura reclama que a l’ordre de cerca i captura del conseller de cultura Lluís Puig, el jutge hi afegeixi una nova ordre de cerca i captura per les obres encara no tornades al Monestir. Que potser es pensen els “germans” aragonesos que Puig s’ha emportat cap a Brussel·les una arqueta sota cada braç?. I és que, amics, diu un refrany català els refranys també són literatura―: de l’arbre caigut tothom en fa estelles.
Parlant d’arbres i de literatura, i deixant aquells que de valents no en tenen res, faré ús d’una altra figura retòrica: la metàfora. Els que hem crescut a pagès sabem que encara que un arbre sembli mort, no sempre ho és. Recordo que de petita una vegada vaig creure reconèixer-ne un; el seu color, la disposició de les branques, l’absència de brots verds... “És mort, oi?” vaig preguntar-li al meu pare. Ell es va atansar a l’arbre, es va acotar i sense poder dissimular l’alegria em va dir: “Mira! ―i em va assenyalar un petit lluc que sobresortia a tocar de la soca i una arrel que s’obria pas vers la superfície― No és mort, ho sembla, però tirarà endavant. Tu encara no ho saps, però hi ha arbres molt valents”.
25 d'octubre de 2017

ELS QUATRE GENETS DE L'APOCALIPSI

Els quatre genets de l’Apocalipsi cavalquen en direcció a Catalunya. Tenen un nom diferent, però estan disposats a sembrar el terror entre nosaltres. Van armats amb el 155 en forma de llança i venen per punxar tot allò que els molesta: la Generalitat, els Mossos, els mitjans públics de comunicació... Tindran prou llances per poder fer acuradament la seva feina?
A la dreta del capitost, el Ciutadà a qui no li va anar gaire bé el català a les nostres escoles; ven el seu poble per una engruna de poder i per dues, potser vendria la seva mare. A l’esquerra per posar un nom a una posició que no representa aquell que va dir “no es no” i ara diu “sí a todo” perquè ... no fos cas que el tornessin a descavalcar; quants catalans amb el mateix cognom que ell no es deuen estar avergonyint  d’aquesta coincidència! El quart genet és el braç armat del govern espanyol, una dona. Esgrimeix un somriure pervers quan explica toooot el que ens passarà. Quina llàstima que el perruquer no li acabi d’encertar el pentinat i ella ho faci pagar a Catalunya! I quina llàstima que les dones tinguem tan poca quota de poder i per una vegada que en tenim estiguem tan mal representades! Em deixo pel final el líder indiscutible de l’escamot. Cap del govern de les mentides que nega veritats evidents, del govern de la corrupció infinita, del govern a qui la fiscalia se lo afina, del govern que l’any 2010 va fer que Catalunya deixés de creure en la Constitució. És el govern que vol restablir, diu, l’imperi de la llei. Pagarà aquest govern per tants delictes? Crec que tard o d’hora, sí. Així ho espero. Pagaran els còmplices del govern pel crim que es vol cometre a Catalunya? També ho espero.
Hi ha temps per al diàleg va dir, content, no sé qui a Europa. Potser si fóssim al Regne Unit... Ai, el nord sempre és diferent del sud! Això pensava fins diumenge passat. A Itàlia, les regions del Vèneto i la Llombardia, ambdues al nord del sud ―com nosaltres, no?― han fet un referèndum per independitzar-se del govern central italià. I no els hi han pegat ni res! I han tret majoria i diu Roma que està disposada a parlar si això és el que desitgen. Però que desgraciats som els catalans! Amb aquest afany congènit, genètic, adquirit i mantingut d’independència i hem hagut d’anar a caure a Espanya.
I què farem? Deixarem que els genets amb les seves llances ens ho punxin tot? Jo només contemplo dues opcions. Aixecar una fortalesa d’obra per defensar-nos ―que crec que no tindrem temps― o també, parlant de fortalesa, fer més compacta la que fa temps que exhibim: la nostra fortalesa moral i pacífica que estic convençuda que mou muntanyes. El que no sé és si també obre presons, que és un detall que ara mateix m’interessa molt. Perquè de moment hi tenim els Jordis, però ja és del domini públic que la querella contra Puigdemont està preparada i no trigarà en arribar. I si als Jordis els han empresonat per sedició, contra el president es parla de delicte de rebel·lió. I quin argot tan elegant gasten  jutges i fiscals espanyols, no? Ja devien tenir ganes de desenterrar tan belles paraules del fons del bagul de les lleis perquè em sembla que des del segle XVIII no n’havien tingut ocasió. Em pregunto:  si tot això passa sense haver declarat la independència, o amb la Declaració suspesa que deu ser el mateix, quins serien els càrrecs i les sentències a aplicar si ja fóssim formalment independents?
President Puidemont, l’altre dia et demanava prudència, eficàcia i astúcia. Semblava que el món i sobretot Europa advocava perquè no fessis un pas en fals i donessis temps. No el vas fer i vas donar temps, però l’adversari ha fet molts passos més per esclafar-nos i Europa no ha mogut ni un dit i només s’omple la boca de Constitució i legalitat per defensar-lo. Per si de cas eren les meves paraules les que t’impedien declarar la independència, les enretiro ara mateix, però si us plau, anem a totes d’una vegada i aixeca la suspensió, que mentre siguem una regió d’Espanya, ens amenacen les llances. I nosaltres no tenim cavalls, però som una multitud armada de serenitat, pacifisme i bona fe.

11 d'octubre de 2017

ELS TENIM ENTRE NOSALTRES

Crec que sempre ha estat clar que quan s’entra a treballar en una empresa, s’ha d’estar d’acord amb els seus principis i postulats, almenys de portes enfora, i més si l’empresa treballa de cara al públic, perquè la seva imatge és la que donen els seus empleats. No m’imagino un mestre dient als seus alumnes de Primària que estudiar no serveix per a res, o al dependent d’una sabateria explicant que les sabates són perjudicials per als peus.
Hi ha feines en les quals la dicotomia entre allò que mana l’amo i allò que pensa l’empleat és gran. Ho vaig pensar abans de l’1-O, quan als mossos se’ls va ordenar que impedissin, com fos, el referèndum. Tots intuíem què significava aquell “com fos”. Ho intuíem, però ni en el pitjor dels nostres malsons n’arribàvem a copsar l’abast.
Potser mossos, policies i guàrdia civils, en començar a treballar a la seva empresa, mai no es van imaginar  que en algun moment la seva feina consistiria en estabornir gent indefensa que aixecava les mans en senyal de pau. Potser no s’imaginaven que algun dia haurien de matxucar el seu poble. El problema en aquest cas és tenir dos amos, i és que els pobres mossos — beneïts siguin!— en tenien dos. I dic “en tenien” perquè moralment —i espero que ben aviat, legalment— ja s’ha vist que només en tenen un. Un amo que va prioritzar la convivència per damunt de tot. Que potser no calia. Com has de donar-li amb la porra al teu veí d’escala o a la mare de l’amic del teu fill?
Una de les causes de les ràtzies de l’1-O —per ràtzia la dels pacífics espanyolistes el diumenge passat, apedregant estelades, empaitant fotògrafs i cridant consignes que feien terror. Sí, senyor, això no són tumultos; això són pregàries per la pau— és que la policia i la guàrdia civil que carregava contra nosaltres ni ens coneixia ni ens reconeixia com a poble. Aleshores no ens coneixia, és veritat. La setmana passada veia policies de paisà per tot arreu. En vaig veure a la manifestació de dimarts, aixecant les mans com si fossin dels nostres i controlant a dreta i esquerra, els vaig poder observar un altre dia a la Plaça de la Font, asseguts, bevent i xerrant i me’ls vaig trobar dissabte en un caixer automàtic traient diners. Digueu-me paranoica, però... alts, cepats, més o menys rapats, alguns tatuats, parlant en castellà i dient paraules com comandante, Barcelona, i demasiados días i en grups de cinc o sis persones, perdoneu, però els paràmetres no fallen. Em vaig escandalitzar. Aquests tíos ens han pegat, ens han maltractat, ens han ferit més endins de les ferides físiques. Aquests tíos que criden “Que nos dejen actuar!” , sense plantejar-se, només pel fet que compleixen ordres del seu amo, si la seva feina és immoral o immunda,  s’asseuen tranquil·lament a les nostres terrasses, fan una canya al nostre costat i ens deixen passar educadament i amb un somriure? Si poden fer vida normal entre nosaltres, després del que ens van fer, si són aquí per tornar a “actuar” quan els hi manin i, ara que saben qui som, ho fan, això només pot voler dir dues coses: o són robots sense ànima o l’agressivitat que porten a dins només espera l’ordre per poder sortir a fora.
Mentre tanco aquesta columna, el president Puigdemont explica els resultats del Referèndum al Parlament. Desitjo que siguem independents, com més aviat millor, que els mossos tinguin un sol amo i que l’estat repressor deixi de refregar-nos lleis absurdes i injustes pels nassos, però demano que la prudència, l’eficàcia i l’astúcia que ens ha permès arribar fins aquí domini totes les decisions que prenguin els nostres governants.

27 de setembre de 2017

INFLUENCER
                                                

Influencer és un terme que es refereix a aquelles persones que tenen influència i repercussió sobre un tema concret i que per aquest motiu poden fer que una marca es vengui més.
Partint del sentit de l’humor que tenim els catalans —el de llençar clavells als guàrdies civils i cantar-los-hi cançonetes—, que ens permet treure ferro a qualsevol assumpte greu, i també riure’ns de nosaltres mateixos, he de dir que m’he començat a plantejar si jo no sóc també una influencer. De quina marca? De la marca “independència”. M’explicaré.
A finals de juny vaig publicar una novel·la, “El silenci de Vallbona”, en la trama de la qual les monges trencaven un silenci de vuit-cents anys; doncs bé, les monges fa deu dies van trencar el silenci —no va ser de vuit-cents anys, però sí de tres-cents—, oferint el monestir perquè el poble de Vallbona pogués votar en el referèndum. Ho van fer quan ningú a l’Església catalana s’havia pronunciat encara sobre el tema. També fa quinze dies en aquesta columna em queixava que no s’aixequessin veus a Espanya en favor de la democràcia i contra els mètodes de força de l’estat espanyol per aturar el referèndum. Resultat? La setmana passada  hi va haver més de trenta manifestacions a tot Espanya a favor del referèndum i la democràcia, i encara continuen.
Per altra banda, ja fa temps que penso —i qui no?— que si la comunitat internacional no ens recolza, no hi tenim res a fer contra un estat espanyol acorralat que ataca amb ungles i dents i sense treves per tal de fer respectar la “seva legalitat”; i ves per on, l’endemà del 20S el món sencer parlava de nosaltres i no només la premsa, sinó també els parlaments dels governs, els polítics i els partits de diferents estats democràtics. També trobava a faltar els joves, perquè la majoria em semblaven indiferents a la causa de la independència; gràcies al setge de l’estat espanyol ja han reaccionat i encara ho estan fent amb la força que els és pròpia i que necessitem imprescindiblement. I també pensava en l’Església catalana que, salvant les monges de Vallbona, estava ben callada, però ara, ja fa uns dies, 300 capellans s’han manifestat  a favor del dret a decidir en el referèndum; això a banda d’altres veus puntuals dins l’Església.
Queda clar, doncs, que les meves idees influencien la societat, fins i tot aquelles que encara no he expressat en públic. No serà que els meus desitjos són comuns als de bona part del país, que la unió fa la força i que quan una cosa es desitja amb intensitat té moltes més probabilitats de complir-se?
Torno al seny, a l’expressió seriosa i al sentiment. Segur que em deu faltar alguna cosa per ser una influencer influent, que tampoc no sé si voldria ser-ho, però si per una casualitat casual resulta que puc influir en algú que em llegeixi, hauré d’explicar aquí que el dia 1 d’octubre a les 8 del matí seré al meu col·legi electoral amb la motxilla plena de provisions per poder-m’hi passar el dia, sigui el que sigui i passi el que passi, i votar SÍ. Per què? Perquè des dels quinze anys que somnio en una Catalunya independent, perquè fins en fa pocs sempre vaig pensar que només era un somni i perquè ara és el moment, potser únic, que el somni es podria fer realitat.13 de setembre de 2017

