diumenge, 23 de febrer del 2020

LES PLAGUES GLOBALS


                         
Ja fa un temps que em van venint al cap les plagues d’Egipte. Aquelles històries, llegendes, o mites bíblics que als anys 60 s’estudiaven a l’escola, aplegats sota el nom ―com no podia ser d’altra manera en aquella època― d’Història Sagrada, no recordo que m’entressin a sang, però sí que em devien entrar a fons perquè veig que formen part del meu imaginari. Per això de tant en tant apareixen en la memòria, ni que sigui per recordar-me que la història es repeteix.
I ja que hi som, no només es repeteix la Sagrada, sinó tota en general. Però com que la Història és una de les disciplines més menystingudes ara en els estudis, tant primaris com secundaris ―i com no n’estudiïs el grau, també en els universitaris―, així estem i així anem: no podem aprendre dels errors perquè no donem cap importància a allò que ens ajudaria a evitar-los.
Vaig a les plagues, que és allò de què volia parlar. La setmana passada, quan vaig escoltar que una invasió de llagostes està arrasant Àfrica Oriental i avança a 150 kilòmetres per dia, de manera que ja arriba a l’Índia, com si allí no en tinguessin prou amb les seves, hi vaig tornar a pensar. Aquesta és clavadeta a la plaga bíblica de fa tres mil quatre-cents anys.

La d'Egipte



La d'ara

Pel que fa a la resta, no és que hi coincideixin exactament, però jo també les qualificaria de plagues, sense dubtar. Tenim incendis per tot al món, ja gairebé impossibles de sufocar per mitjans humans; tenim aiguats, tirant a diluvis, que desborden rius i s’ho emporten tot per davant. Déu va convertir l’aigua dels rius en sang perquè els egipcis es morissin de set ―i per poc se li mor també el seu poble― i nosaltres hem convertit el mar en un abocador que emmalalteix les espècies que hi viuen, i de retruc també nosaltres. La cinquena plaga va consistir en una pesta que va exterminar tota mena de bestiar; cal que faci memòria de les vaques boges, la grip aviar i la pesta porcina? La sisena va ser una malaltia de la pell que produïa úlceres i nafres, i nosaltres de malalties ja fa temps que en patim algunes de molt bèsties, però ara el coronavirus amenaça de ser la pitjor. El tenim a la Xina, al Japó, a Corea del Sud, a l’Iran, a França, a Itàlia... Em dec deixar com a quaranta països. I si no fos perquè a EEUU n’hi ha ara mateix 35 casos, una ja començaria a malpensar.
Aquelles plagues es van centrar a Egipte i aquesta s’estén, o s'estendrà -i millor que m'equivoqui- al llarg i ample del món, com totes les altres que he esmentat. 

No voldria espantar ningú, però aquesta és la situació d'avui a les 18.50

I doncs, què n’esperàvem de la globalització? Desgraciadament, i com sempre, no calculem els efectes secundaris, ni els danys colaterals dels “grans” avenços de la humanitat. Crec que ja podem començar a oblidar-nos de les nostres petites misèries perquè a partir d’ara en tindrem de més importants.


17 comentaris:

  1. En classe turista o en classe business els virus viatgen en avió, en TGV, en creuers...
    I no coneixen fronteres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sembla que ho pugui parar ningú això, Xavier. Mal que ens pesi estem multi-inter-relacionats. Amb els que tenim a la vora, al voltant, al carrer, als centres comercials, als aeroports, al món sencer. La natura va trobant la seva forma de delmar-nos.

      Elimina
  2. Qui atura les llagostes o els virus?
    Em sembla que no hi ha manera...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot plegat és terrorífic, Carme. Una pel·lícula de terror de les que semblaven de ciència-ficció, no fa gaires anys.

      Elimina
  3. Sí que és veritat que la globalització no ens porta res de bo, ara per ara.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un dels avantatges era la rapidesa dels desplaçaments i ara ens va en contra.

      Elimina
  4. Si demano un paquet a amazon i m'arriba demà llavors la globalització es bona, però si el que m'arriba es una pandèmia la globalització es dolenta, doble moral.

    PS: Tranquils, el coronavirus només mata a vells i gent que ja estava xunga de salut, per aquí tot som (o ens sentim) joves i sans, no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser sí, Pons, doble moral, però jo no necessitava que el paquet m'arribés demà; que arribés demà passat ja en tenia prou...
      Tranquils, tranquils, però si et trobes malament per un refreday, no em diguis que no pensarà amb el coronavirus.

      Elimina
  5. Es veritat, les classes d'història , haurien de tornar... falta una mica més cultura general al món , nomes cal veure segons què a la tele o sortir al carrer... Les plagues hi son i seran i han sigut sempre, ho porta l'evolució mateixa per la supervivència.
    Bona setmana !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, Artur. Veure segons quines respostes a preguntes elementals més que fer riure, fa plorar. Hi són i hi seran... D'acord, però han de venir totes alhora???

      Elimina
  6. No hi havia pensat en els efectes col·laterals de la globalització, n'hi ha de bons i de dolents...Realment si que sembla que haguem tornat a l'època de les plagues, si comparem!
    Petonets, Teresa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ben embolicat que està tot, Roser. Aquí teníem la plaga de les querelles, però ara ja en tenim d'altres.
      Petonets, guapa!

      Elimina
  7. El coronavirus acabarà en res, hi haurà uns quants morts i ja està, res que no faci una grip estacional forta cada any. No ens enganyem, la veritable plaga del planeta som nosaltres. Estem per totes bandes i ens ho carreguem tot. Riu-te de les plagues d'Egipte i de les modernes.

    ResponElimina
  8. Vols dir, XeXu? Doncs a què ve tanta alarma, tanta precaució i tan aïllament? No m'estranyaria que aquesta fos la nova forma de tenir-nos controlats pels governs. Jo no deixo de pensar que aquest virus no s'ha originat a la Xina.

    ResponElimina
  9. Hi ha varies plagues com ara la Yersinia Pestis que fa segles també van sortir de Xina. S'ha de reconèixer que Zhōngguó és la fàbrica del mon, produeixen de tot i ho envien per tot arreu ^^

    ResponElimina