SOM DEMÒCRATES

Cada any, quan torno de la Diada em dic que el proper any me la miraré des de casa. I és que... la caminada, la plantada posterior, el menjar a deshores en un pedrís, una escala, a vegades a terra, la visió limitada, limitadíssima, les empentes, les trepitjades, l’olor d’humanitat suada, la claustrofòbia...
M’ho dic sense convicció perquè cada any hi torno i és que si ho has viscut ja no te’n pots estar. La germanor, l’alegria, les nostres maneres pacífiques, els bebès amb l’estelada a l’esquena, els nens picant de mans, la gent amb crosses, amb cadira de rodes, els estrangers al·lucinant, les estelades onejant aquest any, amb la marinada, eren realment com ones de la mar agitades pel vent, els crits d’independència, ara acompanyats de «votarem», els helicòpters de l’estat espanyol assetjant, el domàs passant per damunt dels nostres caps fins arribar a terme...
Arribar a terme... Sembla que ho toquem. Si tinguéssim les facultats prodigioses d’Antònio Díaz, el Mago Pop, amb els dits ho estiraríem a distància per poder-ho tenir ja. Desgraciadament no som mags i la nostra única facultat és la democràcia. L’autèntica democràcia perquè pel que es veu hi ha diferents maneres d’entendre-la. Per al govern espanyol la democràcia ja no és el govern de la majoria, sinó el govern dels tribunals. Així governen ells, a base de querelles, incidències, requeriments, suspensions, inhabilitacions i persecucions —d’impremtes, de rotatius... el que convingui—. Però si ells mateixos no són pas al govern perquè els hagi escollit una majoria —només el 33% dels espanyols els va votar. A Catalunya, el 13%—! I diuen que això nostre és cosa de quatre polítics radicals! A nosaltres que tenim al Parlament un 53% a favor de la independència i un 61% a favor del dret a decidir —almenys fins la darrera intervenció de Joan Coscubiela.
Del govern espanyol no n’espero res, només litigis, però i els espanyols? Ningú, només alguna veu aïllada s’ha fet sentir en protesta pel tracte tan antidemocràtic del govern envers Catalunya. No s’adonen que aquesta manera de procedir, ni que sigui cap als prepotents catalans, és una involució que recorda altres temps que tots volem oblidar? Si callen ara, estan propiciant que a la mínima els coerceixin de la mateixa manera; i no caldrà que sigui per voler ser independents, serà per qualsevol aixecament —pacífic, com el nostre— motivat per qualsevol injustícia.
Nosaltres, els independentistes, per democràcia anirem a votar. El referèndum només és un pas més cap a la independència. Si guanyem ho celebrarem democràticament. Si no guanyem acceptarem el resultat com a bons demòcrates, i seguirem lluitant. Ja tinc ganes d’anar a la propera Diada sense haver de cridar «independència!» ni  «votarem!». Ja m’hi trobo!26 de juliol de 2017

EL VIOLONCEL DE L'SVETLANA

Considero que no estic ben dotada per la música, ni per cantar-la ni per escoltar-la i no sé si quan la gent parla de l’emoció que li provoca la música, segons quina música, es refereix a la que vaig sentir jo fa uns quants dies escoltant el violoncel de l’Svetlana Tovstukha.
Una bona amiga em va regalar unes invitacions pel concert que la JOFICAT, la Jove Orquestra Filharmònica de Catalunya, feia al Teatre Tarragona, dins del Festival Internacional de música Costa Daurada-Salou. Enmig del concert va aparèixer l’Svetlana amb el seu violoncel i hi va fer una intervenció combinada amb l’orquestra. Sense adonar-me’n hi vaig concentrar tota la meva atenció. L’Svetlana abraçava el violoncel, millor dit, l’embolcallava, i en cada nota que li arrencava semblava parlar-li. Però no només parlava amb ell, també parlava amb el públic; amb la seva expressió semblava explicar-nos quines emocions li reportava la seva música, que no per coneguda i virtuosa, deixava de sentir com si fos la primera vegada.
Vaig poder gaudir del seu art uns dies més tard en una altre concert del mateix festival a la Capella Jujol, del Mas Carreres de Roda de Berà, una petita joia, penso que no massa coneguda pels que la tenim tant a prop, d’aquest arquitecte modernista. Quan hi vaig arribar, l’Svetlana estava sola, admirant la capella. No em vaig poder aguantar de dir-li que la seva música m’havia enlairat. Ella m’ho va agrair i em va dir com excusant-se: “És que m’agrada molt”. El concert va ser més íntim i personal que a Tarragona perquè la cabuda de la capella és petita i de seguida ja no hi va cabre ningú més, però la gent es va asseure a fora i també va poder gaudir-ne. El millor de tot va arribar quan es va acabar el concert i vam sortir a fora. Algú li demanà que toqués una mica més i va allargar el concert mitja hora ben bona. Es veia claríssim que s’ho estava passant tan bé com nosaltres i que li agrada estar a prop del seu públic. Va respondre preguntes, va explicar-nos cada peça que tocava i ens va dir que conèixer la música de Pau Casals era allò que l’havia empès, des de ben petita, a aprendre a tocar el violoncel. Per cert, que la seva il·lusió és tocar al Vendrell, per allò de fer-ho en la terra del mestre; si algú n’ha de prendre nota que ho faci.
Tot i que parla molt bé el català l’Svetlana és nascuda a Kazan, una de les ciutats importants de Rússia, i deu portar uns milers llargs d’hores a l’esquena tocant el violoncel. I penso que és això, però sobretot l’agradar-li molt i l’estimar-se molt la música, tal com va repetir diverses vegades, allò que fa que els que poden escoltar-la ho gaudeixin tant. En realitat, aquesta deu ser la clau de l’èxit per arribar al públic: el treball i el gust i l’estimació per l’art de què el fas partícip. En aquest cas, hi hem d’afegir la senzillesa, la modèstia i gairebé la timidesa de l’Svetlana, que xoquen amb el seu currículum ple de concerts per tot el món i de premis nacionals i internacionals.

Ens tornarem a trobar al setembre, benvolguts lectors. A veure quina música ens haurà posat l’estat espanyol d’aquí a allà. Sigui quina sigui —jo crec que no canviarà de ritme, però que serà intens— nosaltres hem de seguir la nostra pròpia melodia per arribar a l’1-O. Si la cantem junts, molt millor. La unió fa la força, no ens dispersem.


13 de juliol de 2017

EL "RIGOR" DE LA VANGUARDIA


El meu padrí patern sempre llegia La Vanguardia. La va llegir fins els últims dies de la seva vida. També és el diari de la meva mare, el meu i el del meu fill. Fins fa poc jo estava d’acord amb la seva línia, que considerava rigorosa amb la notícia i d’un criteri neutral.
Tot i que ja fa temps es va dir que La Vanguardia havia canviat de director perquè el diari necessitava mostrar una nova tendència anti-soberanista i Josep Antich no els feia el pes, vaig continuar llegint-lo, suposo que per tradició familiar. Però d’un temps ençà veig una certa mofa i animadversió en els seus articles de política, quan escriuen sobre el sobiranisme. Segurament jo tinc una mica de deformació professional perquè sempre estic buscant la paraula concreta, però  hi ha una manera tendenciosa de dir les coses que crec que no pot passar desapercebuda a ningú. Així en els diaris de només un parell de dies llegeixo «Els sobiranistes acumulen dies històrics, s’emboliquen en solemnitats i ens empatxaran de moments únics fins a l’1-O ». També “L’obsessió dels independentistes...», «La manera conflictiva de JpS i la CUP de presentar el referèndum...», «Junqueras es vanta de... », «Múltiples adhesions a les declaracions de Mercè Conesa, que ha defensat l’ex-conseller Baiget, però totes en privat»  Resumint: els sobiranistes fem teatre, estem obsessionats per comptes de tenir un objectiu, les nostres presentacions ja són conflictives per se, el vicepresident Junqueras s’estarrufa com un paó i el bloc sobiranista està mort de por a les represàlies, i a més a més es desintegra.
No em sembla que això sigui el periodisme amb rigor, del qual presumeix La Vanguardia. Només se’n salven d’aquesta deriva les columnes d’opinió que només faltaria!, on cada columnista dona la seva, a favor, en contra o ben equànime, com la d’Antoni Puigverd, a qui mai he vist apassionar-se per la independència, però que no té cap problema en dir que l’independentisme català està dominat per la rauxa, però el quietisme de Rajoy és fill d’un càlcul cínic.
No sé si la continuaré llegint. Em sap greu trencar aquesta fidelitat al diari, però ells també trenquen la seva a la precisió que sempre els ha caracteritzat. I que no es digui més que el govern central no està fent campanya a favor del “no”. Ja té qui li faci. Si algú està indecís i llegeix les pàgines de política de La Vanguardia que fan referència al sobiranisme, ja sabrà què ha de votar. Total, aquests independentistes són uns il·luminats que no s’entenen entre ells... I més val boig conegut que savi per conèixer, no?  

Jo, des d’aquí faré la meva pròpia pedagogia, perquè això també és una columna d’opinió. Resulta que  el braç més efectiu del boig conegut, el Tribunal Constitucional, la setmana passada va resoldre un grapat de recursos presentats en contra de l’ús del català. Ho resumeixo: retolació comercial lliure, no obligatorietat en els centres comercials d’atendre en català als clients i rebaixa del 50% al 25% de la quota obligatòria de pel·lícules doblades o subtitulades en català. Si això ens deixa indiferents, si aquest és el país que desitgem, si volem continuar durant tres-cents anyets més sota el jou d’Espanya, cada vegada més estret, haurem de votar “no”. Per contra, si pensem que és ara o mai, que tots units ho farem possible, que amb la independència podem viure millor i que volem dirigir el nostre propi destí com a país, haurem de votar “sí”.


28 de juny de 2017

LA MISE EN PLACE

Aquest diumenge ens va deixar La Riera. Segur que tothom, seguidors i detractors, sap de què parlo, però per qui no ho sàpiga La Riera ha estat la sèrie més vista de TV3. Vuit anys s’ha allargat la seva emissió en la sobretaula de dilluns a divendres. 
Ara que estan de moda les sèries americanes, emeses bàsicament per Internet, i que ens tenen acostumats a abocar-nos a l’ensurt i al col·lapse de forma continuada, en un ambient que ens queda molt llunyà, crec que encara som molts 529.000, en el darrer capítol als que ens agrada més allò proper que podria estar passant tranquil·lament dins les parets de la casa del costat o, en aquest cas, del nostre restaurant preferit.
Bé, cinquanta set morts en vuit anys, dins de la família Guitart i el seu entorn potser són molts com per passar desapercebuts a la casa del costat o al restaurant que ens agrada, a la vida real. Però deixant de banda els assassinats, homicidis i suïcidis, aquesta sèrie ha estat com la vida mateixa i els seus protagonistes. Personatges dominants o dominats, coherents o incoherents, apassionats o esbravats, ambiciosos o feliços de la vida. Relacions tempestuoses correspostes o no o aparentment serenes, canvis de parella, banyes, amors que degeneren en odi, d’altres que semblen ser-ho per sempre sense acabar-se de trobar mai. Amistats que s’estronquen i altres que es mantenen. Fills abandonats i fills recuperats, fills ressentits i fills que tot ho perdonen. Intrigues, xantatges, segrestos, venjances, complots... I per sobre de tots,  la Mercè Riera, l’ànima de la sèrie que per això porta els seu nom per damunt del bé i del mal, maquinant sense treva durant tots aquests anys. La perdonem, malgrat tot? Jo sí. La perdono i l’aplaudeixo perquè, sense entrar en discussió sobre la moralitat o immoralitat de les seves accions, ella i els seus guionistes, salvant alguns moments morts on la història no avançava, ens han fet gaudir i patir cada dia a la mateixa hora, ens han fet esperar el dilluns amb ànsia i, sobretot, sobretot, perquè ara tot Catalunya ja sap què és la Mise en place. Qui ho diu que la televisió no és cultura?


14 de juny de 2017

VINT-I-CINC ANYS

Dissabte vaig passar una bona estona mirant el partit que els jugadors del Dream Team del Barça van jugar en commemoració del triomf de Wembley.
Aquells nois que fa vint-i-cinc anys havien tallat el vent amb les seves cames i la seva energia s’havien fet grans —i grossos— i semblava que el vent els tallés a ells en cada pas que donaven. Em tenien amb l’ai al cor, per por que caiguessin malament, quan els veia només trontollar una mica. Queda clar que els futbolistes en actiu estan en una monumental bona forma física, que no els hi ha caigut del cel sinó que és fruit d’un entrenament intens.
Dic que vaig passar una bona estona, no pas per haver rigut ―que també una mica― sinó per tenir el consol de constatar que el temps passa per tothom ―i no només per a mi― i ens va en contra en forma de greix i retenció de líquids que augmenten el nostre volum de manera que no hauríem sospitat de cap manera fa vint-i-cinc anys. Fa vint-i-cinc anys, jo també tallava el vent, o el bacallà ―que no la respiració―. Crec que tots ho hem fet en un àmbit o altre de la nostra vida, sobretot de joves.
Per sort el pas del temps també ens engreixa l’interior amb l’experiència, la saviesa, si sabem aprofitar l’experiència, i la tolerància. El temps dona la perspectiva necessària per fer caure els déus del pedestal i a vegades per posar-n’hi d’altres que van passar desapercebuts, i per esguardar-ho tot amb una mirada més serena.
Què veurem d’aquí a vint-i-cinc anys si mirem enrere? Commemorarem els vint-i-cinc anys d’independència de Catalunya? M’agradaria! M’agradaria tant que només per això deixaria passar vint-i-cinc anys més per poder-ho celebrar. És clar que als partidaris del “no” els agradaria celebrar també els vint-i-cinc anys del fracàs del referèndum... No sabem què passarà l’1 d’octubre. L’únic que sabem és que  votarem i que, surti el que surti, la independència està engendrada i un moment o altre naixerà. Si és ara, millor; si ho puc veure jo, també; si triga una mica més, almenys que la vegin els meus fills. Em sap greu dir-los als del “no” que d’aquí a vint-i-cinc anys no tindran res a celebrar, perquè la situació haurà canviat.
Ah, per cert, d’aquí a vint-i-cinc anys jo també celebraré que vaig publicar la meva segona novel·la. “El silenci de Vallbona” es titula i si aquest silenci que dura des de fa gairebé vuit segles s’hagués trencat, possiblement el destí de la humanitat hauria canviat. La presento el 22 de juny a les set de la tarda a la Casa de les Lletres de la nostra ciutat. Estimats lectors, hi esteu convidats! I millor compartir-ho i celebrar-ho ara, que d’aquí a vint-i-cinc anys qui sap on serem!24 de maig de 2017

ENS ENLAIREM

Comença a fer pànic de pensar en agafar l’avió. Entre els errors tècnics i els errors humans, els segrestos, els kamikazes jihadistes que volen entrar al paradís per la porta gran i els malalts mentals que amb la baixa mèdica a la butxaca continuen treballant i decideixen fer un suïcidi coral estimbant-se contra una  serralada, les pel·lis terrorífiques de fa quaranta anys sobre avions s’han quedat tan curtes que més aviat semblen contes per a nens.
Darrerament  a la prevenció a volar hi hem d’afegir la inseguretat de si arribarem a pujar a l’avió abans de perdre la paciència i decidir agafar la maleta i tornar cap a casa. Ja fa quasi un mes que les cues i el caos a l’aeroport del Prat són d’escàndol i, segons he sentit, encara n’hi ha per un mes més. Un mes? Això ens situa a finals de juny, primers de juliol que és quan habitualment comencen els problemes a l’aeroport.
Sembla ser que no hi ha prou efectius policials per fer el control necessari perquè l’allau de viatgers flueixi amb naturalitat, sense negligir la seguretat de ningú. Així doncs... des de fa un mes hi ha molts més viatgers a l’aeroport del Prat? O és que s’ha hagut d’augmentar el control per un risc que ningú no ens ha explicat? I a Madrid no ha augmentat el risc? Senyor! quantes incògnites!
Amb tot, no cal patir que diu el senyor Millo, Delegat del Govern espanyol a Catalunya, que el seu govern ha fet una gran aposta a l’aeroport del Prat. Doncs... si no s’hi juga alguna cosa més, la perdrà segur, l’aposta. És clar que no especifica quina mena d’aposta és. No serà pas una aposta entre els membres del govern per encertar quin és el grau de cabreig dels catalans? També diu el senyor Millo —amb bona intenció, no en tinc cap dubte, amb intenció terapèutica― que hem d’aprendre a viure d’una altra manera. Que ho volem tot de manera immediata i que no és això, que s’ha de viure amb menys estrès. I quina millor manera d’iniciar-se en la meditació zen que quan un s’espera a l’aeroport per emprendre el viatge dels seus somnis? O molt pitjor: el viatge que ha de fer cada setmana per necessitat.
Jo, per si de cas, com que dilluns que ve he d’agafar l’avió, estic fent un curset accelerat i intensiu —i quin contrasentit! diria el Millo— de ioga. Durant dues setmanes, sis hores cada dia — voleu dir que l’espera serà més llarga?—. Ja m’imagino amb les cames encreuades a l’aeroport enmig de l’agitació general, amb la ment en blanc i fent inspiracions profundes. Ooooommmm... És clar que hauré de demanar a les meves amigues que m’avisin quan estiguem a punt d’enlairar-nos que, com que jo estaré permanentment enlairada, tampoc no em voldria quedar a terra després de tanta preparació.
Fins d’aquí tres setmanes! Espero. Espero poder-me enlairar i poder aterrar.
10 de maig de 2017

AUREO AERI

A mi sempre m’ha agradat ballar. Ball anàrquic, patxanguero, de festa major. Res de passos i més passos compassats, comptats i ben combinats. Una vegada em vaig apuntar a ball de saló i una altra a swing. Només vaig aguantar un trimestre en cada activitat. La meva dignitat no va poder resistir veure’m davant d’aquell gran mirall, descomptada, descomposta i mirant de recuperar el pas. Així que el ball d’acadèmia és una de les meves assignatures pendents. Ja cal que m’espavili si la vull aprovar perquè aviat els genolls, els malucs, els canells i una o més de les meves vint-i-sis vèrtebres començaran a portar-me per on elles voldran; les plantes dels peus ja fa temps que ho fan, literalment em porten pel camí de l’amargura. De tota manera, crec que em vaig equivocar. Vaig pensar que jo no seria mai capaç de seguir el ritme de la música alhora que comptava i estava pendent dels passos O sigui, vaig oblidar la meva eterna regla de la qual estic tan convençuda: amb perseverança arribes on vols. Que, de fet, tampoc no volia arribar tan lluny; només aprendre a ballar bé i gaudir mentre ho feia.
Perseverança deu ser la virtut que posseeix i moltes hores de pràctica les que porta el grup AUREO Dantzaz, que va actuar el cap de setmana passat al Teatre Tarragona, així com també un desig d’innovació, reeixit, en el món de la dansa. Van aconseguir entusiasmar tot el públic i m’hi incloc. Em pregunto com poden volar de la manera que ho fan i fer totes aquelles contorsions sense prendre mal, deixar-se caure, talment plomes, damunt d’un company i gaudir d’una lleugeresa de moviments, com si volguessin emular el vent. Només trobo una resposta i és l’amor pel que fan i el desig de fer-ho bé, més que bé. En entrar et donen un llibret on expliquen qui són i de què va allò que representen i així tens una idea del que et volen dir en els cinc números de dansa que executen. Està bé perquè no sempre és fàcil entendre el que, en la seva inspiració, pretenen mostrar-te. Ja sé que als artistes els agrada que cadascú faci una interpretació pròpia de les seves obres, però en segons quines arts s’agraeix una ajudeta per molt que allò ideal sigui la interpretació lliure.
He de confessar que quan vaig comprar les entrades anticipades vaig associar “aureo” amb “aeri” i no hi té res a veure. “Aureo” fa referència a l’or i “aeri” a l’aire: que habita, te lloc o es troba en l’aire i que és vaporós com l’aire. Després de veure com es movien els ballarins per l’aire, no trobaria tan descabellat que l’espectacle es digués “Auri”. És clar que no sona tan airós, ni esvelt, ni elegant com “Aureo”. I fins aquí, que no voldria que el lector acabés amb maldecap lingüístic avui.
26 d'abril de 2017

LES LLÀGRIMES DE LA LITERATURA

Definitivament les grans editorials han decidit renunciar a la literatura i dedicar-se al negoci. Entenc que les empreses es munten per guanyar diners, però oblidar-se de la seva finalitat principal, que és donar valor a la paraula escrita que s’ho mereix, divulgar-la i augmentar així el nivell literari del nostre país, és imperdonable.
Parlo de les oportunitats que se’ls dona als autors mediàtics que només en la seva primera obra aconsegueixen ser els més venuts Sempre que surten les llistes dels més venuts jo em pregunto per les llistes dels més llegits, però està clar que aquestes no les coneixerem mai. Normalment són periodistes, la majoria bons en la seva professió; a vegades, tertulians o simplement gent que ha tingut ocasió de ser coneguda a través dels mitjans, bàsicament la televisió. Tots s’atreveixen a escriure un llibre i, per dubtosa que sigui la seva qualitat, se’ls hi publica, se’ls hi promociona a bombo i plateret a través de la premsa, la ràdio i els mateixos mitjans que els han fet famosos i, només faltaria, arriben a ser els més venuts per Sant Jordi. A alguns inclús els atorguen premis literaris de renom del país. Jo també vaig caure en el parany de llegir-los anys enrere, ara ja no ho faig.
Estic convençuda que els genis van escassos en tots els àmbits. En literatura ara mateix només recordo Salinger amb “El vigilant en el camp de sègol”, la seva primera i única novel·la, i Süskind amb “El perfum”, la segona. Segur que n’hi ha algun més, però un escriptor novell difícilment es converteix en un gran autor amb la seva primera obra. Ni amb la segona ni amb la tercera. Es tracta de picar pedra, de treballar dur. I aquí tenim, en augment cada Sant Jordi que passa, autors mediàtics que desplacen grans escriptors com Jaume Cabré un monstre de la literatura, qui ho dubta?, com Lluís Anton Baulenas, com Enrique Vila-matas, com d’altres, tots amb un gran bagatge literari, que han escrit una pila de llibres abans de ser coneguts i reconeguts. Tots eclipsats pels mediàtics i cap d’ells en les llistes dels més venuts.
Per altra banda, és lògic que els més venuts siguin aquells que ens entren pels ulls. Però, i el criteri personal? No existeix? Tanta gent hi ha, lectora o no, que només es deixa guiar per aquest màrqueting sense fonament que ens vol acaparar l’atenció de forma exclusiva cada any pels volts de la Diada de Sant Jordi? Doncs és ben trist i més que ho serà si els que han iniciat aquesta cadena de pseudo-literatura no recapaciten.
Si a algú li passa pel cap que parlo amb ressentiment perquè jo també soc del ram, s’equivoca. Escric força en diferents espais, però només he publicat dos llibres i sé quin és el meu lloc. Ara bé, amb tota modèstia em sento amb prou criteri en aquest terreny per expressar el que penso. I crec que si l’autèntica literatura, la que no passa, la que un cop llegida es queda amb nosaltres per sempre, es pogués expressar, segurament ploraria.12 d'abril de 2017

REFLEXIONEM
                                                           

S’ha criticat força Gabriel Rufián per perdre les formes amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, el vigilant contra la corrupció que va resultar ser corrupte ell mateix. Serà que les formes de de Alfonso són molt correctes! Per no parlar del fons, que sembla que als crítics se’ls hi ha oblidat. El que em preocupa és saber amb qui parlava realment l’exdirector en les seves converses, perquè l’exministre Fernández Díaz diu que ell no hi era, que no coneix, que no va dir... Però les gravacions canten per si soles. I desafinen vergonyosament. Rufián va dir el que molts pensem, no? Doncs jo el recolzo plenament. El pecat de voler arruïnar un poble econòmicament i política ja és prou gran; no cal que hi afegim el de la hipocresia.
De pecat capital haurà qualificat el govern espanyol l’amenaça de l’exministre britànic Norman Tebbit de recolzar la independència de Catalunya si Espanya es posa tonta i reclama Gibraltar, volent aprofitar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Jo ho qualifico de virtut cardinal, la veritat, tot i que està clar que no soc imparcial. Parlant dels anglesos, beneït sigui el Brexit que fa plantejar a la Unió Europea què passaria amb un país com Escòcia si s’independitzés d’un altre que ja és/era de la Unió.
Mereixedor del cel és l’expresident —avui els ex... planen sobre aquesta columna— americà Jimmy Carter que, juntament amb la seva dona, va crear l’any 1982 The Carter Center, una fundació que actua com a observadora, mitjancera i defensora de la democràcia i dels drets humans, entre altres bones obres. Al món també hi ha grans i excel·lents persones, encara que a vegades costi de trobar-les. Una bona obra la de Carter, rebent el president Puigdemont, amb qui va parlar, sembla només, de com és Catalunya i de com sempre s’hi pot comptar. Indulgència plenària per a tot el govern de la Generalitat que ha actuat amb prou discreció per aconseguir aquesta fita sense que el govern espanyol la boicotegés, com fa sempre que pot. Per sort, hi ha un sentiment anomenat empatia, que passa per damunt dels interessos dels governs i que ens permet almenys explicar el conflicte que tenim amb Espanya, independentment que qui ens escolti després s’hi posicioni a favor o en contra.
Com que som a Setmana Santa s’imposa la reflexió. Us convido a reflexionar sobre la hipocresia i la conspiració, la prudència, la rauxa i la intolerància, els pecats i les virtuts. Reflexionem!
29 de març de 2017

AL·LÈRGIA O INTOLERÀNCIA?
                                        

La tan esperada primavera va arribar la setmana passada. L’hivern és llarg i qui més qui menys espera que el dia s’allargui, que el sol escalfi més i que tot torni a renéixer, també dins nostre.
No tot són avantatges, però, perquè amb la primavera arriben les al·lèrgies. Les al·lèrgies consisteixen en una reacció exagerada de l’organisme, quan entra en contacte amb determinades substàncies: pol·len, pols, aliments..., que activa el sistema immune.  Una cosa diferent són les intoleràncies; les alimentàries provoquen efectes adversos en la salut de l’individu que les pateix; en les altres intoleràncies: polítiques, ètniques, religioses, mediàtiques, els efectes no són només per l’individu, sinó també per la societat.
Aquesta primavera ha aparegut una al·lèrgia nova, l’al·lèrgia al referèndum. A la paraula, a allò que representa, als que la pronuncien, als que la repeteixen com un mantra. És al·lèrgia o és intolerància? És que tinc els meus dubtes perquè l’al·lèrgia es combat amb medicaments específics i els medicament per l’al·lèrgia al referèndum només es troben a la farmàcia del Tribunal Constitucional —sense recepta, que hi ha confiança entre el malalt i el farmacèutic—; per altra banda, la intolerància consisteix en mantenir-se tancat en els propis principis i en dir sempre que no, i aquí es dona la circumstància que la intolerància provoca efectes adversos en la nostra societat.
Els al·lèrgics-intolerants al referèndum deuen patir una barbaritat amb aquesta doble dolència. I ara, amb la campanya, més, perquè la paraula maleïda està en boca de tots, dels que volem decidir que sí i dels que volen decidir que no. Les picors no els deuen donar treva ni per anar a la farmàcia del Constitucional i els no-no-no-no-no-no-no se’ls deuen embarbussar a la boca,  a punt de fer-se’ls un nus a la llengua.
Jo entenc el que els passa a aquests malalts. El referèndum en si no és res i tampoc no està clar que guanyem els partidaris del sí a la independència, però ells creuen que autoritzant-lo, estan obrint la porta al virus que després esclatarà amb tota la seva malignitat —Els al·lèrgic-intolerants també ens veuen com malalts a nosaltres. En psicologia d’això se’n diu projecció—. Encara no s’han assabentat que el nostre virus ja fa anys que s’està incubant, per no dir segles i que ells mateixos, tancant-li de forma tan dràstica i fulminant la porta, només estan provocant que s’esquerdi per excés de pressió continguda.
M’agradaria dir que entre tots podem esbotzar la porta perquè el virus es manifesti d’una vegada, però no ho faré i és que això, a ulls dels al·lèrgics, podria anar en la línia de «per fer la truita s’han de trencar els ous»  i ara mateix... no tinc gana. I ganes d’anar a Madrid, tampoc.15 de març de 2017

LA FARSA


És ben sabut que tot allò viscut en la infantesa queda per sempre més en la memòria. Un dels records que evoco amb freqüència darrerament és el de la representació dels Pastorets de Folch i Torres que escenificàvem al meu poble. Alguns fragments  me’ls sé de memòria perquè, a vegades actuant i a vegades entre bastidors, en vaig formar part durant molts anys. Hi ha un personatge que em ve sovint a la memòria; és l’Avarícia, un dels dimonis dels Set pecats capitals. Apareixia sempre per darrere del rabadà Lluquet i, amb una moneda als dits, li xiuxiuejava a l’orella: “Jo, fent lluir amb malícia, tan sols una moneda d’or, de l’home faig néixer al cor el turment de l’avarícia”.
La persistència d’aquest record prové de que molt sovint, tots els corruptes d’aquest país i del país veí s’encarreguen de fer-me’l present. Pel que es veu, tan sols fent lluir la moneda davant dels ulls, n’hi ha prou per despertar la passió pels diners aliens —aliens és del que es tracta; tenir el desig de prosperar sense robar és ben lícit.
Poques vegades, cada cop que apareix un cas nou de corrupció, deixo de preguntar-me què ha impulsat aquella persona a delinquir per apropiar-se de més i més diners. És l’ocasió allò que fa al lladre? Per molts diners que un toqui, sempre en vol més? El lladre es pensa que la resta del món és idiota? L’honradesa s’extingeix si hi ha la possibilitat d’enriquir-se?. No cal dir que en els darrers dos anys les preguntes s’han amuntegat i encavalcat les unes amb les altres. Encara estic rumiant la resposta sobre un cas concret, quan ja en surt un altre a la llum. Entre Bàrcenas, Barberà, Camps, Fabra, Chaves, Griñan, Pujol pare i alguns Pujol fills, Urdangarín, Pallerols, Blesa, Rato, Matas, Millet, Montull... estic a punt del col·lapse, intentant respondre a les meves preguntes.
Curiós el “cas Palau”. Millet podria passar per un home amb poques llums, poques paraules, ingenu fins al moll de l’os, bona fe, càndid, despistat i ara malalt; no em queda clar si de l’esquena o de les cames —boníssim el gag de Polònia on Millet fa tombarelles de tota mena pel parc!—. I en canvi —per les seves obres el coneixereu— sibil·lí, calculador, lladre, explotador, salvador del Palau i... com sinó? avariciós.
El Palau estava molt malament quan Millet se’n va fer càrrec. Ell el va salvar. Senzillament els seus percentatges són el que li correspon, els seus honoraris. Tot depèn de la perspectiva; ell des de la seva ho deu veure així i així ho va transmetre a Montull. No veig Millet temptat pel meu dimoniet dels Pastorets; el veig a ell mateix com l’Avarícia. Me l’imagino fent lluir la moneda davant dels ulls de Montull i dient-li: “veus aquesta moneda, Jordi? Segueix-me sense dir res i una cinquena part serà teva” I el pobre Montull ─un altre sant baró─, com que quan va arribar ja estava tot començat, no va tenir cap més remei que seguir-lo; ell només el va seguir. Per això la seva condemna serà segurament una cinquena part de la de Millet. I és que el pobre home no va tenir cap possibilitat de negar-s’hi; la moneda li feia pampallugues davant dels ulls i no li deixava veure res més. Només faltava la seva filla Gemma, també innocent ─tant com la Isabeló en els Pastorets─, ignorant de tot i somicant perquè el seu pare havia venut l’ànima al diable.

Ja tinc curiositat per saber com acaba la comèdia, tot i que intueixo que acabarà com tots els casos de corrupció: una multa que estarà a anys llum de la quantitat de diners robats, uns escassos anys de presó que es veuran atenuats per raons de salut o familiars i tots ens tornarem a quedar amb un pam de nas. Quina raó que té aquell refrany castellà que diu “Poderoso Caballero es Don Dinero”! I és que, senyors, parlant de gèneres teatrals, i deixant estar els meus inofensius Pastorets, la justícia és una farsa autèntica, definició que en termes literaris vindria a ser un oxímoron, la unió de dues paraules de sentit contrari, com si digués la justícia és una injustícia. Bé, no com si ho digués. Ho dic.
1 de març de 2017

LA INFERIORITAT DE LES DONES

Cada vegada que m’assabento de la mort d’una altra dona, víctima de violència de gènere, a part de trencar-se’m el cor, m’esquinço les vestidures i intento entendre quina és la raó —la manca de raó— amagada, que empeny alguns homes a tractar les “seves” dones com ho fan: menyspreant, insultant, maltractant i matant.
Fa un temps vaig escriure en el meu blog un post titulat “Alguns homes”, en el qual parlava del tema. Entre les meves idees i els comentaris dels lectors —sempre enriquidors— vaig concloure que la solució al problema passava, una,  per l’educació a l’home en el respecte a la dona, des de l’escola; i l’altra pel propi respecte de la dona envers ella mateixa. Dos objectius que ja s’estan duent a terme amb convicció i dedicació per part de mestres i professors. Però potser aquestes dues solucions no són suficients per sí soles. Els casos de violència de gènere han augmentat, als instituts hi ha més masclisme que abans i moltes noies joves continuen sense advertir els senyals que les poden portar a ser maltractades.
No tinc prou coneixements per saber com es pot arreglar un problema tant greu, però crec que estem picant en ferro fred si no anem a la base, una base ancestral que es troba en l’origen de la humanitat. I que ningú no s’escandalitzi perquè quan parlem d’igualtat de gènere, estem parlant d’això. Des del principi l’home ha vist la dona com un ésser inferior. No hi havia cap motiu perquè fos així, ja que la dona engendrava els fills, els feia grans, tenia cura de la casa, de la família i encara li sobrava temps per agrair-li a l’home que garantís la subsistència de tots. Cap d’aquells dos rols, d’home i dona,  era menyspreable, com tampoc ho són els actuals, més evolucionats. I en canvi, sempre ha semblat que el paper de la dona estava per sota. Això, que pot semblar un tòpic per uns i un feminisme exacerbat per altres, encara resta latent en molts homes que no concedeixen a la dona el valor que té, però sobretot resta ben aferrat en alguns altres —penso que una minoria, encara que per les seves salvatjades en tinguem notícia massa sovint—; són els que no suporten que la dona intenti treure el cap per damunt del seu, ni tampoc el mínim indici d’insubmissió, ni molt menys que digui prou, un gest, aquest, que els treu tant de polleguera com per acabar amb la seva vida, la vida de la dona que, suposadament, un dia van estimar.
Més que el caràcter naturalment violent d’alguns, o la violència soterrada que sorgeix en moments puntuals, crec que és el convenciment que la dona és inferior, allò que els atorga el presumpte dret de menystenir-la i maltractar-la. El convenciment i la força bruta. Perquè... pregunto: un home mataria el seu amic perquè en un moment donat deixés de ser-ho? L’arrossegaria pels cabells perquè han quedat i arriba tard? Li donaria un parell de bufetades perquè l’ha convidat i encara no té el sopar a taula? No ho faria i no només perquè l’amic s’hi tornaria, sinó perquè mai no se li ocorreria, per aquests motius, fer unes atrocitats semblants a un altre home.

15 de febrer de 2017

EL TELÈFON DE MR. TRUMP

A Mr. Trump sembla que el telèfon li dona coratge, braó i audàcia encara més? perquè, pel que he sentit a dir, hi té unes converses que en un altre temps haurien estat qualificades de surrealistes, sinó de suïcides.
Els primers dies després de ser elegit, va agafar el telèfon i va trucar a la presidenta de Taiwan, país que es resisteix a formar part d’Una Xina, la primera potència mundial. Per telèfon també li ha dit a Putin que aquell acord nuclear tan esperat des de fa anys, signat per Obama, és un desastre pels E.E.U.U. i que s’ha de canviar. Penjar el telèfon al primer ministre d’Austràlia pel desacord en el tema dels refugiats ha estat una altra de les seves bravates. Vaig llegir l’altre dia que la Casa Blanca està maniobrant contra el Sant Pare per massa revolucionari; estem, doncs, a menys de res que Mr.Trump agafi el telèfon i li digui al Papa Francesc el que ha de fer. Igualment per telèfon parla amb el president de Mèxic per ordenar-li que li transfereixi la paga i senyal per a la construcció del mur. Suposo que serà per telèfon que haurà posat la querella contra els propis estats americans que han vetat la seva llei.
Per Déu! Si no li tallen la línia del telèfon fix —el que ens ensenyen sempre quan parlen d’ell— a aquest home, serà la fi del món perquè cada dia per telèfon en diu alguna de l’alçada d’un campanar. De pas, que també li treguin Internet perquè si ha de dir per Twitter tot el que no podrà dir per telèfon, és capaç d’ensorrar la xarxa.
Per cert, m’hauria encantat escoltar la trucada de Trump a Rajoy. El magnat americà volia que Espanya —els espanyols devia voler dir— es comprometés a compartir la factura de l’obsoleta OTAN; a canvi oferia una estreta cooperació. I el president espanyol li va colar el seu oferiment per fer-li d’interlocutor amb Europa, Amèrica Llatina, Pròxim Orient i Nord d’Àfrica. Només això. Què li devia dir Mr. Trum? «Good, good, very well, we can, my dear Mariano!»? I potser va afegir: Et trucaré, of course!
I aquest telèfon —igualment fix, suposo pel que veig a Polònia— de Rajoy és el mateix davant del qual espera cada dia i cada hora que el truqui Puigdemont? El mateix que hauria de despenjar ell per trucar-lo? El mateix amb què truca a la fiscalia? El mateix amb què va trucar a Bárcenas? El mateix per on li va comunicar a Trillo que no patís, que tenia un lloc d’honor reservat en el Consell d’Estat?
No sé què és pitjor. Si algú que parla sense filtre i cada vegada que obre la boca pot provocar una crisi mundial o  algú que es creu capaç d’arreglar els problemes del món i no és bo per arreglar els del seu entorn més immediat.1 de febrer de 2017

EL SÒLID SISTEMA

La setmana passada a casa vam tenir una agradable sorpresa. La Ministra d’Ocupació i Seguretat Social d’Espanya en persona —així signava— li escrivia una carta a la meva mare. No s’hi adreçava com a Teresa, però sí com a integrant del sempre sobrevalorat col·lectiu dels pensionistes.
Entre altres frases sinceres i plenes de contingut la carta deia que gràcies a l’esforç de la meva mare, el 2016 havia finalitzat amb creixement econòmic —el 3,3%, depenent del sistema de càlcul, ja ho sabem— i amb creació d’ocupació —escassa i precària, no siguem ingenus—, ambdós factors, fonamentals pel sòlid sistema de protecció social del país —sistema que amenaça de tornar-se líquid i fins i tot gasós—. També deia que el camí a recórrer és llarg —com de llarg? Qui arribarà a veure’n el final? Els meus fills, els meus néts?—. Llarg per arribar a assolir els desitjats èxits de benestar als quals tots aspirem —benestar dels rics cada vegada més rics, potser?—. Assenyalava que la Seguretat Social del país ha continuat ampliant els seus drets i les seves prestacions i ha arribat al major nombre de ciutadans de la seva història —De quin país parla la ministra? No ho sap que mai no hi havia hagut tants pobres com ara a Espanya?
I en la línia del compromís, que sempre continuarà —deia la ministra— aquest any hi haurà un augment del 0,25% sobre totes les pensions. Per la meva mare representen 1,68 euros. I ja aquí he deixat de llegir perquè la xifra m’ha semblat insultant i perquè els dubtes m’han aclaparat tant que les paraules de la ministra se m’encreuaven i encavalcaven fins a no saber què llegia. 
Tinc unes quantes idees perquè el govern estalviï diners i pugui administrar aquest sòlid sistema de protecció social que diu que gaudim. D’entrada, jo m’estalviaria el cost informàtic d’aplicar l’augment del 0,25%. També es pot estalviar l’augment en si. Un bon estalvi seria auto-imposar-se mesures d’austeritat; no tinc notícia que s’hagin abaixat el sou, ni hagin deixat de viatjar en primera, ni hagin suprimit cap despesa. Més estalvi: que eliminin el Senat; l’any 2015 li van assignar un pressupost de quasi cinquanta dos milions d’euros; encara és hora que es demostri la seva utilitat si no és la de reinstal·lar els polítics que deixen d’estar a primera línia a fi que continuïn mantenint el seu estatus de benestar. I, finalment, que exigeixin la devolució del que han robat els corruptes del país; també els catalans que en representen un pessic important; recuperant  els milers de milions d’euros a què s’eleva la xifra de la corrupció el camí no seria tan llarg, és més, potser aquest any mateix n’arribaríem al final. Potser fins i tot podrien situar la dotació a cultura en el 2%. Ah, i pagar les beques dels estudiants catalans, que són els únics que no han cobrat i ara es veu que s’hauran d’esperar mig any més.

Estructures d’estat, espavileu-vos!


18 de gener de 2017                                 


BON PROFIT!

Des de primers de desembre fins passats els Reis, aquest any com tots, hem tingut a les televisions la campanya-plaga de perfums que, a banda d’incitar-nos a comprar-los, ens han demostrat que, almenys en aquest món dels perfums, la dona continua essent un objecte a mercè dels dissenyadors d’espots publicitaris. De què sinó aquest reguitzell de dones embogides, mig despullades i llençades per terra? Tot això ho provoquen els perfums? Doncs, la veritat, a més a més del masclisme que exhibeixen, no em sembla un bon reclam.
El que tampoc no considero un bon reclam són aquests anuncis que ens posen a l’hora de dinar i  sopar a TV3 —no sé si també passa a les cadenes espanyoles, perquè en el poc temps que veig la tele, només poso les catalanes—, gairebé servits a taula. Això diria que és nou d’aquest any. Els fabricants de detergents per electrodomèstics s’han proposat fer-nos agafar basques a les hores de menjar. Es veu que després de les meravelles i la felicitat imposada del Nadal, la costa de gener l’hem de pagar així de cara. Amb arcades, a menys que apaguem el televisor. Des d’una trentena de pots plens de porqueria, fins a una llengua bruta gegant sortint d’una rentadora, passant pels quatre mil plats bruts que la família Ruíz es veu que no ha rentat durant un any i per l’itinerari fantàstic per recons secrets i canonades de rentavaixelles i rentadores. No m’oblido de la pudor,  contrapartida necessària als perfums de les festes, que sorgeix de tota aquesta maquinària.
D’això se’n diu campanya agressiva sense ni mica d’originalitat. Que una marca ensenya la porqueria del tambor de la rentadora? L’altra ens en fa ensumar la pesta que emana. Que n’hi ha una que mostra les restes de greix dipositades al rentavaixelles? L’altra ens revela que els plats que nosaltres veiem nets, en realitat estan bruts. I per què? Perquè no els hem rentat amb el millor detergent del món. El seu.
Encara que només sóc un granet de sorra enmig del desert, els vull dir a aquests senyors que jo faig servir habitualment les seves marques, les vaig alternant, però ara mateix m’estic plantejant de canviar, només per la poca gràcia dels seus anuncis repugnants que m’he d’empassar cada dia a l’hora de dinar i sopar.
I em preguntava perquè TV3 els posa a aquestes hores —que igual els posa durant tot el dia i no me n’he assabentat—, però ja m’he contestat jo soleta: Qui paga, mana! Que segur que les empreses de què parlo tenen molta pasta. Llàstima que a nosaltres només ens ensenyen l’altra de pasta!21 de desembre de 2016

LA SELVA CATALANA

A l’era de la comunicació sorprèn veure que hi ha gent que encara es comunica amb el tam-tam o amb senyals de fum, vull dir esbelegant-se provant a veure si, a qui es troba a l’altre costat, li arriba el que diu.
La Soraya Sáenz de Santamaría anuncia que vol parlar amb Catalunya. Ho diu en roda de premsa. A veure si Puigdemont ho sent i es dona per al·ludit. Que no té el seu telèfon? Això sí que és una fallada greu. És que els catalans no facilitem les coses i tot són pals a les rodes. Amb tot, si no el pot trucar, també li pot enviar un missatge per Twitter, que el nostre president en té. Només s’ha de fer seguidora seva i hi podrà parlar i que ho sàpiga tot el món mundial. Però potser ella no en té; no recordo haver sentit parlar de les seves piulades, almenys tant com de les de Rajoy. Encara com no ho va comunicar per Twitter que s’estaven preparant noves eleccions a Espanya! Tornant a la Soraya. Qualsevol cosa seria més directa que llençar el missatge al vent. És clar que no seria tan efectiva de cara a la galeria que, en realitat, és l’únic receptor a qui l’interessa que arribi: que tothom sàpiga que el govern espanyol vol parlar amb el govern català.
Mentrestant, per comptes de tenir aquesta conversa tan desitjada, impugnen, anul·len, prenen declaració, jutgen... Ui, perdó! Que no és el govern, que és el Tribunal Constitucional, defensor de la Constitució. Hi ha qui diu que, ara que tot és en mans de la justícia, tirarien enrere i hi ha qui diu que tot ha estat premeditat per ara poder dir que ja no és a les seves mans. Jo no crec ni una cosa ni l’altra. Ni ara es penedeixen d’haver-ho passat als jutges, ni ho van planejar; l’anticipació no és a l’abast de totes les intel·ligències i de la seva no ho veig, la veritat.
La Soraya no només ha fet saber que vol parlar amb Catalunya, sinó que ha realitzat un gest important: llogar-hi un despatxet. És una altra maniobra d’atansament. D’atansament a la selva? Són perillosos els catalans —deuen pensar—, mig salvatges, feréstecs, ferotges, insaciables, intractables. No se’ns pot venir a trobar directament, fa falta molta mà esquerra, cautela i precaució. Res de donar-nos la mà, que al mínim descuit, nyam! Ja ens l’hem menjada! S’ha de ser molt valenta per exposar-se a un perill tan gran.

Tinc el cor dividit, jo, respecte al govern de Madrid. Per una banda, em fan riure i per l’altra em carreguen fins a la sacietat i més, amb tanta volta, tant preàmbul i tant circumloqui. I em sembla que som molts que n’estem farts; entre ells el mateix govern català perquè amb aquesta profusió de gestos que no arriben enlloc, que mai no han tingut la intenció d’arribar-hi, ha decidit fer l’orni  a tantes prohibicions i suspensions. Que és que no? Seguim endavant. Que si feu... ? Seguim endavant. Que ai de vosaltres si... ? Seguim endavant. Que sortireu de la galàxia? Seguim endavant. Seguim endavant, si us plau! La selva és nostra; hi trobarem la senda que ens porti allà on volem anar.


7 de desembre de 2016

LA REDEMPCIÓ


Quan jo vaig néixer, Fidel Castro i Che Guevara, tot just s’acabaven de conèixer. Un any després, el 1957, amb una vintena d’homes més van impulsar, des de Sierra Maestra,  la revolució per enderrocar el dictador Batista. Miraculosament la desproporció entre el nombre de revolucionaris i els militars del règim era desmesurada se’n van sortir.
No vaig saber res d’ells fins l’adolescència, quan amb la colla d’amics vam començar a parlar del Fidel i del Che. Durant anys el Che va ser el meu ídol i el de moltíssima gent de la meva generació. Pel que vaig veient, ara hi ha joves que també li consideren. Al Che, que no pas al Fidel.
La cançó que li dedicà Carlos Puebla dos anys abans de morir n’és una mostra: “...Aquí se queda la clara, la entrañable transparència de tu querida presencia, comandante Che Guevara...”. Quan va ser executat clandestinament l’any 1967 per l’exèrcit bolivià, es convertí en un heroi. Tots dos, Fidel i ell, havien fet la revolució, havien estat responsables d’assassinats, judicis i execucions injustes i havien format part del segon govern de la revolució cubana, però el Che, en morir, va pujar a l’Olimp dels superhomes cridats a formar part d’un gran destí, truncat abans d’hora. Es tracta de la redempció de la mort, a la que ja estem tots acostumats. Mor i tots els pecats et seran perdonats, no per Déu, sinó pels homes.
Fidel, en canvi, mai no va ser tractat amb la mateixa estima, si més no, fora de Cuba. Les cançons dedicades a ell que cantàvem mentre enlairàvem el Che al cim dels nostres ideals ho deixaven clar: “...Fidel, Fidel, al que asome la cabeza duro con él...” i també “... Se acabó la diversión, llegó el comandante y mandó a parar...” Fidel era l’home dur que anava per feina, sense contemplacions. Per molts, el braç executor d’una revolució que, a imatge dels dictadors de totes les èpoques, no admetia rèpliques ni dissensions. I com que va viure molts anys, les crítiques li han plogut tota la seva vida política com aiguat fort, persistent i sense intermitències.

Però em sobta veure com canvia la perspectiva des de dins de Cuba i des de fora. A banda d’un cert reconeixement pels èxits en educació, cultura, salut, investigació mèdica i reducció de la mortalitat infantil que a mi em semblen extraordinaris,  totes les crítiques exteriors fan un balanç negatiu del seu govern. En canvi, als cubans que viuen a Cuba, a qui hem pogut veure i escoltar aquests dies pels mitjans, se’ls veu profundament agraïts al Comandante, i no m’ha semblat que l’afecte que li mostren sigui fingit ni per por. Espero que no sigui perquè és mort.

23 de novembre de 2016

NOMES UNA DE BONA


Es fa difícil voler assabentar-se de l’actualitat i no caure en el desànim. La informació que rebem està plagada de males notícies. Entre totes les que aquests dies m’han interessat especialment, només n’he trobat una de bona.
Als EEUU ja tenen president, millor dit el tenim a tot el món. És el president que molts temíem; no sabem si serà tan terrible com ell pretenia demostrar en el moment de guanyar-se els vots dels americans. La veritat és que el dia que va guanyar, en el seu discurs semblava un nen que hagués estat jugant a algun joc només per veure si guanyava, sense creure que ho pogués aconseguir. I que el premi li venia gran. Ja veurem què passarà! Aquesta no és la bona notícia.
El PP torna a dirigir Espanya amb més prepotència i fatxenderia que mai. I que fàcil li han posat! Primer els espanyols, votant-lo malgrat les barrabassades que ha fet en aquests anys de “regnat”. Després Ciutadans recolzant Rajoy en la investidura; amb condicions, però de moment ja governen, i Rivera amb un pam de nas perquè encara és allà on era i ha quedat retratat com un giracamises a conveniència. També l’ha recolzat el PSOE, sense exigir res a canvi, només per la por d’anar a pitjor en unes terceres eleccions; fan costat al seu enemic polític i es giren contra el seu aliat, el PSC. Ja m’ho va semblar quan Iceta va sortir de la reunió amb Javier Fernández que, a pesar del plàcid discurs que va fer, no tenia ganes de riure ni de ballar.  I Meritxell Batet castigada sense veu al Congrés; em cau bé aquesta noia, però no m’ha agradat aquesta reacció submisa i pacient d’esperar que el PSOE perdoni el PSC i es refacin les relacions. Que no sap anar sol el PSC? Els temps han canviat i potser ja és hora de començar a actualitzar allò de “Socialistes del món sencer, uniu-vos!”. Que sàpiguen els senyors socialistes espanyols que si parteixen peres amb els socialistes catalans, mai més tornaran a governar Espanya, perquè els vots que rep el PSC a Catalunya els són imprescindibles. Aquestes, evidentment, tampoc no són bones.
Una mala notícia que podria semblar menys transcendent, però que ens hauria d’importar més que la política, és la mort de la Rosa de Reus, la senyora velleta que per no poder pagar la factura a Gas Natural, havia de posar espelmes per veure-s’hi i, com a conseqüència, se li va incendiar el pis. De totes les xacres que arrossega la nostra societat, aquesta és la més punyent, la de les persones anònimes —vells, nens, famílies senceres— que no tenen les necessitats bàsiques cobertes i viuen en pèssimes condicions  fins que pateixen alguna desgràcia, és a dir, fins que ja no s’hi és a temps. Però... això no havia de quedar resolt amb la Llei de pobresa energètica? Ah no! que està suspesa com una cinquantena de Lleis i Normes catalanes més. No és enlloc la bona notícia aquí.
Les dones musulmanes de Vilafranca del Penedès han denunciat amenaces anònimes perquè desisteixin d’organitzar activitats a la mesquita a la qual pertanyen. Des de fa sis anys organitzen classes de català, castellà i àrab i també altres activitats de formació. Es veu que el president i el secretari de la mesquita han vist quelcom perillós en la formació. Hauran vist el risc que les dones musulmanes aixequin el cap? M’ha encantat veure unes quantes dones amb hijab explicant-se amb una lògica aclaparadora. No he sabut mai si el hijab el porten per convicció o per temor, però m’han agradat quan han dit que creien en Alà i que practicaven l’Islam, i, entremig, que sabien quins eren els seus drets i que per això els reivindicaven. També les ha defensat l’imam que fa quinze anys que treballa a la mesquita —destituït per parlar al seu favor—. Quan li he sentit dir que les dones tenen els mateixos drets que els homes dins la seva religió, he pensat que un altre Islam era possible. I ja no cal dir que aquesta és la bona noticia, oi?
9 de novembre de 2016

PARLEM DE TARRAGONA

Alguna vegada m’han dit els que segueixen aquesta columna que no parlo mai de Tarragona, però quina culpa en tinc jo si pateixo vocació frustrada de comentarista política nacional i internacional? Però tenen raó. Avui intentaré esmenar-ho.
Diumenge passat vaig assistir a una passejada de gossos al Moll de Costa, organitzada pel Col·legi Oficial de Veterinaris de Tarragona. N’hi havia de totes les races i colors, però hi predominaven els llebrers; em refereixo als galgos, que sembla que ningú no es preocupi per conèixer el seu nom en català; i aclariré que també se li diu llebrer a qualsevol gos apte per caçar conills o llebres. No m’imaginava que a Tarragona hi haguessin tants llebrers, ni propietaris de llebrers. Realment és un gos que es fa mirar, però he de dir, si soc franca, que a mi m’agraden tots. Precisament el que m’agrada és el que diuen els gossos amb la mirada. Totes diferents, però totes parlen.
Sempre m’ha semblat que les persones que compren o adopten un gos tenen ganes d’estimar i  que se’ls estimin. Però, com en tot, hi ha excepcions. Em pregunto com és possible que hi hagi qui els abandona o els fa mal. Si un gos és l’animal més proper a les persones! És clar que hi ha qui a les persones tampoc no les respecta.
A casa meva, de petita, hi havia gos, n’hi van haver uns quants, sempre d’un en un. Gos de pagès i caçador, perquè el meu pare ho era, i molt apersonat, però... però sempre mantenint les distàncies: en el menjar, en el dormir, en fer-li festes... Els vaig gaudir? Sí, però no tant com penso que es gaudeixen ara els gossos. Quan els meus fills eren petits sempre demanaven un gosset; mai no hi vaig accedir. Em semblava, penso que perquè ho havia viscut així a casa —una casa de peu— que un pis no era un bon lloc per un gos. Però quan la meva filla se’n va anar a viure amb la parella, de seguida en van comprar un. És un Shar Pei, una raça xinesa molt antiga que va estar en perill d’extinció els anys seixanta; alguns amants dels gossos  el van exportar a EE.UU. i els Shar Pei es van salvar. No ho sé si Trump en deu tenir de gos; potser sí i potser se l’estima més del que s’estima els immigrants. No hi ha una llei universal sobre els propietaris de gossos, ves! El Shar Pei de la meva filla em té el cor robat. He de dir que jo només li faig d’àvia, que ja sé que fer-li de pare o mare és més lligat, i que, com a totes les àvies, no es pot dir que el gosset m’obeeixi massa. I no és que no m’estimi. Estic segura del seu amor perquè a vegades, quan li agafo el coll gruixut i ple de plecs i li parlo, sempre em respon; no amb paraules articulades, sinó amb un so que fa amb la gola, que poc li’n falta per ser paraules. Sé que m’entén, encara que no pugui dir-me què en pensa. Estic segura que hauria fet un bon paper diumenge a la passejada.

I bé, ja sé que avui us he enganyat una  miqueta, perquè hi ha un altre tema més important a parlar sobre Tarragona. Ara que sembla que s’ajornaran els Jocs, tothom hi dirà la seva, ja ho estan fent. Se’n parlarà molt més durant quinze dies que en tot el temps que fa que es va iniciar el projecte. Crítiques entusiastes ara arriba l’entusiasme amunt i avall, que tothom sap molt de tot i sap qui és el culpable del problema. Per tant, jo opino i només diré que —i Déu me’n guard de pontificar! malauradament, els calés mouen el món, sense calés tot s’atura i, pel que es veu, aquí els calés compromesos i necessaris no hi han acabat d’arribar.


26 d'octubre de 2016

COHERÈNCIA


A mi no em queia gaire bé Pedro Sánchez. Li vaig dedicar una columna quan va ser escollit Secretari General del PSOE i ja es devia notar. El veia cregut, massa jove i només entrar ja va fer la brometa fàcil de torn, sobre els diners no declarats a Andorra de Jordi Pujol. Però ara resulta que li veig i segurament no soc sola una qualitat més aviat escassa pels temps que corren, que és la coherència. S’ha plantat davant del PP i davant del seu propi partit per mantenir una posició que és la que hauria d’adoptar el PSOE en ple: el NO a Rajoy. Perquè el PSOE i el PP no han estat sempre adversaris polítics? A què ve ara abstenir-se en la investidura a fi que Rajoy pugui governar? A que ve perpetuar en el govern un partit com el PP, corrupte en múltiples i multiplicats casos de corrupció, artífex de l’enfonsament econòmic d’Espanya i responsable d’haver deixat la dignitat dels treballadors per sota la sola de sabata? I no se m’ocorrerà reclamar per tots els greuges que el PP ha infringit a Catalunya perquè això al PSOE li és igual, i no ve al cas.
Els dirigents del PSOE sembla que tenen por que els resultats d’unes terceres eleccions els deixin encara més malparats, i per això les volen evitar. Doncs bé, a mi em sembla que si es tornessin a situar a la banda oposada del PP, els seus militants els recolzarien incondicionalment. Perquè això és el que estan demanant a crits: coherència amb la ideologia del partit i que no ajudin el PP a acabar d’ensorrar Espanya. Però no hi ha gaires esperances; els dirigents del PSOE diumenge ja van decidir i, si no hi ha cap miracle, i no se m’ocorre quin el proper dissabte tornaran a posar el PP al govern, havent passat per damunt de la militància, de les bases,  d’alguns representants socialistes autonòmics i d’uns quants en governs municipals. Per salvar el partit? No pas; el partit se l’estan carregant ells mateixos. Sembla un fet universal que els dirigents sempre s’oblidin dels que els han assegut a la cadira i que s’hi aferrin, creient que és de propietat.  
Em sembla fantàstic que Miquel Iceta, amb el PSC, es mantingui ferm en votar NO a la investidura de Rajoy. Hi ha gent que hi fa molta conyeta amb l’Iceta. Que si és una reina, que si té molt de ritme... A mi m’agrada per aquesta coherència que avui no em canso d’esmentar, i també per la fidelitat. A Pedro Sánchez? Sí, però també a les idees que els socialistes partidaris que torni a governar el PP sembla que hagin oblidat.

I aquests dies, que les notícies sobre la investidura a Espanya van sempre de bracet amb el pols Trump-Clinton, resulta que tinc un somni recurrent. Sí, sí, un somni. I have a dream (Martin Luther King, 28 d’agost de 1963). Somio que el PSC s’escindeix del PSOE i que un cop lliure es decideix pel “Dret a decidir” i la seva decisió és que l’interessa la independència perquè... posats a ser coherents, quina coherència més gran que la de voler el millor pel propi país? A veure si el somni se’m fa realitat abans no acabin imputant tots els polítics catalans. Carme, tu tranquil·la que nosaltres podrem! Yes, we can! Era així, no? Queda lluny la frase d’Obama, però per nosaltres també, i encara, és bona.

12 d'octubre de 2016

QUALITAT HUMANA

El meu pare s’ha mort recentment. Després de dos anys de malaltia mental, fruit d’aquest magnificat —però incomplet— creixement de l’esperança de vida, fa tres mesos el vam haver d’ingressar en una residència. Res de més trist que haver de treure el pare malalt de casa, perquè ja no el pots cuidar, tractar, aguantar, quan més et necessita. Un mal tràngol pel que molts ja han passat i molts més hauran de passar si la ciència no aconsegueix curar aquestes malalties.
Ni ajudes assistencials a casa —parcials o totals—, ni lleis de dependència, ni residències, ni patiments d’ell i dels seus. Que res no ha servit de res és el primer que se m’ocorre, però vull pensar —i m’ho crec— que el meu pare ha acabat el seu sofriment i això és l’únic que em consola. És fort que hagis d’agrair la mort d’un pare, però en aquest cas, la mort és el mal menor.
La primera residència escollida no va funcionar. Almenys pel gust de la meva família i meu. Atenció insuficient serien les dues paraules que ho definirien.  Potser aquella residència estava bé per persones no tan deteriorades? Potser sí, però des del moment en què accepten residents amb problemàtiques més greus, els han de poder tractar.
Després d’un mes d’anar-hi cada dia amb la meva mare i sortir-ne més arrugades que una pansa, vaig començar a buscar una altra residència i la vaig trobar. El pare es va morir al cap d’un mes de portar-li, però el canvi va servir per espolsar-me la idea —força estesa—  segons la qual totes les residències són iguals.
A la segona residència, la de Santa Tecla-Ponent, vaig trobar-hi grans professionals. Totes les persones que tractaven el meu pare, que n’eren moltes, coneixien en tot moment com estava, què havia fet, si havia dormit o menjat, si participava en les activitats o si estava ensopit. El dol que representava deixar-lo allí cada dia quan marxàvem cap a casa, quedava atenuat perquè teníem la convicció que el deixàvem en bones mans. Però no era només això. La qualitat humana era extraordinària i l’interès, l’afecte i la dedicació cap al meu pare, molts més dels que comporta l’obligació laboral.
Des d’aquí, vull donar les gràcies a tots els treballadors de la residència, particularment a la treballadora social Ester, per posar-m’ho tot tan fàcil, a tots els que el van tractar més directament: la psicòloga Imma, el fisioterapeuta Cristian, la infermera Andrea, les coordinadores Montse i Pilar i tot l’equip d’auxiliars de la primera planta. I gràcies, especialment, a l’infermer Paco i a l’auxiliar Anna, que el van atendre — i amb ell, a nosaltres— les darreres hores de la seva existència, amb professionalitat, però també amb humanitat. En un moment tan dur van saber transmetre’ns la tranquil·litat que no estàvem sols perquè ells hi eren.

28 de setembre de 2016

EL VIGILANT
                                            
La setmana passada vaig assistir al concert dels Manel al Camp de Mart. I que bonic, que bonic! Els Manel són aquest grup de Barcelona que des de l’any 2008 canten unes cançons que s’han d’escoltar amb el manual d’instruccions obert sobre la falda. Estic contenta que tinguin tant d’èxit perquè això deu voler dir que als catalans ens agrada que ens facin pensar.
Vaig anar al Camp de Mart amb una galipàndria de pronòstic reservat, però és que no me’ls volia perdre per res del món. Manel al Camp de Mart és la conjunció perfecta per aquests nois que semblen caiguts d’un altre planeta. Són uns xicots a qui, d’entrada, sempre penso que els falla la comunicació amb el seu públic perquè comencen el concert sense ni dir Oh benvolguts, sigueu benvinguts, cosa que els fa perdre l’oportunitat d’aquesta complicitat, tan agraïda, entre públic i artista.  La qüestió és que, tot i l’escassetat de paraules entre cançó i cançó, l’altre dia, a mitja hora de començar el concert ja ens havia pujat a tots La serotonina i no podíem deixar de fer contorsions al ritme de la música. El públic se’ls lliura incondicionalment a mesura que avança el concert —amb comunicació o sense— i al final, com és natural reclamem més i més. Ells tornen a sortir, impertorbables, a l’escenari i sense dir, ni tant sols, un “Sou collonuts!” o “No en teniu mai prou” —frase que seria més pròpia del Guillem Gispert— aconsegueixen que tots tornem a vibrar, conscients que la bona estona s’acaba.
En aquest darrer concert vaig gaudir d’una diversió addicional. No recordo en altres concerts una vigilància aparentment tan estricta, encara que no recordo haver estat mai en la segona fila. Sí que en el darrer concert, fa dos anys, el Boomerang va fer baixar part del públic entusiasmat, des de l’última grada fins al peu de l’escenari. Un espectacle digne de veure que, possiblement, va esverar els flegmàtics membres del grup.
A punt de començar el concert, els senyors vigilants van distribuir-se estratègicament, drets i de cara al públics, per la part més baixa de tot l’arc del teatre. L’estratègia m’afectava de ple, ja que a un d’ells el tenia a menys d’un metre de distància. Vaig pensar que estaria un pèl incòmoda amb aquell bon home a tocar i amb la seva mirada d’esparver a l’alçada dels meus ulls. Per sort, només començar el concert es va asseure, com tots els altres companys, a la cadira reservada i preservada per a aquesta finalitat. En la primera cançó ja vaig veure que aclucava els ulls de l’impacte que li devia produir la nova música més acústica dels Manel, que sonava sense pietat a la seva esquena. I encara rai que no veia el fum de tots colors —segons el focus que l’apuntava— que sorgia i s’enlairava talment  l’incendi tropical que es propaga com l’amor de Teresa Rampell.
Doncs bé, el nostre home va passar d’aclucar els ulls a quasi tancar-los i només els obria de bat a bat cada vegada —i n’eren moltes— que alguna joveneta passava pel seu davant. Ja sabem que els joves, sobretot les dones, poden fer diverses coses alhora; en aquest cas escoltar i veure els Manel, anar a comprar una birra, una cola, un aigua i fer obrir l’ull al vigilant que, crec que lluny d’agradar-li la música dels Manel, va trobar una bona manera d’evadir-se, mirant-se el culet i, sense dissimular, repassant de dalt a baix totes les noietes que circulaven pel seu davant, d’anada i tornada. Hi va haver un moment que vaig pensar de cridar-lo i dir-li: per allà en aquell altre sector hi passen més sovint les jovenetes, noi!
En fi, que he pensat d’oferir-los la història del Vigilant als Manel per si la volen musicar. No ho sé... com El soldadet o Les cosines. Ja accepto que l’hauran d’embolicar, tergiversar i sofisticar una mica —segurament molt—, però jo, si li mantenen el títol, ja estaré contenta.14 de setembre de 2016

A PUNT


Segurament “A punt” semblarà un títol estrany per la columna d’avui, quan la Diada ja ha passat. Si aquesta columna l’hagués escrit la setmana passada l’hauria hagut de titular “Tarragona m’esborrona”, tal com cantava —canta— Lluís Gavaldà, perquè pensant en la Diada, Tarragona m’esborronava i em feia patir. Darrerament em moc pels barris de Ponent. El diumenge a quarts d’onze m’hi vaig desplaçar des de casa meva, als barris de Llevant, seguint la A-7 . La meva mare anava comptant les estelades als balcons; ni en tot el trajecte, ni en el que vam recórrer dels dos barris no va poder comptar fins a quinze. A la tarda, els meus temors es van esvair, però d’entrada al matí no vaig poder evitar un cert esborronament. Tarragona sembla el fill díscol  —o conservador, o hereu del clero i la milícia, o mancat d’identitat de país— que sempre té aquells resultats dissonants amb la resta de Catalunya. Per això no era descabellat de pensar, a contracor, que per la Diada punxaríem. Gràcies al cel —que no ens deixa mai de petja— i més que res a tota la gent de les nostres comarques, no només no vam punxar, sinó que vam desbordar les previsions i vam superar amb nota la temuda prova.
Tampoc les previsions no eren gaire optimistes per Catalunya: previsions de tempestes,  borrasques i baixes pressions per als independentistes i unànime pronòstic de l’Associació espanyola d’Homes del temps anomenada “Els-catalans-mai-mai-no-tindran-la-independència”: Catalunya s’ensorrarà o bé planarà —sense ales ni res, eh?— per l’espai sideral. I estàvem a punt per això i pel que convingués, però ara mateix els meteoròlegs haurien de reconèixer —encara que pel que es veu, de sobte han emmudit— que el temps ha estat més bo del que esperaven i que el sol el diumenge es va aixecar esplèndid entre els núvols que l’havien amenaçat els dies —i els segles— anteriors. Pel que es veu, el bon temps es mantindrà durant un cert temps i, si de cas plou, tenim paraigües. 

Això em va semblar entendre de la conferència per als mitjans internacionals que va fer el president Puigdemont: que estem a punt per afrontar el que sigui —gebrades, pedregades, gelades, calamarsades, inundacions i onades de calor — i que l’any que ve no hi haurà Diada perquè no tindrem independència a reivindicar. Així doncs, haurem de reivindicar una altra commemoració —si pot ser un triomf, millor que una derrota—, perquè qui es resignarà a renunciar a  una super-festa com aquesta? Bé, celebrem el que celebrem, jo estic a punt per la celebració.


27 de juliol de 2016

MALS VENTS PER A LA LLIBERTAT

La purga d’Erdogan a Turquia ja arriba a seixanta mil funcionaris destituïts i tretze mil detinguts. Militars, metges, jutges, policies, professors i mestres. Mestres? No n’he conegut mai cap, ni personalment ni en la Història, que estigués a favor d’un cop d’estat. Un mestre sempre està pel progrés i pel creixement de les persones, a menys que estigui atemorit i segueixi les directrius imposades per un govern autoritari. A universitats, col·legis, ONG, sindicats,  institucions mèdiques i mitjans de comunicació també els ha tocat el rebre. Pel que sembla, el règim té molts enemics. Per Erdogan qualsevol dissident polític ho és i estarem tots d’acord que una cosa és conspirar i una altra de molt diferent, no estar d’acord amb la seva ideologia.
El cop d’estat fallit li ha anat de perles. Mai un cop d’estat havia afavorit tant el règim establert. Costa no pensar que ell no hi hagi tingut res a veure. I és que Erdogan no acaba de ser aigua neta. Ja en tenim massa mostres, una d’elles la d’aprofitar les ajudes militars exteriors, destinades a combatre el jihadisme, per esclafar una mica més el seu etern enemic kurd. Erdogan se les dóna de laïcista, però no pot dissimular les seves simpaties per l’islamisme extremista. Durant anys ha utilitzat el Parlament turc al seu gust i ara ha reaccionat al cop d’estat amb un contracop.
I Europa, calladeta. No he sentit cap condemna oficial, ni cap crida a l’ordre. La sobirania d’un país ho justifica tot, sobretot si es tracta d’un país com Turquia, barrera contra l’avenç jihadista, contenció de refugiats sirians i amb una situació geogràfica estratègica que el especialistes en Geopolítica ens explicarien molt bé. Els interessos creats lliguen als que manen, de mans i peus per defensar els valors, dels quals tan sovint parlen.
I què passarà amb tots els detinguts? Què passarà si la purga avança en la direcció que han avançat sempre totes les purgues? El govern turc es planteja restaurar la pena de mort, i amb efectes retroactius. Mals vents bufen per Turquia! Vents que s’emporten les esperances dels amants de la llibertat. Suposo que des de la distància tot es veu diferent –potser massa simple– , però penso que si el poble turc en pes es va aixecar i va ser peça clau per frustrar el cop d’estat, també  tenen ara a les seves mans el frenar l’abús de poder d’Erdogan. 13 de juliol de 2016


EL NOMSembla que finalment l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya ja té nom. Els ha costat una mica, però ja el tenen. A mi m’ha estranyat força que comencessin pel nom. Potser és perquè jo, quan escric un relat, una novel·la, una columna d’opinió, quasi sempre, el nom és l’últim que li poso. Rares vegades sé quin nom tindrà allò que encara no he començat a escriure. Segur que és una conseqüència de la no organització-estructuració de les meves idees. En funció del tema que predomina en allò que he escrit, li assigno el títol. Normalment –almenys això és el que em diuen– el clavo. No sé si és la manera òptima de fer-ho, però a mi em funciona.
També he vist que el nou partit ja insinua candidatures, entre elles la d’Artur Mas i els seus més afins companys. Sempre l’he defensat jo a l’ex-president, però em sembla que aquí s’ha equivocat. Si es parla d’un nou partit regeneracionat, les formes també han de ser noves i la seva manera de plantejar-ho recorda molt els temps passats. No estaria millor parlar a fons del projecte, primer, i després decidir el nom i sobretot qui l’ha de dirigir?
No vull omplir aquesta columna de les meves pròpies experiències, però, a tall d’exemple més proper a l’àmbit que ens ocupa, m’he recordat que, ja fa anys al meu poble, uns quants joves inquiets vam muntar una associació perquè tot el jovent estigués entretingut. Teníem intenció de fer de tot: teatre, excursions, sardanes, colònies, intercanvis i trobades amb altre pobles i qualsevol suggeriment d’entreteniment que ens volguessin proposar. Quan vam tenir ben explicat el programa, vam escollir el nom de l’associació en assemblea. Li vam posar “Vent de bosc”. És un vent que bufa només -així ho tinc entès- al meu poble, Vimbodí. No és ni serè, de ponent, ni marinada, de llevant, sinó que ve del bosc, equidistant de llevant i ponent. Un vent propi que bufava especial i amb força per nosaltres. Encara hi bufa, perquè després de quaranta anys, el nom de l’associació i algunes activitats es mantenen.  Un cop vam tenir clar el programa i el nom, vam escollir la Junta. Que no és la millor manera de fer-ho? Que hi ha una forma normalitzada diferent? Potser sí, però igual s’hauria de canviar, perquè des de sempre el que entusiasma a les persones és l’acció –la que s’està fent i la que es farà–  i no les paraules per si soles i els noms sense un contingut, que els hi atorgui coherència.
De tota manera, jo crec que les discrepàncies en el nom només són un reflex de les discrepàncies en les idees que hi ha dins del partit, perquè sembla que en el congrés hi va haver de tot: crits, aplaudiments, xiulets, picades de peus i... fins i tot un motí – tanta metàfora marinera... Havia de passar!-. Convergència –i ara, inevitablement, el seu hereu, el Partit Demòcrata Català– està en crisi pels resultats de les darreres eleccions i cadascú pensa que la seva solució, la que pot aportar ell, seria millor que la que pot aportar l’altre. Passa molt, no només en política. Quan el Barça va bé, domina la germanor; quan perd – i només dos dies seguits– s’acusa als jugadors, perilla el cap de l’entrenador i el president és el més nefast que ha tingut mai el Barça. Tothom pontifica i sap quina és la solució a la crisi: si jo manés.., diuen.
En fi, tornant al tema, és temps de divisions internes en les formacions polítiques i sinó, anem repassant tots els partits, els d’aquí, els d’allà i els de més enllà. A mi em sembla que, més que les diferències en la manera de voler arreglar el poble, el país, el món, tot es resumeix a la lluita pel poder. I tot plegat ens porta, almenys a mi, al desencant i a la pèrdua de fe en els polítics. És clar que si la política no em motiva, de què parlaré a partir d’ara? Esperem que la pausa d’estiu d’aquest setmanari ens regeneri a tots, a mi també.
29 de juny de 2016

VEU AL POBLE

Anem ben servits d’escàndols, sorpreses i desencisos. Fa deu dies pensava que estaria clar el tema per la meva columna d’avui: les eleccions. Però dilluns passat es van destapar les escandaloses gravacions de les converses per mòbil del director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. El serial digital a terminis dóna per molt. Però encara no prou a Catalunya. Alguns catalans més –més que a les anteriors eleccions– han decidit votar el PP. Deu ser en agraïment a haver-nos ensorrat el sistema sanitari, haver-nos fet la punyeta amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació, haver-nos acusat...  Són paraules de de Alfonso en les seves converses amb Fernández Díaz, gravades no se sap per qui. No sé perquè en veure les seves fotos, les que va treure inicialment el diari Público, i les seves mirades, em va venir una frase,  Vaya par de pillos! I una pel·lícula, El golpe, amb Robert Redford i Paul Newman. En lleig, però. Ho dic per la bona actuació, eh? No pas pel tema. Els nostres, estafadors no, intrigants, sí. I tornant als motius, potser no, potser els vots de més al PP són vots catalans contra Convergència; ja que tots els intents difamatoris han fracassat, recolzen el PP, a veure si se n’acaba sortint –més vots, més poder per seguir-ho intentant–  Costa d’entendre, la veritat.
La sorpresa ve de més lluny. Ni més ni menys que de la gran Gran Bretanya. Crec que pocs, tan de dins com de fora, pensaven que els britànics votarien anar-se’n de la Unió Europea, i crec sincerament que els que van votar a favor d’anar-se’n no sabien què votaven exactament o què representava votar el Brexit. A què ve ara, sinó, estripar-se les vestidures, vaticinar tot el que passarà a partir d’aquest moment, esgarrifar-se i penedir-se del vote leave. No s’havien d’haver explicat abans els efectes catastròfics d’aquesta decisió?
Cal que parli del desencís? A Espanya tot queda igual. Igual que abans de les primeres eleccions, igual que abans de les segones. No per majoria, però guanya el PP. No hi fa res la crisi aguditzada per la mala gestió, la corrupció monumental del partit, del govern, dels càrrecs afins al partit i al govern, la mala imatge d’Espanya a l’exterior. Guanya el PP i punt. Que no podrà formar govern? Potser no, però guanya.

Em consola veure que un país, com la Gran Bretanya,  dels que diuen avançats, més que Espanya, també fa relliscades monumentals. A veure si tot serà culpa –ara si que els demòcrates s’estriparan les vestidures– de donar veu al poble! Si és així, estem perduts. Dels polítics no ens en podem refiar i el poble no està capacitat per decidir. Què ens queda? En la meva opinió, a Espanya només li queda Podemos, l’únic partit amb ganes reals de canviar el país i la forma de fer  política. A nosaltres ens queda Catalunya, un país amb nou-cents anys d’història, un estat a punt de néixer, un PP residual –malgrat el nou escó guanyat diumenge– una esperança en el ferm propòsit d’honestedat dels nostres polítics –si de cas que s’assegurin abans de l’honestedat dels que controlen l’honestedat (vegis director de l’Oficina Anti-frau de Catalunya)– i una majoria de catalans que estimin Catalunya i hi votin a favor, no en contra. A la millor, només es tracta d’estar ben informats, com sempre i com a tot arreu.


15 de juny de 2016

AIXÒ LA CARME HO ARREGLAVA


Mentre espero que la CUP tingui la valentia de reconèixer que ha trencat l’acord d’estabilitat – i deixi de matisar entre culpables, responsables i corresponsables–  i que el President Puigdemont se sotmeti a la qüestió de confiança d’aquí a tres mesos, rumio i torno a rumiar quines opcions tenim els dos milions de catalans que el 27S vam triar independència.
Només hi ha una manera de superar la qüestió de confiança i és que al Parlament hi hagi una majoria absoluta que recolzi la gestió del President. La majoria absoluta que busquem sempre, en la investidura, en l’aprovació dels pressupostos, en qualsevol llei que s’hagi d’aprovar. La majoria absoluta que esperàvem que facilités la CUP i no ho ha fet. D’una vegada per totes hem d’acceptar que hi ha dos partits independentistes i que cada un d’ells vol una República Catalana diferent. No cal que sumem més perquè el resultat final és un número abstracte –més del que ja ho són els números– que no serveix per res. Doncs, la veritat, deixant de banda la CUP no se m’ocorre ningú que pugui garantir l’estabilitat del govern i el deixi governar. No sé si el resultat de les Elecciones Generales podria canviar alguna cosa. Ja en vaig parlar en un altre moment i ara mateix en sóc bastant escèptica, més que res perquè qui ho tindria a la mà de canviar-ho, encara surt com segona força política, segons la darrera enquesta del CIS.
Suposem que no se superi la qüestió de confiança. Haurem de tornar a anar a eleccions. I si el vot no canvia, tornarem a estar en un atzucac: una majoria independentista amb diferències irreconciliables. El somni s’esfumarà, per esgotament, com la boira i podrem explicar als nostres néts que durant un temps vam tenir l’oportunitat de tocar el cel, però no la vam aprofitar. Els que comandaven la nau no s’entenien i ens van precipitar tots a l’abisme.

Això ho arreglava la Carme. La Carme parlava, cridava, convencia, aglutinava i, important, posava firmes els polítics. “President, posi les urnes! Posi les urnes, President!” Segur que tothom sap de quina Carme parlo, no? Ara la tenim encotillada, pobra! com a Presidenta del Parlament – amb tots els respectes– i les úniques paraules que pot dir en públic són les que el protocol li permet. Com enyoro la Carme Forcadell! Sense menystenir l’actual president de l’ANC, crec que estarem tots d’acord que quan ella en va deixar la presidència, vam perdre una peça valuosíssima en l’impuls cap a la independència. Els seus discursos no eren cap model d’oratòria, el seu català no era el de Barcelona, la seva aparença no era la d’una líder, però cridava com ningú a la unitat i a la llibertat del nostre poble i la seva determinació no deixava espai pel dubte: “Ho van aconseguir perquè no sabien que era impossible” La frase no és seva, sinó de Jean Cocteau, però és una gran frase per no aturar-se davant de les dificultats.  Quan s’insinuava alguna crisi en el nostre camí cap a la independència, jo sempre pensava: ara ve la Carme i ho arregla. I així era. Llàstima!


1 de juny de 2016

DE SAVIS


Fa quinze dies en aquesta columna vaig fer una rectificació de la meva opinió, per la qual donava una oportunitat a “Podemos”, respecte al seu compromís de convocar un referèndum a Catalunya si guanyaven les Eleccions generals. Dic rectificació perquè mai no els havia atorgat la meva confiança i ara penso que potser... potser sí.  Només parlava de confiança, però una amiga meva, bona crítica, que no criticaire, i amb criteri es va esquinçar les vestidures perquè li va semblar que traïa els meus principis independentistes. Igual avui també se les esquinçarà, però no puc sinó donar la meva opinió sincera sobre un altre tema.
Es tracta d’Ada Colau. Ara que compleix un any com alcaldessa de Barcelona, sento que aquí també he de rectificar. Quan ella es presentava a l’Ajuntament de Barcelona i les enquestes li donaven la victòria, tal com va succeir, vaig dir que no la veia com alcaldessa de Barcelona. I trobo que el temps ha jugat a favor seu i no al meu. Se li ha de reconèixer que no ho està fent malament i que s’ha mantingut, es manté,  fidel als seus principis, en la mesura que pot, perquè difícil ho té. La setmana passada mateix, amb els aldarull de Gràcia, les seves declaracions no van ser caure bé a ningú: massa a prop de la policia pels uns, massa a prop dels violents pels altres, equidistant – i tampoc no els hi estava bé – per alguns més. Vaja, que no troba la posició ideal en les seves declaracions! No sabem quina posició tenen els seus pensaments. I és que és tan fàcil criticar des de fora... Si la perspectiva canvia només movent-se un pas, com no li haurà canviat a ella, amb el salt d’amplada que ha realitzat? Com li canviaria a la CUP la seva perspectiva si estigués en el govern per comptes d’estar en aquesta mena d’aliança-oposició? Jo, des de l’afer de la investidura que ens va deixar a tots extenuats, pensava que ja no em podien sorprendre gaire, però també aquí he de rectificar. Fa uns dies van sortir amb que estaven massa lligats amb el pacte que havien fet sobre recolzar les decisions del govern i que el volien trencar. Estan parlant del pacte que van signar a canvi que l’aleshores president Mas fes un pas al costat? El moviment assembleari que els defineix ho justifica tot, fins i tot trencar un pacte com aquest? Flac favor pels moviments assemblearis, doncs,  el de la CUP i qualsevol altre, si l’assemblea és l’excusa per no respectar la paraula donada. L’altra intervenció de molt poca responsabilitat ha estat la d’atiar els violents en nom dels ideals que comparteixen. Doncs, francament, si l’ideal s’ha d’aconseguir trencant vidres i incendiant vehicles – propietat privada de persones que no en tenen cap culpa i que, segur, les seves suors els ha costat-  i malmetent mobiliari urbà, potser caldria reconsiderar l’ideal. Estaria bé que la CUP reconegués que l’assumpte se li ha anat de les mans. Potser són molts joves i no ho saben, però quan criden “desobediència” n’hi ha uns quants que reaccionen com la pólvora en atansar-li un llumí.
Estic amb el president Puigdemont quan diu que “lu” seu és l’obediència. Si el procés ja té les seves dificultats, només falta tirar pel dret i començar a desobeir, que, quan la metxa està encesa, costa molt d’apagar. I que  no cal anar gaire lluny; els que van patir la Guerra Civil encara se’n recorden: la violència revolucionària ho cremava tot i durant uns dies ni Companys ho va poder aturar.

Rectificar és de savis, diuen. A mi, la saviesa, amb tota modèstia ho dic, ja em deu penetrar tots els porus, després de rectificar ara sí, ara també. I no només aquí. No és tan important mantenir-te en la teva posició, com buscar la raó i la veritat. La gratificació és gran quan t’adones que anaves -i ja no- pel camí equivocat. Estaria bé que alguns rectifiquessin si veuen que van errats. La pregunta és: ho veuen?


18 de maig de 2016

LES ELECCIONS AL PLAT                                 

No pensava que m’arribessin a interessar aquestes noves Elecciones Generales al Gobierno de España, però el poder de la televisió és tan gran que cada dia a l’hora de menjar em posen les eleccions al plat. I no serveix de res canviar de canal; en tots els restaurants tenen el mateix menú. Resulta que, sense voler, he anat  reflexionant i he pres partit.
Ja sé que els independentistes hauríem de votar un dels dos partits que volen la independència i que el lema és: hem de ser a Madrid, mentre no siguem independents. Però jo, de veritat, no en veig la utilitat de ser a Madrid. Si qualsevol proposta que faci Convergència o Esquerra, els la tombaran! És clar que ho fan per estalviar feina al Tribunal Constitucional, però al cap i a la fi, ni en el primer plat ni en les postres, no hi tenim gran cosa a fer a Madrid. Per molt dignes que siguin els nostres representants, en el primer intent de govern no els ha volgut ningú. Normal quan la prioritat és la Unidad de España.
I parlant d’utilitat, potser seria millor un vot útil cap aquells que defensen el dret a decidir. Jo, al Pablo Iglesias, de Podemos, el veig honest i coherent. – No puc presumir de tenir vista amb els polítics, tant sols és la percepció que en tinc-. Només li calia renunciar a la promesa del referèndum i hauria pogut governar amb el PSOE i Ciutadans. I no ho ha fet. Amb això deixa clar que si d’ell depengués tindríem el referèndum assegurat. I a Catalunya, per molt que diguem que ja estem en una altra pantalla més avançada, cada cop se sent a parlar més de la necessitat d’un referèndum legal per poder tirar endavant el procés.
Va ser molt inesperat el resultat de les primeres eleccions generals, aquí a Catalunya. Va guanyar En Comú Podem, amb Xavier Domènech al capdavant – un altre polític, per mi desconegut fins fa poc a qui, quan ha deixat de ser-ho,  també he trobat honest i coherent-. Resultat inesperat quan feia només tres mesos -el 27S- havien guanyat els partits sobiranistes que no necessitaven el referèndum. La lectura, que en un principi semblava dir que el sobiranisme baixava, era doble i de fet va ser una de les primeres coses que va dir el Xavier Domènech: els catalans demanaven una nova política i reclamaven el dret a decidir. I, francament, ja sé que hi ha gent demòcrata que defensa el dret a decidir per decidir no, però no crec que siguin una majoria. Sóc molt optimista si penso que entre els que tiren pel dret cap a la independència més els que demanen fer-ho amb un referèndum pactat tindríem aquella majoria ampla que necessitem?
Com que, encara durant un temps, no em tocarà cap més remei que dinar i sopar amb el mateix plat, seguiré reflexionant intentant no empatxar-me. Potser les meves reflexions seguiran un altre rumb, o potser no. Tinc clar cap on vull anar, però no tant, el camí per arribar-hi.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada